
Την Πέμπτη 17 Ιουλίου η αμερικανική αμυντική εταιρεία Epirus ανακοίνωσε πως υπέγραψε συμβόλαιο αξίας 43,5 εκατομμυρίων δολαρίων με το γραφείο Ταχειών Δυνατοτήτων και Κρίσιμων Τεχνολογιών (RCCTO) του αμερικανικού στρατού για την παράδοση δύο συστημάτων αεράμυνας Leonidas.
Επιτυχία για τον «Λεωνίδα»
Πιο συγκεκριμένα, το προηγμένο σύστημα αεράμυνας Generation II Leonidas είναι ένα σύστημα μικροκυμάτων υψηλής ισχύος (HPM) που σχεδίασε, ανάπτυξε και τώρα κατασκευάζει η εταιρεία Epirus στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Epirus είναι μία από τις ελάχιστες εταιρείες παγκοσμίως που εξειδικεύονται στην κατασκευή τέτοιου είδους συστημάτων αεράμυνας.
Η Epirus ξεκίνησε ήδη την παραγωγή των δύο μονάδων που παρήγγειλε ο αμερικανικός στρατός και σύντομα θα τα παραδώσει σε ειδικές μονάδες που θα τα δοκιμάσουν και θα τα αξιολογήσουν. Εάν οι δοκιμές αυτές αποδειχθούν επιτυχείς, τότε το Πεντάγωνο αναμένεται να παραγγείλει ακόμη περισσότερες μονάδες για τις ένοπλες δυνάμεις του.
Ο πρώτος «Λεωνίδας» είναι προγραμματισμένο να παραχθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος Ιουλίου, ενώ ο δεύτερος μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Ένα τρίτο σύστημα αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη του φετινού Σεπτεμβρίου.
Στο οπλοστάσιο του αμερικανικού στρατού το σύστημα Leonidas αναμένεται να αναλάβει τον κρίσιμο ρόλο της αεράμυνας χαμηλού υψομέτρου (LAAD). Σε ένα δίκτυο αεράμυνας, κάθε αντιαεροπορικό και αντιπυραυλικό σύστημα προστατεύει διαφορετικό εύρος υψομέτρου. Το δυσκολότερο από αυτά τα εύρη πιστεύεται πως είναι το χαμηλό υψόμετρο, όπου συναντώνται μικρά μη επανδρωμένα αεροχήματα, stealth πύραυλοι κλπ.
Στόχος του «Λεωνίδα» είναι να προστατεύει εγκαταστάσεις, πλατφόρμες, οπλικά συστήματα και σχηματισμούς στρατευμάτων και εξοπλισμού του αμερικανικού στρατού σε βάσεις ή στο πεδίο μάχης. Κύριος στόχος του συστήματος είναι η στόχευση και εξουδετέρωση εισερχόμενων μη επανδρωμένων αεροχημάτων, ωστόσο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και έναντι πυραύλων και αεροσκαφών που πετούν σε χαμηλό υψόμετρο.
Το Leonidas εκπέμπει μικροκύματα υψηλής ισχύος έναντι των αεροχημάτων αυτών, διαταράσσοντας την λειτουργία τους, «καίγοντας» ουσιαστικά τα ηλεκτρονικά τους συστήματα. Μάλιστα το σύστημα μπορεί να επιτεθεί σε πολλαπλά drones ταυτόχρονα. Το κόστος λειτουργίας του είναι ιδιαίτερα χαμηλό, παράγοντας κρίσιμος εάν λάβουμε υπόψη πως ένα μη επανδρωμένο αερόχημα μπορεί να κοστίζει ακόμη και λίγα χιλιάδες ευρώ.
Τέλος, ο «Λεωνίδας» μπορεί να τοποθετηθεί σε διάφορες πλατφόρμες, από τεθωρακισμένα οχήματα (όπως το Stryker) έως πολεμικά πλοία και αεροχήματα.