Τον φετινό Σεπτέμβριο ξεκινούν ταυτόχρονα σε Ελλάδα και Ρωσία δύο μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών για τη βιολογική γεωργία και τη γεωργία ακριβείας αντίστοιχα, στα οποία θα συμμετέχουν συνολικά 60 φοιτητές των δύο χωρών (30 από κάθε πλευρά).
Τα προγράμματα διοργανώνονται για πρώτη φορά, στο πλαίσιο του συμφώνου συνεργασίας μεταξύ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Ρωσικού Πανεπιστημίου Φιλίας των Λαών (RUDN), που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα στη Μόσχα.
"Είναι η πρώτη φορά που πανεπιστήμιο της Ρωσίας υλοποιεί μεταπτυχιακό πρόγραμμα με πανεπιστημιακό ίδρυμα ευρωπαϊκής χώρας, όπως και αποτελεί πρωτιά για τους Έλληνες φοιτητές, η συμμετοχή τους σε κοινό συνέδριο φοιτητών με Ρώσους" υπογράμμισε ο κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Καθηγητής Δημήτριος Κωβαίος, προσθέτοντας ότι "αποτελεί τιμή για το ΑΠΘ και το τμήμα η συνεργασία μας αυτή, την οποία και συζητούσαμε επί τρία χρόνια, μέχρι τελικώς να υλοποιηθεί".
Για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, ο κ. Κωβαίος εξήγησε ότι τα πρώτα δύο εξάμηνα θα γίνονται ταυτόχρονα σε Ελλάδα και Ρωσία, ενώ στη διάρκεια του τρίτου, οπότε και θα πρέπει οι συμμετέχοντες να κάνουν τη διατριβή τους, καθένας φοιτητής θα μπορεί να επιλέξει σε ποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα θα την ολοκληρώσει.
Στο μεταξύ, στο πλαίσιο του συμφώνου συνεργασίας μεταξύ των δύο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, στο διάστημα από αύριο έως και τις 30 Απριλίου, 30 Έλληνες φοιτητές και τρεις καθηγητές της συγκεκριμένης σχολής του ΑΠΘ, θα βρίσκονται στο Agrarian & Technology Institute του Ρωσικού Πανεπιστημίου Φιλίας των Λαών (RUDN) στη Μόσχα.
Σκοπός της επίσκεψης, σύμφωνα με τον κ. Κωβαίο, είναι η υλοποίηση του προγράμματος συνεργασίας μεταξύ των δύο σχολών και πανεπιστημίων. Συγκεκριμένα θα διεξαχθεί το 4ο Συνέδριο Φοιτητών (4th Students Conference), με θέμα «Βιολογική Γεωργία» και «Γεωργία Ακριβείας», με τους συμμετέχοντες να παρουσιάζουν τις ερευνητικές τους εργασίες.