Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Αποκαλυπτική έκθεση: Οι δυτικές εταιρείες πληρώνουν το 1/3 του πολεμικού προϋπολογισμού της Ρωσίας

Όχι με εκατοντάδες εκατομμύρια αλλά με τρία δισεκατομμύρια ευρώ έχουν ενισχύσει τη ρωσική οικονομία ευρωπαϊκές βιομηχανίες, αναφέρει έκθεση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το Kyiv School of Economics Institute και αυτά μόνο μέσα στο 2023…

Με τρία χρόνια πολέμου στην Ουκρανία να συμπληρώνονται σε κάτι περισσότερο από έναν μήνα, υπάρχουν ακόμη και σήμερα δυτικά κεφάλαια τα οποία δραστηριοποιούνται στις υπό ασφυκτικές κυρώσεις Ρωσία πληρώνοντας μέσω φορολογίας ένα σημαντικό κομμάτι του πολεμικού προϋπολογισμού της Μόσχας… Συγκεκριμένα με βάση την έρευνα που δημοσίευσε τη Δευτέρα το Kyiv School of Economics Institute σε συνεργασία με δύο ουκρανικές ΜΚΟ - B4Ukraine και Squeezing Putin – μόνο το 2023 οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται, παρά τις άνευ προηγουμένου κυρώσεις, στα ρωσικά εδάφη έχουν καταβάλει περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια ευρώ στα ταμεία της Μόσχας ως φορολογία…

Στην 37 σελίδων έρευνα γίνεται λεπτομερής αναφορά όχι μόνο στις επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στις πολυεθνικές και τα στοιχεία δείχνουν πως μόνο για το 2023 οι δυτικές επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους κατέβαλαν ως φορολογία στα ταμεία της Ρωσίας το 1/3 του ετήσιου κόστους που το Κρεμλίνο δαπανά για τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία.

Συμβούλιο Ασφαλείας OHE: Η Ελλάδα στηρίζει την Ουκρανία και καταδικάζει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ρωσίας


Στην κορυφή της σχετικής λίστας με τις δυτικές εταιρείες που αποφάσισαν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους στη Ρωσία, παρά τις άνευ προηγουμένου κυρώσεις που οι χώρες στις οποίες βρίσκονται οι έδρες τους έχουν επιβάλλει από τον Φεβρουάριου του 2022 και την εισβολή στα ουκρανικά εδάφη, βρίσκεται ο κλάδος των καπνικών, της ένδυσης και του φαγητού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της συγκεκριμένης έρευνας η Μόσχα έβαλε στα κρατικά της ταμεία το ποσό των 21,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη φορολόγηση με βάση τον τζίρο των συγκεκριμένων εταιρειών.


Στην έρευνα περιλαμβάνονται περισσότερες από 1600 δυτικές επιχειρήσεις από τις οποίες περισσότερες από τις μισές ( 827) έχουν έδρα στης Ευρώπη. Περισσότερες από 900 ανήκουν σε χώρες που είναι μέλη των G7 και στη λίστα με τους κορυφαίους φορολογουμένους της Ρωσίας καταλαμβάνουν τις 16 από τις πρώτες 20 θέσεις της σχετικής λίστας… Ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές εταιρείες είναι κολοσσοί του γαλλικού αλλά και του γερμανικού λιανεμπορίου ενώ στις πολυεθνικές τεράστιο κύκλο εργασιών και αντίστοιχης φορολογίας έχει η μεγαλύτερη εταιρεία καπνικών στον κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της σχετικής έρευνας, οι εταιρείες με έδρα την Ευρώπη για το 2023 είχαν από τη ρωσική αγορά έσοδα που ξεπερνούν τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ, αρκετά χαμηλότερα από τα 111 δισεκατομμύρια του 2022. Παρά τις απώλειες σε τζίρο οι συγκεκριμένες εταιρείες έβαλαν στα ταμεία τους κάτι περισσότερο από 3 δισεκατομμύρια ευρώ ως καθαρά κέρδη.

Η ρωσική οικονομία, στην οποία έχουν επιβληθεί σήμερα περισσότερες και σκληρότερες οικονομικές κυρώσεις από αυτές που συνολικά η Δύση έχει επιβάλλει στο Ιράν και την Τεχεράνη, βρίσκεται σε αρκετά δύσκολη θέση. Ο Ρώσος πρόεδρος έχει ανακοινώσει ήδη πως λόγω των συγκεκριμένων κυρώσεων ο εταιρικός φόρος στη Ρωσία από 20% που ήταν το 2024 θα πάει στο 25% για το 2025 αυξάνοντας αναλογικά τα φορολογικά έσοδα και τη ρευστότητα στα ταμεία του.

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και μετά μαζικά δυτικές επιχειρήσεις αποχώρησαν από τη ρωσική αγορά είτε αποεπενδύοντας είτε εκχωρώντας για κάποιο τίμημα τις υποδομές τους στη Ρωσία. Όπως φαίνεται εκατοντάδες είναι αυτές που επέλεξαν το κέρδος από την ηθική.

Tags
Back to top button