Με τους εισηγητές των κομμάτων και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα με την ψήφισή του. Το απόγευμα, αναμένεται να κάνει παρέμβαση ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην αποψινή ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης, αναμένεται να δώσει ιδιαίτερο βάρος στις πρώτες μειώσεις φόρων, που εφαρμόζει άμεσα η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και στη νέα, βελτιωμένη ρύθμιση για τις 120 δόσεις, που θα δώσει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις που χρωστούν στο Δημόσιο.
Πιο συγκεκριμένα, η ρύθμιση για τις 120 δόσεις βάζει τέλος στις κατασχέσεις από την εφορία σε όσους ενταχθούν σε αυτή. Και αυτό είναι μείζονος σημασίας καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του 2018 σε περισσότερους από 1,1 πολίτες είχαν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Όσοι εξ αυτών μπουν στη νέα ρύθμιση οι λογαριασμοί τους ξεμπλοκάρονται αμέσως καθώς αίρονται όλα τα εις βάρος τους μέτρα που τους έχουν επιβληθεί.
Μητσοτάκης για ΕΝΦΙΑ και παράλληλες ενέργειες
Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να πει ότι οι πρώτες φορολογικές ελαφρύνσεις που προωθεί η κυβέρνηση δεν αποτελούν μόνο υλοποίηση μιας προεκλογικής δέσμευσης της ΝΔ. Η άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι μία ηχηρή απάντηση σε όσους, όχι μόνο υπόσχονταν να τον καταργήσουν, αλλά τον αύξησαν, ενώ το νέο σύστημα αποπληρωμής των χρεών δίνει ανάσα ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και βοηθά στην αντιμετώπιση της υπερχρέωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Όλες αυτές οι παράλληλες ενέργειες -μαζί με τον φορολογικό νόμο που ακολουθεί- συγκροτούν ένα συνεκτικό πλάνο οικονομικής δράσης. Με ειδικά μέτρα και χρονοδιαγράμματα εφαρμογής. Αλλά και με ξεκάθαρη κοινωνική και οικονομική στόχευση: Να απελευθερώσουν τις παραγωγικές δυνάμεις, και να δημιουργηθεί νέος πλούτος, μερίδιο στον οποίο θα έχουν όλοι οι Έλληνες. Τέλος, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στη βελτίωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος, ο οποίος όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της Ε.Ε., τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά 4,3 μονάδες σε σχέση με τον Ιούνιο, και βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2008.