Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αθλιότητες του Άιντα και των Άγγλων

Ρήτρα του κυπριακού Συντάγματος επικαλούνται, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, ο Εσπεν Μπαρθ Εϊντε, το Λονδίνο και κύκλοι των Βρυξελλών, προκειμένου να ικανοποιήσουν το τουρκικό αίτημα για τις τέσσερις ελευθερίες. Όλες οι πληροφορίες και για τα νομικά όπλα που επιστρατεύει, ως απάντηση, η Λευκωσία.
Παύλος Ξανθούλης
Η ρήτρα του «μάλλον ευνοοούμενου κράτους» (most favored nation) αποτελεί σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, τη συνταγή, μέσω της οποίας επιχειρείται η ικανοποίηση του τουρκικού αιτήματος, για τις τέσσερις ελευθερίες.
Πρόκειται για μια ρήτρα που είχε περιληφθεί και στο κυπριακό Σύνταγμα, στο άρθρο 170 παράγραφος 1, προβλέποντας προνομιακό καθεστώς για την Τουρκία, την Ελλάδα και τη Βρετανία, στην Κύπρο.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Εσπεν Μπαρθ Εϊντε και το Λονδίνο, σε συνεργασία και συντονισμό με τις Βρυξέλλες, επιδιώκουν την επαναφορά της εν λόγω ρήτρας και την επιβολή της μετά τη λύση του Κυπριακού. Με στόχο, να ικανοποιηθεί το αίτημα Ερντογάν για εγκατάσταση και παραμονή Τούρκων πολιτών στη Κύπρο και για ελεύθερη διακίνηση τουρκικών αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων στη νήσο.

Ωστόσο, οι τρεις πρωταγωνιστές ξεχνούν προφανώς ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο, το οποίο έχει υιοθετήσει η Κυπριακή Δημοκρατία με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το 2004, υπερισχύει του κυπριακού Συντάγματος του 1960 και ως εκ τούτου η ρήτρα του «μάλλον ευνοούμενου κράτους», έχει καταργηθεί αυτοδικαίως και συνεπώς δεν θα μπορούσε να αποτελέσει όχι μόνο σημείο αναφοράς για το μέλλον, αλλά ούτε και για το παρόν.

Όπως μάλιστα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, η Λευκωσία διαθέτει και γνωμάτευση επί του προκειμένου, η οποία συνηγορεί με τη θέση ότι η ρήτρα του «μάλλον ευνοούμενου κράτους» δεν έχει πλέον καμιά νομική ισχύ και συνεπώς δεν μπορεί να τυγχάνει επίκλησης και να επιστρατεύεται προκειμένου να ικανοποιήσει τις τουρκικές αξιώσεις σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού προβλήματος.

Οι μεθοδεύσεις Εϊντε-Λονδίνου, με τη στήριξη των Βρυξελλών, παραπέμπουν στη λογική ικανοποίησης του τουρκικού αιτήματος για τις τέσσερις ελευθερίες, «αποκλειστικά» και μόνον στη Κύπρο, μέσω «διμερών διευκολύνσεων» της Λευκωσίας προς την Αγκυρα κάτι που προκαλεί ανακούφιση σε αρκετά κράτη-μέλη, που έχουν λάβει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επηρεαστούν.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει πάντως καταστήσει σαφές στην επιστολή του προς Γιούνκερ, ότι απορρίπτει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εξηγώντας ότι θα οδηγούσε σε δημογραφική παραμόρφωση της Κύπρου και σε ομηρία της οικονομίας του κράτους από τη Τουρκία.

Επικαλούνται ρήτρα στο Σύνταγμα

Αρθρο 170.1

– Προνομοιακό καθεστώς για Τουρκία, Ελλάδα, Βρετανία στην Κύπρο

(μάλλον ευνοοούμενο κράτος / most favored nation)

Γνωμάτευση για την Κυβέρνηση

Η ρήτρα στο Σύνταγμα που αναφέρετια σε «μάλλον ευνοούμενο κράτους» δεν έχει πλέον καμιά νομική ισχύ και δεν μπορεί να τυγχάνει επίκλησης προς ικανοποίηση της αξίωσης της Τουρκίας σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.

Tags
Back to top button