Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Απειλές του Πρέσβη της Παλαιστίνης σε Ελλάδα: "Οι σχέσεις με το Ισραήλ θέτουν σε κίνδυνο την χώρα σας - Έχει θέσει θέμα ΑΟΖ με Γάζα η Τουρκία"

Κύρια θέματα, Μέση Ανατολή • 19/05/2021 - 8:56
Απειλές του Πρέσβη της Παλαιστίνης σε Ελλάδα: "Οι σχέσεις με το Ισραήλ θέτουν σε κίνδυνο την χώρα σας - Έχει θέσει θέμα ΑΟΖ με Γάζα η Τουρκία"

Eπίθεση και σε υπουργό της Κυβέρνησης

“Έχετε συνάψει σχέσεις με το Ισραήλ που θέτουν σε κίνδυνο τη χώρα. Ανησυχούμε για την Ελλάδα”.

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα Μαρουάν Τουμπάσι, υιοθετώντας πλήρως τις τουρκικές θέσεις επιβεβαιώνοντας πως η Άγκυρα έχει θέσει “θέμα ΑΟΖ με την Λωρίδα της Γάζας”. Σημείωσε δε πως “ούτε το Ισραήλ έχει υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας”! Η ρήση αυτή υπόκειται σε πολλές ερμηνείες…

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης δεν δίστασε μάλιστα να επιτεθεί ονομαστικά και σε υπουργό της κυβέρνησης ενώ έδειξε πως διάκειται εχθρικά και απέναντι στον Έλληνα ΥΠΕΞ Ν. Δένδια.

Αναλυτικά η συνέντευξη

Για τη θέση της Παλαιστινιακής Αρχής αναφορικά με τις επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς με ρουκέτες, την πρόθεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη δημιουργία ΑΟΖ με την Παλαιστίνη, τις παλαιστινιακές εκλογές που ακυρώθηκαν, την αιματοβαμμένη τακτική που ακολουθεί ο Νετανιάχου, αλλά και τον ρόλο της Ελλάδας, της ΕΕ και την αλλαγή πλεύσης των ΗΠΑ μίλησε στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο ο Πρέσβης της Παλαιστίνης στη χώρα μας, Μαρουάν Τουμπάσι.

Ορμώμενος από το νέο λουτρό αίματος στη Γάζα, τονίζει:

«Δεν περιμένουμε τίποτα καλύτερο απ’ αυτό. Είναι μέρος της κατάκτησης. Αποτελεί μια “φυσιολογική” συμπεριφορά για το Ισραήλ. Είχαμε το δικαίωμα να αμυνθούμε, να αντισταθούμε. Το Ισραήλ έχει σκοτώσει 100.000 Παλαιστίνιους. Αυτό είναι και λέγεται γενοκτονία. Κι αυτό επιχειρεί και ξανακάνει. Αν δεν υπήρχε κατοχή δεν θα υπήρχε πρόβλημα ούτε με την Χαμάς. Το πρόβλημα είναι το Ισραήλ και όχι η Χαμάς».

«Τα εδάφη εδώ είναι τα εδάφη μας. Έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας. Είναι κατακτητές, σκοτώνουν και θέλουν να μας φιμώσουν. Ο αγώνας θα συνεχιστεί» ακούγεται να λέει προς την κάμερα ένας Παλαιστίνιος πολίτης, με «μουσικό χαλί» τις εκρήξεις.

– Γιατί ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Νετανιάχου, κύριε Τουμπάσι, επέλεξε να ξεκινήσει ξανά στην Ανατολική Ιερουσαλήμ τον βίαιο εκτοπισμό Παλαιστινίων από τις κατοικίες τους, πυροδοτώντας τα αντίποινα της Χαμάς; Γιατί τώρα; Μήνυμα προς τις ΗΠΑ, μήνυμα προς το ακροατήριό του, τους ψηφοφόρους του εν όψει εκλογών στο Ισραήλ;

Ο Νετανιάχου βρίσκεται σε πολιτική κρίση εδώ και δύο χρόνια, που σχετίζεται με τη δικαστική εκκρεμότητα για τις κατηγορίες για διαφθορά που τον βαραίνουν. Όσο παραμένει πρωθυπουργός όμως οι δικαστές δεν μπορούν να εκδώσουν απόφαση.

– Επομένως…;

Προσπαθεί με νύχια και με δόντια να παραμείνει πρωθυπουργός μετά από τέσσερις αποτυχημένες εκλογικές προσπάθειες να διοριστεί νέο κοινοβούλιο. Και όπως φαίνεται θα αναγκαστούν να προβούν και σε νέες εκλογές, τις πέμπτες!

Ο Νετανιάχου -όντας εξτρεμιστής ακροδεξιός προερχόμενος από το εξτρεμιστικό σιωνιστικό κίνημα- βασίζεται για να παραμένει στη εξουσία στους ακραίους εποικιστές Ισραηλινούς και στην ισραηλινή ακροδεξιά. Πολλαπλασίασε τον εποικισμό Ισραηλινών επί πρωθυπουργίας του και διέκοψε κάθε ειρηνευτική διαδικασία μην τηρώντας τις δεσμεύσεις της σύμβασης του Όσλο.

– Δεν υπάρχει περίπτωση να καταδικαστεί, επομένως, όσο παραμένει πρωθυπουργός;

Όχι. Η δικαιοσύνη στο Ισραήλ ελέγχεται από το βαθύ ισραηλινό κράτος, που άνοιξε τους δρόμους για να αναρριχηθεί στην εξουσία. Αλλά για να έρθω στο πρώτο ερώτημά σας, αυτό που γίνεται τελευταία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ δεν είναι κάτι νέο. Συνεχίζει απλώς μια παλιά κατάσταση ο Νετανιάχου, η Δεξιά και η ισραηλινή άκρα Δεξιά, που συνεργάζονται για να εφαρμοστούν τα σχέδια του σιωνιστικού κινήματος σε ολόκληρη την ιστορική περιοχή της Παλαιστίνης. Για να πραγματοποιηθούν χρειάζονται διαδικασίες εθνοκάθαρσης, όπως του 1948, που εκδιώχθηκε από τον τόπο της και η οικογένειά μου.

Εμείς, να το τονίσουμε, δεν έχουμε πρόβλημα με τους Εβραίους. Όπως δεν έχουμε ούτε με τους Μουσουλμάνους, ούτε με τους Χριστιανούς. Πριν το ’48 οι παππούδες μου ζούσαν ειρηνικά με γείτονες Εβραίους, που ήταν Παλαιστίνιοι. Το θέμα του εβραϊσμού εκμεταλλεύεται το σιωνιστικό κίνημα. Θα έπρεπε να είχε λυθεί εντός των ευρωπαϊκών κοινοτήτων. Κι έπρεπε στα παλαιστινιακά εδάφη να είχε δημιουργηθεί κράτος ισραηλινό κατά 50% και παλαιστινιακό στο υπόλοιπο 50%. Το ‘48 το 75% ήταν εδάφη παλαιστινιακά.

– Σήμερα;

Το Ισραήλ κατέχει το 100%. Μέσω του εποικισμού 750.000 Ισραηλινοί πρόσφατα εγκαταστάθηκαν στα παλαιστινιακά εδάφη. Αυτή η τακτική στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και αλλού το τελευταίο διάστημα οδήγησε σε ανάφλεξη στην περιοχή. Οι έποικοι Ισραηλινοί, υπό την προστασία των ισραηλινών δυνάμεων, επιτέθηκαν κατά νόμιμων κατοίκων, έκαναν επιδρομές ακόμη και κατά Χριστιανών στον Ναό της Αναστάσεως την ημέρα παραλαβής του Αγίου Φωτός και μετά στο τέμενος Αλάξα. Έτσι ξεκίνησαν και οι τραυματισμοί Παλαιστινίων μέσα στην Ιερουσαλήμ. Τα εγκλήματα έγιναν εξ επαφής από μηδενική απόσταση παραβιάζοντας την ιερότητα του τεμένους. Μπήκαν οι ισραηλινές δυνάμεις και άνοιξαν πυρ και επιτέθηκαν, ενώ επιτέθηκαν και κατά ορθόδοξων κληρικών.

Δεν περιμένουμε τίποτα καλύτερο απ’ αυτό. Είναι μέρος της κατάκτησης. Αποτελεί μια «φυσιολογική» συμπεριφορά για το Ισραήλ. Είχαμε το δικαίωμα να αμυνθούμε, να αντισταθούμε, ειδικότερα δε αφού δεν συνεχίζεται από το Ισραήλ η ειρηνευτική διαδικασία και δεν βρίσκουμε ούτε έναν εταίρο να διαπραγματευτούμε στο Ισραήλ. Και τώρα, μετά τη βάρβαρη επίθεση στη Γάζα από ισραηλινούς βομβαρδισμούς, έχουμε 220 νεκρούς, 50 εκ των οποίων παιδιά. Έχουν ισοπεδώσει ολόκληρες περιοχές στη Γάζα. Κτίρια με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Τα έχετε δει! Το Παλαιστινιακό είναι πρόβλημα ηθικό και πολιτικό για την παγκόσμια κοινότητα.

– Οι ΗΠΑ εγκλωβίστηκαν σε επίπεδο προθέσεων. Ακουσίως; Εκουσίως; Το Συμβούλιο Ασφαλείας συγκλήθηκε προχτές, μετά από δυο βδομάδες αιματοκυλίσματος. Για ποιο λόγο χρονοτρίβησε ο Τζο Μπάιντεν;

Ο Νετανιάχου προκειμένου να πετύχει συντριπτική νίκη ζήτησε από τις ΗΠΑ να του δώσουν χρόνο και την ευκαιρία ως την Τρίτη να μπορέσει να εξαφανίσει κάθε υποδομή στην Γάζα. Ακόμη και αν το κάνουν όμως αυτό, οι Ισραηλινοί δεν θα μπορέσουν να εξαλείψουν ποτέ την αντίσταση στη Γάζα. Στο μεταξύ, το Διεθνές Δικαστήριο έχει συμφωνήσει να αρχίσει τη διενέργεια έρευνας για τα εγκλήματα των Ισραηλινών στα εδάφη της κατεχόμενης Παλαιστίνης στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη. Μερικές χώρες δήλωσαν ότι είναι αρνητικές και άλλες -και στην ΕΕ- συμπεριφέρονται σαν το Ισραήλ να είναι κράτος υπεράνω του νόμου.

– Η σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ άργησε τόσο επειδή ο Νετανιάχου ζήτησε χρόνο; Αυτό μου λέτε;

Ναι. Αυτός είναι ο λόγος.

– Εντούτοις, όλοι ξέρουν ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ αλλάζει πλεύση υπό τη διοίκηση Μπάιντεν, που διαφοροποιείται άρδην από τον προκάτοχό του. Προσβλέπετε όντως αλλαγή πλεύσης στο Παλαιστινιακό;

Ο Μπάιντεν θα πιεστεί να αλλάξει η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Δεν έχει κατακρίνει τη στάση των Παλαιστινίων γιατί δεν του αρέσει η στάση των Ισραηλινών. Ο Νετανιάχου όντως είχε συνηθίσει την περίοδο Τραμπ να ελέγχει και να καθοδηγεί την αμερικανική πολιτική. Αλλά αυτό αλλάζει ριζικά. Βλέπουμε και τη στάση του ηγέτη των Δημοκρατικών και το εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ, που παίρνει αποστάσεις από τις πολιτικές Νετανιάχου. Η Αμερική δεν θα είναι η ίδια στο εξής είτε με τον Νετανιάχου είτε με οποιονδήποτε νέο Νετανιάχου.

– Στην Ευρώπη τι συμβαίνει; Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την πρόθεση να διαμεσολαβήσει μεταξύ των δυο μερών.

Υπάρχει μεγάλη αφύπνιση του ευρωπαϊκού λαού. Βλέπουμε κινητοποιήσεις παντού. Στην Ελλάδα φυσικά. Δεν μπορούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τα εγκλήματα του Ισραήλ. Αν δεν επιστρέψει η Παλαιστίνη στα σύνορα του ‘67, θα δούμε ένα “κράτος Απαρτχάιντ”. Ο κόσμος όμως δεν πρόκειται να δεχτεί επανάληψη του πειράματος του Απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής ξανά. Κι είναι απαραίτητο να αναγνωριστεί γι’ αυτό το κράτος της Παλαιστίνης από χώρες της ΕΕ που δεν το έχουν κάνει. Τι εμποδίζει την Ελλάδα να αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό Κράτος μετά την απόφαση της ολομέλειας της Βουλής σας;

– Ρωτήσατε τον Έλληνα ΥΠΕΞ στη συνάντηση που είχατε;

Ναι. Και αρκείται να απαντά ότι η χώρα σας είναι υπέρ της λύσης της δημιουργίας δυο κρατών. Εμείς προτείνουμε λύση με σύνορα του ’67, χωρίς να διαπραγματευόμαστε την Αρχή της Αυτοδιάθεσης. Είναι απόφαση διεθνής και ομόφωνη, όχι δική μας.

– Γιατί τίναξε στον αέρα τις παλαιστινιακές εκλογές η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να μην επιτρέψει να μετάσχει η Ανατολική Ιερουσαλήμ;

Την ερώτηση να τη θέσετε την ΕΕ και στις ΗΠΑ.

– Για ποιο λόγο;

Διότι η διεξαγωγή των εκλογών, προκειμένου να διοριστεί νέο παλαιστινιακό κοινοβούλιο, αποτελούσε ειδικό παράρτημα συμφωνίας που έχει διεθνείς εγγυητές. Διενεργήσαμε τρεις φορές εκλογές, με διεθνείς παρατηρητές, όπως και ο Κάρτερ.

– Ψήφισαν και στις τρεις και οι κάτοικοι της Ανατολικής Ιερουσαλήμ;

Ναι. Από τα ταχυδρομικά κέντρα. Και είπαμε εξαρχής: Δεν θα διεξαχθούν εκλογές χωρίς την Ιερουσαλήμ, την πρωτεύουσα της Παλαιστίνης.

– Δεν μπορούσατε να κάνετε μια εξαίρεση προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες;

Όχι. Γιατί η διεξαγωγή των εκλογών χωρίς την Ιερουσαλήμ ισοδυναμεί με το ότι αποδεχόμαστε ότι ανήκει στο Ισραήλ. Ζητήσαμε να παρέμβουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ για να μην παρεμποδιστούν οι κάτοικοι της περιοχής να μετάσχουν, κάτι που ζητήσαμε προηγουμένως από το Ισραήλ, διότι υπήρχε διαρκώς ανοικτή επικοινωνία. Και το αρνήθηκαν οι Ισραηλινοί.

Κατά την προεκλογική περίοδο ξεκίνησαν να φτιάχνονται οι εκλογικοί κατάλογοι και για την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Τότε οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ ξαφνικά συνέλαβαν υποψηφίους και κατέστρεψαν τους καταλόγους. Στάλθηκε σχετική έκθεση στην ΕΕ και η απόφαση ήταν να αναβληθούν οι εκλογές. Υπάρχουν 5-6 χώρες-μέλη της που έχουν δημιουργήσει ένα μέτωπο που αρνείται οποιαδήποτε κύρωση σε βάρος του Ισραήλ. Είναι η λαϊκίστικη ευρωπαϊκή δεξιά.

– Ανάμεσά τους είναι και η Ελλάδα;

Εσείς πρέπει να ξέρετε! Δεν συμφωνούμε με την απόφαση που εξέδωσε η Ελλάδα, κάτι που συζήτησα με τον κ. Δένδια στη συνάντηση. Οι καλές σχέσεις που είχαμε και θέλουμε να διατηρηθούν με την Ελλάδα πρέπει να βασίζονται στην αρχή του αμοιβαίου σεβασμού και του διεθνούς δικαίου. Είπαμε στην ελληνική κυβέρνηση ότι “είστε ανεξάρτητο κράτος και μπορείτε να ακολουθείτε οποιαδήποτε πολιτική θέλετε”.

Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε όμως όταν μια σχέση συναινεί σε βάρος των δίκαιων του παλαιστινιακού λαού. Το ελληνικό ΥΠΕΞ εξισώνει θύτη και θύμα παρότι ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της λύσης των δυο κρατών με τα σύνορα του ’67 και πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Το ξέρουμε. Αλλά θέλουμε οι συζητήσεις να γίνουν πράξεις.

Εντωμεταξύ έχετε συνάψει σχέσεις με το Ισραήλ που θέτουν σε κίνδυνο τη χώρα. Ανησυχούμε για την Ελλάδα.

– Για ποιο λόγο;

Στο πλαίσιο της συμφωνίας για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, Ισραηλινοί πιλότοι εκπαιδεύουν την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Μερικοί εκ των πιλότων αυτών μπορεί να έχουν διαπράξει εγκλήματα. Καταρχάς, το δέχεται αυτό ο ελληνικός λαός;

– Τι σας απάντησε σε αυτό ο κ. Δένδιας;

Δεν απάντησε.

– Τον ρωτήσατε κάτι άλλο;

Πώς γίνεται ένα υπουργός της κυβέρνησης, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, να έχει χάσει κάθε αίσθηση ισορροπίας και να μεροληπτεί έτσι υπέρ του Ισραήλ.

– Σας άνοιξε τα χαρτιά του ο κ. Δένδιας για ποιο σκοπό σκόπευε να επισκεφτεί τη Ραμάλα και να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό;

Όχι. Εξάλλου είναι ελεύθερος να συναντάει όποιον θέλει. Αλλά η Ελλάδα οφείλει να σέβεται τις δημοκρατικές αρχές που μας δίδαξε.

– Ποιες είναι οι προβλέψεις; Θα τερματιστούν άμεσα οι εχθροπραξίες ή μπορεί να οδηγηθεί η κατάσταση σε ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή;

Δεν θα κρατήσουν πολύ. Πρέπει όμως να σταματήσουν άμεσα. Κάνουμε έκκληση γι’ αυτό στα Ηνωμένα Έθνη ζητώντας να παρέμβουν. Ξεκληρίζονται οικογένειες και παιδιά. Όσο υπάρχει η Κατοχή, υπάρχει λόγος αντίστασης. Και διαβεβαιώσαμε τον εκπρόσωπο των ΗΠΑ ότι είμαστε ανοικτοί να ανταποκριθούμε σε σοβαρές αποφάσεις που θα στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο και θα τερματίσουν την κατοχή. Μην μας ζητάτε να διαφυλάττουμε την ασφάλεια των κατακτητών μας. Οι ευρωπαϊκοί λαοί και ο ελληνικός αρνούνται να δεχτούν αυτή την κατάσταση. Είναι ενδεικτικό το ότι χτες έλαβα διακήρυξη για την άμεση διακοπή της βάρβαρης εισβολής του Ισραήλ από 171 οργανώσεις κι εργατικές ομοσπονδίες στη χώρα.

– Θα συνεχίσετε να συνεργάζεστε με το Ισραήλ για τη Σύμβαση του Όσλο ή, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, αποχωρείτε απ’ αυτή;

Η συμφωνία όριζε την ανάγκη μιας 5ετους μεταβατικής περιόδου. Έχει περάσει 20ετία. Ακόμη και τώρα οι Ισραηλινοί την αρνούνται, παρόλες τις δεσμεύσεις ότι θα την τηρήσουν. Από την πλευρά μας δεν βλέπουμε κανένα άλλο δρόμο πλην αυτού της ειρήνης στην περιοχή.

– Η Ελλάδα μπορεί να παίξει, πιστεύετε, ρόλο διαμεσολαβητικό στην επίλυση του Παλαιστινιακού;

Είμαστε ανοικτοί προς την Ελλάδα, την ΕΕ και τις ΗΠΑ για μια πενταμερή όπως αυτή για το Ιράν στη Βιέννη για την επίλυση της κρίσης.

– Η Χαμάς, που στοχοποιείται ως βασικός υπαίτιος του σημερινού αιματοκυλίσματος, φέρει μερίδιο ευθύνης για την ανάφλεξη στην περιοχή; Είναι γνωστό ότι ξεκίνησε τις επιθέσεις μετά τα επεισόδια στην Ιερουσαλήμ και την ακύρωση των εκλογών. Ποια είναι η στάση της Παλαιστινιακής Αρχής ως προς τις τακτικές της; Συναινεί;

Το Ισραήλ έχει σκοτώσει 100.000 Παλαιστίνιους. Αυτό είναι και λέγεται γενοκτονία. Κι αυτό επιχειρεί και ξανακάνει. Το Ισραήλ είναι υπεύθυνο για την κατάσταση που έχει εκτραχυνθεί. Αν δεν υπήρχε Κατοχή, δεν θα υπήρχε πρόβλημα ούτε με τη Χαμάς.

Η Χαμάς δέχτηκε την αρχηγία του Αμπάς, όπως και το να μιλά εξ ονόματος της, ενώ είχε ενταχθεί και στο πρόγραμμα της PLO. To πρόβλημα, επαναλαμβάνω, είναι το Ισραήλ κι όχι η Χαμάς. Με 50 νεκρά αθώα παιδιά δεν φταίει η Χαμάς.

Το Ισραήλ είναι η τέταρτη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο. Και η Γαζα η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή στον κόσμο, με δυσβάσταχτη φτώχεια. Επιχειρούμε να της στείλουμε φάρμακα, τρόφιμα, εμβόλια και το Ισραήλ το εμποδίζει κι αυτό. Βομβάρδισε ψαράδες στην περιοχή. Επιχειρεί επιθέσεις από ξηρά, από θάλασσα κι από αέρα. 1,5 εκ Παλαιστίνιοι, το 20% δηλαδή του πληθυσμού, είναι κάτοικοι Ισραήλ!

– Υπάρχει περίπτωση να αλλάξει στάση το Ισραήλ αν σχηματιστεί κάποια στιγμή νέα κυβέρνηση, αποβάλλοντας τον Νετανιάχου;

Δεν μπορώ να το γνωρίζω, γιατί οι συνασπισμοί στο Ισραήλ αλλάζουν, μεταστρέφονται διαρκώς.

– Αληθεύει η δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με τα σχέδια της Άγκυρας για τη δημιουργία ΑΟΖ με την Παλαιστίνη;

Η τουρκική κυβέρνηση έχει κάνει αυτή τη διαρροή. Δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι που δεν υφίσταται. Θα σας πω όμως ότι ως Κράτος της Παλαιστίνης είμαστε υπέρ του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου των Θαλασσών.

Κι επί τη ευκαιρία, ούτε η Τουρκία ούτε το Ισραήλ έχουν υπογράψει αυτή τη συμφωνία για το Δίκαιο των Θαλασσών.

Θα πρέπει λοιπόν το Διεθνές Δίκαιο να μην μετριέται και να μη ζυγίζεται με δυο μέτρα και δυο σταθμά.

Οποιαδήποτε διένεξη πρέπει να επιλύεται με όρους καλής γειτονίας, με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη. Η σχέση επ’ αυτού είναι ξεκάθαρη σε ό,τι αφορά σε όλα τα προβλήματα που υφίστανται, συμπεριλαμβανομένου και του Κυπριακού.

Tags
Back to top button