Στην αθώωση του πρώην υπουργού Μιχάλη Καρχιμάκη από την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε παραβίαση μυστικών της Πολιτείας, κατέληξε με ομόφωνη απόφασή του το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.
Η συγκεκριμένη κατηγορία είχε απαγγελθεί στον πρώην υπουργό, έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή, το 2006, για τα ελικόπτερα τύπου «Σινούκ», επικαλούμενος στο κείμενο της ερώτησής του στοιχεία, κατά την κατηγορία, από απόρρητο έγγραφο.
Είχε προηγηθεί στο δικαστήριο η πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, ο οποίος ζήτησε την αθώωση του κ. Καρχιμάκη, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία σε βάρος του, εδικά δε όταν ο αρμόδιος υπουργός προς τον οποίο απευθύνονταν η ερώτηση του κ. Καρχιμάκη του είχε δώσει αναλυτική απάντηση. Ακόμη, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, δεν αποδείχθηκε ότι ο κ. Καρχιμάκης «εξώθησε άλλον να του χορηγήσει τα στοιχεία».
«Η απόφαση του Δικαστηρίου δεν δικαιώνει μόνο τον Μιχάλη Καρχιμάκη αλλά και την ορθή άποψη πως εκείνος δεν είχε διαπράξει καμία αξιόποινη πράξη», δήλωσε ο συνήγορος του πρώην υπουργού Βασίλης Δημακόπουλος μετά την έκδοση της αθωωτικής απόφασης για τον εντολέα του.
«Με στοχοποιήσαν»
«Εγώ λειτούργησα θεσμικά με γνώμονα το εθνικό συμφέρον για μην θρηνήσουμε και άλλες ζωές συνανθρώπων μας όπως έγινε στην τραγωδία με το «Σινούκ». Είμαι αθώος» ανέφερε στην απολογία του στο δικαστήριο ο πρώην υπουργός επισημαίνοντας πως επί της ερώτησης του είχε λάβει αναλυτική απάντηση τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Μειμαράκη, χωρίς ποτέ να τεθεί θέμα ότι έκανε χρήση απόρρητων στοιχείων.
Μάλιστα, ο κ. Καρχιμάκης υποστήριξε πως είχε στοχοποιηθεί επειδή είχε αποκαλύψει την υπόθεση των ομολόγων και το θέμα των off – shore πολιτικών προσώπων.
Ως πολιτικό πρόσωπο με υψηλό αίσθημα ευθύνης περιέγραψε στο δικαστήριο τον κ. Καρχιμάκη ο πρώην υπουργός Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισής του. Ο κ. Ρέππας ανέφερε ακόμη πως ο συνάδελφός του ήταν εξαιρετικά δραστήριος, «ουδείς τον κρατούσε» και πως είχε γίνει στόχος.