Τα συγκεκριμένα πλάσματα εντοπίζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου, όταν ισχυροί δυτικοί άνεμοι τα παρασύρουν στις δυτικές ακτές της Μεγάλης Βρετανίας.
Πιθανώς επικίνδυνα θαλάσσια πλάσματα που μπορούν να καταφέρουν επώδυνα τσιμπήματα σε ανθρώπους εντοπίστηκαν πρόσφατα να έχουν ξεβραστεί στις ακτές της Κορνουάλης.
Το παράξενο πλάσμα - είναι γνωστό ως Πορτογάλος Πολέμαρχος και συχνά παραγνωρίζεται ως μέδουσα – εντόπισαν περαστικοί σε αρκετές παραλίες της Κορνουάλης, σύμφωνα με το Cornwall Live.
«Πήγα για κολύμπι στην παραλία Sennen Beach νωρίς χτες (Δευτέρα 4 Οκτώβρη) και το συνάντησα όταν έφευγα» είπε μια γυναίκα για τον Πορτογάλο Πολέμαρχο.
«Είναι η πρώτη φορά που βλέπω έναν από αυτά. Δεν είμαι σίγουρη πόσο σπάνια είναι γι’ αυτή την εποχή του έτους» συνέχισε η γυναίκα.
Τέτοια πλάσματα εντοπίστηκαν και στην περιοχή Πορθέρας Κοβ, με τον λογαριασμό στο Twitter «Friends of» να ανεβάζει φωτογραφίες στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, προειδοποιώντας τους ανθρώπους που θα τα βρουν μπροστά τους να μην τα αγγίξουν.
«Οι εποχικοί επισκέπτες μας επέστρεψαν! Θαυμάστε τους αλλά μην τους αγγίξετε και κοινοποιήστε ότι τα είδατε και πού» γράφει το σχόλιο στην ανάρτηση.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Πορτογάλος Πολέμαρχος μπορεί να φτάσει τα 30 εκατοστά σε μήκος, ενώ τα πλοκάμια του μπορεί να έχουν μήκος ακόμα και 30 μέτρα.
Συναντώνται σχετικά σπάνια, τουλάχιστον στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση Wildlife Trusts.
Στη Μεγάλη Βρετανία εντοπίζονται συνήθως κατά την περίοδο μεταξύ Σεπτέμβρη και Δεκέμβρη, οπότε και πνέουν δυνατοί άνεμοι, που τα ξεβράζουν στις δυτικές ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Είναι ατρόμητοι θηρευτές. Πιάνουν μικρά ψάρια και οστρακοειδή με τα μακριά δηλητηριώδη πλοκάμια τους» προειδοποιεί ο ιστότοπος της περιβαλλοντικής οργάνωσης.
«Και είναι ακριβώς αυτά τα πλοκάμια τα οποία πρέπει να προσέξετε. Μπορούν να τσιμπήσουν ακόμα και αφού το πλάσμα έχει πεθάνει» εξηγεί η περιβαλλοντική οργάνωση.
«Πρώτα απ’ όλα, οι Πορτογάλοι Πολέμαρχοι δεν είναι μέδουσες. Είναι ένα αποικιακό υδρόζωο που αποτελείται από μικρά ζώα που καλούνται ζωοειδή – καθένα με τη δική του εξειδικευμένη λειτουργία, για παράδειγμα την τροφή ή την αναπαραγωγή. Δεν μπορούν να ζήσουν αυτόνομα και λειτουργούν όλα μαζί σαν ένα ζώο. […] Δεν μπορούν να κολυμπήσουν και ουσιαστικά βρίσκονται στο έλεος των ανέμων, γι’ αυτό και συχνά ξεβράζονται στην ακτή κατά τη διάρκεια ισχυρών καταιγίδων» εξήγησε ένας εκπρόσωπος τη περιβαλλοντικής οργάνωσης.
Δείτε το βίντεο: