μας, αναφερθήκαμε στο Project του τουρκικού μαχητικού 5ης γενιάς KAAN το οποίο βρισκεται κυριολεκτικά στον αέρα λόγω της κάκιστης τουρκικής οικονoμίας, με τον Ερντογάν να χτυπάει την πόρτα Αζερμπαϊτζάν-Πακιστάν για οικονομική βοήθεια και συνεργασία.
Οι Τούρκοι βέβαια επιχειρούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, αναγγέλοντας την παρθενική πτήση του μαχητικού ΚΑΑΝ για τα τέλη Δεκεμβρίου 2023, η οποία όμως κατά την εκτίμησή μας θα γίνει για πολιτικούς σκοπούς και μόνο, χωρίς τα περισσότερα συστήματα να είναι τοποθετημένα στο μαχητικό αεροσκάφος, αφού δεν θα είναι έτοιμα.
Οι δηλώσεις του Τούρκου Αντισμήναρχου πιλότου αεροπορικής επίδειξης για το μαχητικό αεροσκάφος KAAN
Για την μαχητική ισχύ, το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του και την απόδοσή του μαχητικού αεροσκάφους ΚΑΑΝ στην Τουρκική Πολεμική Αεροπορία, αναφέρεται σε, έγκριτο σε θέματα πολεμικής βιομηχανίας, με τίτλο "Ο πιλότος της SOLOTÜRK άγγιξε το μαχητικό αεροπλάνο KAAN" επισημαίνοντας:
"Ο SOLOTURK Πιλότος Αντισμήναρχος Emre Mert αναφέρθηκε στο πολεμικό αεροπλάνο KAAN, λέγοντας ότι θα είναι καλύτερο από το F-16 και ανυπομονεί για αυτό.
Ο Emre Mert, ο οποίος υπηρέτησε στη SOLOTÜRK, τη μοναδική ομάδα αεροπορικής επίδειξης σόλο της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας για μεγάλο χρονικό διάστημα, προήχθη πρόσφατα στον βαθμό του Αντισμήναρχου Ο πιλότος των F-16 Mert έκανε δήλωση στο Αnadolu Agency για το εθνικό πολεμικό αεροσκάφος KAAN, το οποίο η Τουρκία συνεχίζει να αναπτύσσει.
Δηλώνοντας ότι θέλει να πετάξει με το Εθνικό Αεροσκάφος Μάχης KAAN, όπως κάθε Τούρκος πιλότος και κάθε Τούρκος νέος στα επερχόμενα TEKNOFEST, ο Μερτ είπε: «Αυτή τη στιγμή, το F-16 είναι το αεροσκάφος με τις υψηλότερες επιδόσεις στο απόθεμα. το KAAN θα είναι καλύτερο από αυτό, ανυπομονούμε. Θα ολοκληρώσουμε την αποστολή SOLOTÜRK μέσα σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα και θα επιστρέψουμε στις θέσεις μας. Μπορεί να μην προλάβουμε τον ΚΑΑΝ, αλλά ίσως οι επόμενοι να είναι πιλότοι του ΚΑΑΝ. Θα απολαύσουμε επίσης να τους παρακολουθούμε».
Το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης του Εθνικού Αεροσκάφους Μάχης
Το Εθνικό Αεροσκάφος Μάχης (KAAN) είναι το εγχώριο και εθνικό πολεμικό έργο της Τουρκίας. Τα στάδια ανάπτυξης του ΚΑΑΝ είναι τα εξής:
Ημερομηνία Έναρξης: 2018
Το έργο KAAN ξεκίνησε το 2018, όταν πληρούνταν οι αρχικές προϋποθέσεις.
Φάση-1 : 2018-2022
Σε αυτό το στάδιο, οι δραστηριότητες προμελέτης του ΚΑΑΝ πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των ετών 2018-2022.
Από τη Φάση 1 έως τη Φάση 2
Την περίοδο 2022-2029 θα πραγματοποιηθούν δραστηριότητες λεπτομερούς σχεδιασμού και πιστοποίησης του MMU KAAN. Προς αυτή την κατεύθυνση, το KAAN αποχώρησε από το υπόστεγο το 2023. Μέχρι το 2026, στόχος είναι να παραχθούν 3 πρωτότυπα.
Στόχος 2029: Διαμόρφωση Block-10
Αποσκοπεί στην ανάπτυξη της διαμόρφωσης Block-10, η οποία θα παραδοθεί στη Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας. Στο διάστημα αυτό θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες πτήσεις.
Φάση-2: 2030-2033
Σε αυτό το στάδιο, 10 μαχητικά αεροσκάφη TF-X Blok-1 που θα παραχθούν στο πλαίσιο της Φάσης-2 θα παραδοθούν στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία μεταξύ 2030-2033.
Ωστόσο, αυτή η ημερομηνία που ανακοινώθηκε από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία αναθεωρήθηκε ως το 2028 από την TAI.
Φάση-3: 2034-2040
Στο πλαίσιο της Φάσης-3 μεταξύ 2034-2040, θα πραγματοποιηθούν οι δραστηριότητες ανάπτυξης και μαζικής παραγωγής άλλων μπλοκ TF-X.
Αυτή η ημερομηνία αναθεωρήθηκε ως το 2030 από την TAI.
Συμπέρασμα
Από τα παραπάνω προκύπτει, ότι ο Τούρκος Αντισμήναρχος αξιολογεί το μαχητικό KAAN ως ανώτερο του F-16, με την διαφορά ότι το πρώτο δεν έχει πετάξει ακόμη, με τα περισσότερα συστήματα να μην είναι έτοιμα, ακόμη και όταν θα πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση που είναι προγραμματισμένη για τις 27 Δεκεμβρίου 2023, ενώ το δεύτερο είναι ένα ολοκληρωμένο και δοκιμασμένα αξιόπιστο στα πεδία των μαχών μαχητικό αεροσκάφος.
Επιπρόσθετα διαπιστώνουμε αποφυγή της παραμικρής σύγκρισης-αναφοράς με τα Γαλλικά RAFALE 4+ και τα Αμερικανικά μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35, όταν πρίν από λίγο καιρό η τουρκική μονταζιέρα αξιολογούσε το ΚΑΑΝ ως υπέρτερο και των δύο, στα χαρτιά και θεωρητικά φυσικά....
Η Turkish Aerospace Industries (ΤΑΙ) έχει ώς χρονοδιάγραμμα, εάν όλα πάνε καλά και οικονομικά βρεθεί λύση για την ομαλή συνέχιση του project, να παραδώσει 10 αεροσκάφη TF-X Block 10 στην Πολεμική Αεροπορία της χώρας της το 2028, την ώρα που η Ελλάδα θα ξεκινήσει σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα να παραλαμβάνει τα Αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35.
Αντιλαμβανόμαστε από τα συγκεκριμένα ισχύοντα μέχρι στιγμής χρονοδιαγράμματα, ότι η Ελλάδα τουλάχιστον μέχρι το 2026 θα έχει αεροπορική υπεροχή σε Αιγαίο-ΝΑ Μεσόγειο έναντι της Τουρκίας, κάτι το οποίο θα πρέπει να προσμετρηθεί από εμάς, στη φάση των διαπραγματεύσεων που ακολουθούν με τους γείτονες για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ των δύο χωρών.