
Η «ζώνη θανάτου» στην πρώτη γραμμή, επιβράδυνε για λίγο την ρωσική προέλαση με τα ουκρανικά drones, αλλά οι Ρώσοι γεμίζοντας με εκατοντάδες μη επανδρωμένα τον ουρανό, προελαύνουν συνεχώς σε Χάρκοβο, Κουπιάνσκ και Ζαπορίζια.
Ένας κουρασμένος Ουκρανός διοικητής διμοιρίας μιλά για τη μεταμορφωμένη φύση του σύγχρονου πολέμου καθώς εκκενώνονται στρατιώτες του από την πρώτη γραμμή.
Drones καμικάζι. Drones επιτήρησης. Επιθετικά Drones. Drones που άλλα drones.
Αυτά τα μηχανήματα κατακλύζουν τους ουρανούς σε τεράστιους αριθμούς. Είναι φθηνά, είναι θανατηφόρα και είναι από τους κύριους λόγους που τώρα η Ρωσία προελαύνει στα πεδία των μαχών.
Ουκρανοί στρατιώτες περιγράφουν τον γεμάτο drones εναέριο διάδρομο που καλύπτει περίπου 10 χλμ. εκατέρωθεν της γραμμής επαφής ως «ζώνη θανάτου», επειδή τα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) που αναπτύσσονται και από τις δύο πλευρές, μπορούν να εντοπίσουν και να εξουδετερώσουν γρήγορα στόχους.
Η εξέλιξη του πολέμου στην πιο έντονη σύγκρουση με drones που έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία έχει μειώσει την ικανότητα της μαζικής χρήσης μηχανοκίνητων δυνάμεων, να εκμεταλλεύονται τα παραδοσιακά της πλεονεκτήματα του μεγάλου αριθμού στρατευμάτων, πυροβολικού και αρμάτων μάχης.
Οποιοδήποτε μεγάλο όχημα που επιχειρεί κοντά στο μέτωπο είναι πλέον ένας προφανής στόχος, που σημαίνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν μπορούν πλέον να υλοποιήσουν αυτού του είδους την ταχεία προέλαση που έκαναν το 2022 με φάλαγγες τεθωρακισμένων οχημάτων, σύμφωνα με ειδικούς.
«Ο εχθρός σε βλέπει πλήρως», πρόσθεσε ο Oleksandr Dmitriev του OCHI, συνεχίζοντας: «Δεν έχει σημασία πού πας ή τι οδηγείς».
«Η Ρωσία έχει κατά συνέπεια προσαρμόσει τις τακτικές της», δήλωσαν οι Ουκρανοί διοικητές πεδίου μάχης.
Οι δυνάμεις της πλέον συνήθως επιτίθενται σε μικρές ομάδες των πέντε ή έξι – Πεζικάριων με μοτοσικλέτες ή τετράτροχες μοτοσικλέτες, σε μια προσπάθεια να εκθέσουν τις ουκρανικές θέσεις, τραβώντας τα πυρά τους και στη συνέχεια εξαπολύουν επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον τους, εξοντώνοντάς τους.
Παρά τις αλλαγές στον πόλεμο, οι ρωσικές δυνάμεις διατηρούν την άνοδο και σημειώνουν αργή αλλά σταθερή πρόοδο στα ανατολικά και βόρεια της Ουκρανίας, αναφέρει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων reuters.com.
Η Ρωσία έχει επίσης προχωρήσει αρκετά στην τεχνολογία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) αφού ήταν πίσω στις αρχές του πολέμου, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, και όπως ο εχθρός της, παράγει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην εγχώρια αγορά με ρυθμό εκατομμυρίων ετησίως.
Η σύγκρουση στην Ουκρανία ανέδειξε επίσης τη σημασία της κινητικότητας και της απόκρυψης.
Οι μονάδες εκπαιδεύονται να εγκαθιστούν και να αποσυναρμολογούν γρήγορα τις θέσεις διοίκησής τους και να χρησιμοποιούν κατασκευές για απόκρυψη από την παρακολούθηση από μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρέασε επίσης την αυξημένη εξάρτηση του αμερικανικού στρατού από το πυροβολικό και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Το NTC προσομοιώνει πλέον έναν σημαντικά υψηλότερο αριθμό επιθέσεων πυροβολικού καθημερινά, χρησιμοποιώντας προσομοιώσεις στον υπολογιστή για τη μοντελοποίηση των χτυπημάτων. Εμπορικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, παρόμοια με εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν στην ουκρανική σύγκρουση, χρησιμοποιούνται επίσης στην εκπαίδευση.
Τα υψηλά ποσοστά απωλειών που παρατηρήθηκαν στην Ουκρανία οδήγησαν σε επαναξιολόγηση των στρατηγικών μάχης. Η εκπαίδευση προσομοιώνει πλέον υψηλότερες απώλειες, προκαλώντας συζητήσεις σχετικά με τις στρατηγικές εκκένωσης, την αποτελεσματικότητα των μονάδων μετά από απώλειες και την ενσωμάτωση νέων μονάδων.
Επιπλέον, ο ουκρανικός πόλεμος ανέδειξε τη σημασία του πληροφοριακού πολέμου. Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία χρησιμοποίησαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για στρατηγικά πλεονεκτήματα.
Σε εκπαιδευτικές ασκήσεις, οι προσομοιωμένες εχθρικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν μοντέλα ΤΝ όπως το ChatGPT για προπαγάνδα σε εικονικές πλατφόρμες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, τονίζοντας τη σημασία της αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης.
Ωστόσο, παρά τις τεχνολογικές και στρατηγικές αλλαγές, η ουσία του πολέμου παραμένει ριζωμένη στον συντονισμό και την εκπαίδευση.
<blockquote class="twitter-tweet" data-media-max-width="560"><p lang="en" dir="ltr">🇺🇦🇭🇺🇩🇪 German M270 (tracked double HIMARS) roll through Hungary … towards Ukraine I’d guess <a href="https://t.co/IVxYgN8WXm">pic.twitter.com/IVxYgN8WXm</a></p>— Lord Bebo (@MyLordBebo) <a href="https://twitter.com/MyLordBebo/status/1946280568225735094?ref_src=twsrc%5Etfw">July 18, 2025</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>
Προσπαθούν να σώσουν το Κίεβο ΕΕ και Τραμπ
Εν τω μεταξύ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να αναλύσουν την ανακοίνωση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αυτή την εβδομάδα ότι η Αμερική θα προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία μέσω του ΝΑΤΟ, με την Ευρώπη να πληρώνει τον λογαριασμό.
Πολλές λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς, συμπεριλαμβανομένων των τύπων και της ποσότητας των όπλων, της ταχύτητας αποστολής τους και του ακριβούς τρόπου πληρωμής τους, δήλωσαν αυτή την εβδομάδα Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το σχέδιο προμήθειας.
Η εκπρόσωπος Άννα Κέλι δήλωσε ότι ο πόλεμος είχε συνεχιστεί για πολύ καιρό και ο Τραμπ ήθελε να τερματίσει τις δολοφονίες, όπως και η πώληση αμερικανικών όπλων στο ΝΑΤΟ για την Ουκρανία και η απειλή με αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία.
Ο ρωσικός στρατός όμως προελαύνει συνεχώς, και όταν φτάσει εκεί που θέλει η ρωσική ηγεσία στην Μόσχα, θα συζητήσει τις προτάσεις του Αμερικανού προέδρου, σύμφωνα με ειδικούς σε αμυντικά ινστιτούτα της Ρωσίας.