Περίπου το 70 τοις εκατό των πολεμικών πλοίων του τουρκικού ναυτικού συμμετείχαν στο πραξικόπημα στην 15η Ιουλίου , ενώ το προσωπικό τους είχε προηγουμένως ενημερωθεί για την προσπάθεια του αποτυχημένου εκ των υστέρων εγχειρήματος, σύμφωνα με εισαγγελείς στην Άγκυρα .
Σε ένα κατηγορητήριο που αποστάλθηκε στο δικαστήριο της Άγκυρας με την ένδειξη «σοβαρά εγκλήματα» στις 13 Ιανουαρίου, οι εισαγγελείς επιδιώκουν ποινές κατά 72 αξιωματικών του ναυτικού, από συνολικά 29 πολεμικά πλοία που εδρεύουν σε ναυστάθμους του Gölcük, Aksaz, Μερσίνης , Κωνσταντινούπολης, Ereğlisi και Foça.
Οι άνδρες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού κινητοποιήθηκαν στις 9 :20 πριν από την πρώτη κοινοποίηση για το πραξικόπημα και ξεκίνησαν να εφαρμόζουν «τα σχέδιά τους για τη συγκέντρωση του προσωπικού» για τις δραστηριότητες του πραξικοπήματος .
Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι 29 πολεμικά σκάφη, που ανέρχεται στο 70 τοις εκατό των κύριων σκαφών επιφανείας , κινήθηκαν πρόσω ολοταχώς στις προκαθορισμένες περιοχές αποστολής τους.
Τα περισσότερα από τα πληρώματα αυτών των πλοίων ακολούθησαν τις δραστηριότητες του πραξικοπήματος, παρακολουθώντας τηλεόραση , αναφέρει το δημοσίευμα , χωρίς όμως να υπάρχουν στοιχεία.
Οι 71 από τους 72 υπόπτους που κατηγορούνται σύμφωνα με το κατηγορητήριο, προσπάθησαν να αλλάξουν τη συνταγματική τάξη, να καταργήσουν το Τουρκικό Κοινοβούλιο και να εκδιώξουν την τουρκική κυβέρνηση .
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο πάντα, δύο από τα 29 πλοία, ήταν οι φρεγάτες TCG Yavuz( πρόκειται για την φρεγάτα που συμμετείχε στα Ίμια) και Kemalreis, οι οποίες χρησιμοποίησαν όπλα κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος, σημειώνοντας ότι η φρεγάτα Kemalreis έριξε βολές από το πυροβόλο της στις 05:51 πμ, στις 16 Ιουλίου του 2016.
Ο Τούρκος ΑΓΕΝ ναύαρχος Bülent Bostanoğlu είχε συμπεριληφθεί στο κατηγορητήριο ως ενάγων, διότι ο ίδιος απήχθη τη νύχτα του πραξικοπήματος.
Πρόκειται όμως για «βόμβα» στα θεμέλια των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων διότι και η πολεμική αεροπορία σε συντριπτικό ποσοστό συμμετείχε στο πραξικόπημα και μόνο δύο στρατηγοί επικεφαλείς στρατιών στήριξαν τον Ερντογάν το βράδυ εκείνο.
Η ουσία έγκειται στο ότι ο Τούρκος πρόεδρος ούτε και τώρα μετά από τόσες εκδιώξεις και αποτάξεις αξιωματικών, υπαξιωματικών δεν ελέγχει τις τουρκικές ΕΔ.
Σε πιθανό νέο επικείμενο πραξικόπημα που θα είναι αρτιότερα οργανωμένο , ο τουρκικός στράτας θα ξαναπάρει την εξουσία στα χέρια του …πιστεύουν πολλοί ειδικοί αμυντικοί αναλυτές από την δύση.