Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αυτές είναι οι περιοχές στο Αιγαίο που οι Τούρκοι θα κάνουν έρευνες για πετρέλαιο

Η Τουρκία μετά την στάση που τήρησε σε ένα αθώο πλάνο της Ελλάδας να φτιάξει περιβαλλοντικά πάρκα εντός των χωρικών της υδάτων όπως είχαν τονίσει όλοι οι αρμόδιοι, επέλεξε 48 ώρες μετά την NAVTEX με την οποία έθετε θέμα μη οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων στην περιοχή του Δέλτα του Έβρου, όπου η Ελλάδα δέσμευσε περιοχή για έρευνες του σκάφους Αλκυόνη του ΕΛΚΕΘΕ, να ταράξει ακόμα περισσότερο τα νερά του Αιγαίου εξαγγέλλοντας έρευνες για πετρέλαιο!

Οι ποιο γνωστές περιπτώσεις κατά τις οποίες η Τουρκία αποπειράθηκε να πραγματοποιήσει έρευνες στο Αιγαίο, επιχειρώντας όμως να παραβιάσει τα όρια με την Ελλάδα, ήταν το 1976 με το περίφημο «Χόρα» και άλλη μία το 1987 με το «Σισμίκ»

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα στον Τουρκικό Τύπο αλλά και στην ιστοσελίδα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης της γειτονικής χώρας, TRΤ, «η Ανώνυμη Εταιρεία Τουρκικών Πετρελαίων (TPAO), υπέβαλε αίτηση για άδειες εξερεύνησης πετρελαίου για 9 κοιτάσματα των οποίων οι συντεταγμένες καθορίζονται στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας στο Αιγαίο».

Τα αιτήματα είχαν υποβληθεί στις 15 Σεπτεμβρίου 2023 και οριστικοποιήθηκαν 6 Ιουνίου 2024, όπως αναφέρει η δημοσίευση της Γενικής Διεύθυνσης Μεταλλευτικών και Πετρελαϊκών Υποθέσεων του τουρκικού Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων στην Τουρκική Εφημερίδα της Κυβέρνησης και αφορά έρευνες εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων.

Οι συντεταγμένες των εννέα αυτών περιοχών πράγματι δημοσιεύτηκαν στην επίσημη εφημερίδα της κυβερνήσεως της Τουρκίας στις 13 Ιουνίου και αφορούν σε 9 σημεία στο Βόρειο Αιγαίο στα χωρικά ύδατά της γείτονος στον Κόλπο του Ξηρού, ανατολικά, βόρεια και νότια της Ίμβρου.

Οι περιοχές 8 και 9 είναι στα όρια σχεδόν της οριογραμμής στο Δέλτα του Έβρου.

Πάντως μέχρι στιγμής τουρκικά ερευνητικά σκάφη όπως τα γνωστά Ορουτς Ρέις και Μπαρμπαρός είναι σε άλλες αποστολές στη Μαύρη Θάλασσα και ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης δεν έχει εκδώσει κάποια ή κάποιες NAVTEX για την δέσμευση των περιοχών που αναφέρονται στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως.

Η Αθήνα σε κάθε περίπτωση παρακολουθεί αυτή την κίνηση καθώς με την λογική που αντέδρασε η Άγκυρα στα περιβαλλοντικά πάρκα της Ελλάδας μπορούμε και από εδώ να μιλάμε για μονομερή ενέργεια της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Tags
Back to top button