Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Αυτή είναι η πρώτη και παλαιότερη φωτογραφία της Ακρόπολης

Το 1842, ο Γάλλος φωτογράφος και σχεδιαστής Joseph-Philibert Girault de Prangey τράβηξε την πρώτη φωτογραφία της Ακρόπολης. Για την ακρίβεια, αυτή η φωτογραφία είναι μια δαγκεροτυπία, μία από τις πρώτες φωτογραφίες που έχουν διασωθεί από την Ελλάδα.

Ο Girault de Prangey τράβηξε τη φωτογραφία από το Λόφο των Νυμφών, γνωστός σήμερα και ως Λόφος του Εθνικού Αστεροσκοπείου. Η εικόνα δείχνει μέρος των τειχών της Ακρόπολης, τον Παρθενώνα και μερικά από τα υπόλοιπα αρχαία κτίρια.

Το δαγκεροτυπικό ήταν η πρώτη ευρέως διαθέσιμη φωτογραφική μέθοδος κατά τις δεκαετίες του 1840 και του 1850. Εφευρέθηκε από τον Γάλλο Louis-Jacques-Mandé Daguerre το 1839. Για να δημιουργηθεί, ο φωτογράφος έπρεπε να γυαλίσει μία ασημένια επενδεδυμένη χάλκινη πλάκα, να την ευαισθητοποιήσει στο φως και να τη φωτογραφίσει με μια κάμερα. Έπειτα, η εικόνα γινόταν ορατή με ατμούς υδραργύρου και η πλάκα στεγαζόταν πίσω από γυαλί.

Αυτό ήταν ακριβώς που έκανε και ο Girault de Prangey στην Αθήνα το 1842.

Το 1842 ήταν μόλις 12 χρόνια μετά την ίδρυση του πρώτου σύγχρονου ελληνικού κράτους και 9 χρόνια μετά την αποχώρηση των Οθωμανών στρατιωτών από την Αθήνα. Η πόλη είχε γίνει πρωτεύουσα του Βασιλείου της Ελλάδας το 1834, μόλις οκτώ χρόνια πριν τραβηχτεί η πρώτη φωτογραφία της Ακρόπολης.

Εκείνη την εποχή, η Αθήνα ήταν μια μικρή και κατεστραμμένη πόλη λόγω του μακροχρόνιου πολέμου για την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Γεώργιος Μαυρογιάννης, επίτροπος του νέου ελληνικού κράτους, «Η Αθήνα, που πριν τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας είχε περίπου 3.000 σπίτια, τώρα δεν έχει ούτε 300. Τα υπόλοιπα έχουν μετατραπεί σε έναν άμορφο σωρό από πέτρες.»

Οι δεκαετίες του 1840 και του 1850 ήταν οι περίοδοι που η πόλη της Αθήνας άρχισε να αποκτά τη σύγχρονη μορφή της, με τα εμβληματικά κτίρια της εποχής να χτίζονται, συμπεριλαμβανομένου και του σημερινού Κοινοβουλίου.

 

Tags
Back to top button