Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Βρετανία - «Καμπανάκι» ειδικών: «Αγοράσαμε τους λάθος δορυφόρους»

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δε βγάζει νόημα το πλάνο της βρετανικής κυβέρνησης να επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια σε εταιρεία δορυφόρων, καθώς δεν κατασκευάζει τον τύπο που χρειάζεται η χώρα μετά το Brexit.   

Η επένδυση στην OneWeb αποσκοπεί στο μετριασμό των συνεπειών του γεγονότος ότι η χώρα θα χάσει την πρόσβαση στο σύστημα δορυφορικής πλοήγησης Galileo της ΕΕ. Αλλά, η εν λόγω εταιρεία- της οποίας η Βρετανία θα κατέχει το 20% έπειτα από την επένδυση- αυτή τη στιγμή λειτουργεί ένα εντελώς διαφορετικό δορυφορικό δίκτυο από εκείνο που χρειάζεται συνήθως για τέτοια συστήματα πλοήγησης.   

«Το βασικό είναι ότι ναι, αγοράσαμε τους λάθος δορυφόρους», δηλώνει με σαφήνεια ο δρ. Μπλέντιν Μπόουεν, ειδικός διαστημικής πολιτικής στο πανεπιστήμιο του Λέστερ. «Η ΟneWeb λειτουργεί βασικά με την ίδια ιδέα με τη Starlink του Έλον Μασκ: ένας καταιγισμός δορυφόρων σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη, που χρησιμοποιούνται για να συνδέονται οι άνθρωποι με το ίντερνετ», εξήγησε.   

«Οι ταλαντούχοι λομπίστες της OneWeb έπεισαν την κυβέρνηση ότι μπορούμε να ανασχεδιάσουμε απολύτως κάποιους από τους δορυφόρους, για να προσθέσουμε ένα φορτίο πλοήγησης. Μια μη αποδεδειγμένη τεχνολογία σε κάτι που είναι σχεδιασμένο να κάνει κάτι άλλο Είναι ένα τεχνολογικό και επιχειρηματικό ρίσκο», εκτιμά ο ίδιος.   

«Αυτή η κατάσταση δεν βγάζει νόημα για μένα», λέει από την πλευρά του Τζιλς Θορν, ερευνητής- αναλυτής. 

Κάθε μεγάλο σύστημα χωροθέτησης που χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή- το αμερικανικό GPS, το ρωσικό Glonass, το BeiDou της Κίνας και το Galileo, το πρότζεκτ της ΕΕ- είναι σε μέση τροχιά, περίπου 20.000 χιλιόμετρα από τη Γη.   

Όμως, οι δορυφόροι της OneWeb, 74 από τους οποίους έχουν ήδη εκτοξευθεί, είναι σε χαμηλή τροχιά, περίπου στα 1.200 χιλιόμετρα. «Αν θέλεις να αντικαταστήσεις το GPS για τα εξοπλιστικά συστήματα- όπου χρειάζεσαι κρυπτογραφημένα, ασφαλή σήματα με ακρίβεια εκατοστού- δεν είμαι σίγουρος ότι μπορείς να το κάνεις αυτό με δορυφόρους τόσο μικρούς όπως αυτοί της OneWeb», επισημαίνει ο Μπόουεν.   

Αντί αντικείμενο να είναι η ποιότητα που προσφέρει, η επένδυση έγινε για να ταιριάξει σε μια «εθνικιστική ατζέντα», εκτίμησε ο Θορν, καθώς η OneWeb είναι θεωρητικά μια βρετανική επιχείρηση. «Ας τους αντιμετωπίσουμε καλή τη πίστει, αν θέλουν ένα βρετανικό σύστημα, μια προβολή της δύναμης της Βρετανίας, τότε πιθανότατα είναι πιο γρήγορο και πιο φτηνό να μην το κάνουν ξεκινώντας από το μηδέν», συμπλήρωσε. 

Tags
Back to top button