Διέλυσαν το χώρο της Υγείας και τώρα εξαγγέλλουν τη δημιουργία 239 Κέντρων Υγείας. Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης που επισκέπτεται, σε μία προσπάθεια να δείξει πώς η κυβέρνηση, αφού έκλεισε τη συμφωνία με τους δανειστές και προχωράει στο κλείσιμο της αξιολόγησης με νέα σκληρά μέτρα σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας δημιουργεί τις υποδομές για τη… νοσηλεία τους.
Κάτι βεβαίως που φαντάζει ανέκδοτο, αφού η περίθαλψη δεν είναι κτιριακές υποδομές και μόνο, όπως εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας τα 239 Κέντρα Υγείας ως το τέλος του 2017 σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά γιατροί, σύγχρονα μηχανήματα, φάρμακα, υλικά και αναλώσιμα. Αυτά δηλαδή που δεν υπάρχουν σήμερα στα Δημόσιο Νοσοκομεία και τη στιγμή που ήδη τα υπάρχοντα Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν, αν δεν έχουν βάλει και «λουκέτο».
Οι ασθενείς που πηγαίνουν στα νοσοκομεία περιμένουν ώρες, ημέρες και μήνες ανάλογα την περίπτωση τους προκειμένου να εξυπηρετηθούν κι αυτό γιατί δεν υπάρχουν αρκετοί γιατροί, κλίνες και τα απαραίτητα υλικά για να προχωρήσουν σε μία επέμβαση. Για να μην μιλήσουμε βεβαίως για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τις οποίες έχει πάρει για τα καλά η κάτω βόλτα και ο Θεός φυλάξει.
Ποια Κέντρα Υγείας; Εδώ υπάρχουν μεγάλα νοσοκομεία στην Περιφέρεια τα οποία θυμίζουν «κρανίου τόπος». Άλλα δεν έχουν εξοπλιστεί με τα απαραίτητα μηχανήματα, άλλα δεν έχουν το προσωπικό να τα λειτουργήσουν και σε πολλές περιπτώσεις οι γιατροί είναι μετρημένοι στα δάχτυλα.
Σαφώς και χρειάζονται τα Κέντρα Υγείας στην Περιφέρεια. Θα πρέπει ωστόσο πρώτα να λειτουργήσουν σωστά τα μεγάλα νοσοκομεία της Περιφέρεια για να αποφορτιστούν και τα κεντρικά νοσοκομεία της Αττικής και αφού γίνει αυτό και εξασφαλιστεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τόνε να προχωρήσει η κατασκευή των Κέντρων Υγείας που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας. Διαφορετικά κινδυνεύουν και αυτά να μετατραπούν σε… ερείπια.
Όπως είπε λοιπόν από τον Εύοσμο της Θεσσαλονίκης ο κ. Τσίπρας «μέχρι το τέλος του χρόνου θα λειτουργούν 239 Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα». Πρόσθεσε πώς «για πάρα πολλά χρόνια, οι κυβερνήσεις όχι ξεχνούσαν να περάσουν από αυτές τις περιοχές, ξεχνούσαν ότι υπάρχουν. Όταν είπα ότι θα έρχομαι στη Θεσσαλονίκη δεν εννοούσα το κέντρο, αλλά να βρίσκομαι σε αυτές τις περιοχές για να είμαι στο πλευρό των πολιτών και να παλεύουμε μαζί τους» δήλωσε ανακοινώνοντας τη δημιουργία 14 κέντρων υγείας αστικού τύπου.
«Αυτές οι μονάδες θα έπρεπε να έχουν δημιουργηθεί στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, του Χρηματιστηρίου, των εξοπλιστικών, για να μην ξεχνάμε και ποιοι χρεοκόπησαν τη χώρα. Γίνονται σήμερα παρά το γεγονός ότι κυβερνούμε σε συνθήκες αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «επαναστατική κίνηση στον χώρο της υγείας» που αλλάζει τον χάρτη της πρωτοβάθμιας φροντίδας και έχει σχεδιαστεί με αποκλειστικό γνώμονα την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος. «Όταν ο κόσμος ακούει μεταρρυθμίσεις σκιάζεται αντί να αναθαρρεί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι «η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι μια μεταρρύθμιση με κοινωνικό πρόσημο».
Μόνο που και οι μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα προωθεί όλες, μέχρι τώρα τουλάχιστον για να είμαστε δίκαιοι, συνδέθηκαν με περικοπές, μειώσεις, απολύσεις, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Δεν είναι τυχαία η αγαπημένη έκφραση των δανειστών που όταν θέλουν να ζητήσουν από την Ελλάδα να λάβει μέτρα την καλούν να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις ή να εφαρμόσει αυτές που συμφωνήθηκαν.
Άρα καλώς σκιάζονται οι πολίτες όταν ακούν τη συγκεκριμένη λέξη και έχουν να κάνουν με μία κυβέρνηση η οποία ενώ ήρθε για να σκίσει τα μνημόνια τελικά υπέγραψε το 3ο και έχει ετοιμάσει για ψήφιση και το 4ο μνημόνιο.