Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Άθλια η κατάσταση της τουρκικής Αεροπορίας: «Πρώτη προτεραιότητα η παραγωγή του TF-X»

Κύρια θέματα, Φάκελος Τουρκία • 07/05/2021 - 11:18
Άθλια η κατάσταση της τουρκικής Αεροπορίας: «Πρώτη προτεραιότητα η παραγωγή του TF-X»

Απαρχαιωμένος ο αεροπορικός στόλος της Άγκυρας

Αρθρογράφος: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Μετά την αποβολή από το πρόγραμμα των F-35 η Τουρκία επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και μελλοντική παραγωγή του δικού της μαχητικού πέμπτης γενιάς, καθώς η έξοδος από την κατασκευή του αμερικανικού μαχητικού κόστισε στην τουρκική βιομηχανία 1.4 δισεκατομμύρια δολάρια και η κατάσταση της τουρκικής Αεροπορίας κρίνεται πολύ άσχημη.

Η τουρκική Αεροπορία εκτός του ότι έχει χάσει πιλότους από τους διωγμούς Ερντογάν, διαθέτει ένα αεροπορικό στόλο απαρχαιωμένο έναντι του αντίστοιχου της ελληνικής ΠΑ που βασίζεται στα F-16 Block-40 ενώ η Πολεμική Αεροπορία θα αποκτήσει τα 18 Rafale (με προοπτική να γίνουν 40) και τα 84 εκσυγχρονισμένα F-16 σε επίπεδο Block-70 Viper.

Αυτό σημαίνει πως στα επόμενα επτά χρόνια η Τουρκία με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν θα είναι σε θέση να απαντήσει στην υπεροχή της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και πρέπει να βρει άμεσες λύσεις.

Όμως λόγω των κάκιστων σχέσεων με την Δύση δεν αναμένεται να γίνει ούτε ο εκσυγχρονισμός των δικών τους F-16.

Σε ότι αφορά την απόκτηση νέου μαχητικού η μόνη επιλογή της Τουρκίας είναι είτε τα ρωσικά Su-34 και Su-57 είτε τα κινεζικά J-20 αλλά αν γίνει αυτό τότε η Τουρκία θα έχει αποχωρήσει οριστικά από το ΝΑΤΟ προς μεγάλη ανακούφιση για την Ελλάδα καθώς αυτόματα θα γίνει το τελευταίο σύνορο της Συμμαχίας και θα έχει μακρόχρονη εύνοια από τις ΗΠΑ επειδή θα την χρειάζονται.

Ο Τούρκος αναλυτής Burak Ege Bekdil αναφέρει πως «Ο πρόεδρος της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας İsmail Demir είπε πως η παραγωγή του εγχώριου μαχητικού θα γίνει η πρώτη προτεραιότητα» κατά την συνέντευξή του στις 30 Απριλίου.

Οι τουρκικές εταιρείες ακόμα παράγουν εξαρτήματα για το F-35, αλλά δεν θα το κάνουν του χρόνου καθώς θα λήξουν τα τρέχοντα συμβόλαια»

Η τουρκική αεροπορική βιομηχανία TAI σκοπεύει να πετάξει το μαχητικό το 2025, είπε ο Bekdil.

Ο διευθύνον σύμβουλος της TAI Temel Kotil, μακροχρόνιος σύμμαχος του προέδρου Recep Tayyip Erdoğan, είπε ότι το εγχώριο πρόγραμμα μαχητικού θα λάβει επιπλέον χρηματοδότηση 1.3 δισεκατομμυρίων και 6.000 μηχανικοί εργάζονται ήδη για το πρότζεκτ.

Οι τουρκικές προσπάθειες για αύξηση της στρατιωτικής παραγωγής ξεκίνησαν το 2010 και επιταχύνθηκαν το 2016 αναφέρει ο συντάκης Bahadır Özgür wrote.

Σύμφωνα με τον Özgür, τα αμυντικά σμβόλαια αυξήθηκαν στα 60 δισ. δολάρια το 2018 από τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια του 2002 όταν ο πρόεδρος Ερντογάν ανήλθε στην εξουσία.

Οι τουρκικές εξαγωγές το 2019 έπιασαν τα 3 δισ. δολάρια.

Η Τουρκία βρίσκεται σε σταυροδρόμι: Προφανώς θα αναζητήσει τεχνογνωσία για να πετύχει την δημιουργία του δικού της μαχητικού, η οποία είναι μονόδρομος.

Στην Αθήνα να μην πάρουν τα μυαλά τους… αέρα. Αν υποτιμήσουν την Τουρκία ή ακόμα και την πιθανότητα να πραγματοποιήσει η Άγκυρα μια μεγαλειώδη «κωλοτούμπα» θα βρεθούν σε δυσάρεστη έκπληξη.

Την Τουρκία πρέπει να την «τελειώσουμε» τώρα που μπορούμε.

Tags
Back to top button