Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων και χωρών Κ.Α.Κ )
«Βράζει» και πάλι ο περσικός κόλπος από την ένταση μεταξύ των πολεμικών πλοίων του 5ου αμερικανικού στόλου και του ιρανικού ναυτικού καθώς σημειώθηκε πολεμικό επεισόδιο. Ταυτόχρονα και οι Χούθι εξαπέλυσαν πύραυλο επιφανείας κατά πολεμικού πλοίου των ΗΑΕ. Οι συνέπειες από το πυραυλικό πλήγμα είναι ακόμη άγνωστες αλλά τα ΗΑΕ επιβεβαίωσαν πως υπάρχουν τραυματίες.
Δείτε εδώ το βίντεο της επίθεσης
Ένα σκάφος του Ναυτικού του Ιράν προκάλεσε κατά μέτωπο το ναυτικό των Η.Π.Α. μετά από μια «μη ασφαλή δοκιμή με την μορφή επίδειξης -απειλής » των ικανοτήτων οπλικού συστήματος λέιζερ κατά ενός ελικοπτέρου των Η.Π.Α., αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ.
Σύμφωνα με μια στρατιωτική ανακοίνωση των ΗΠΑ, το σκάφος χρησιμοποίησε λέιζερ (πιθανόν οπλικό σύστημα) εναντίον ενός ελικοπτέρου των πεζοναυτών τύπου CH-53E, το οποίο κινούνταν πάνω από τρία αμερικανικά πολεμικά πλοία, που διέρχονταν τα διεθνή ύδατα του στενού Hormuz.
Η ναυτική ομάδα μάχης διέσχιζε το στενό όταν ένα ιρανικό ταχύπλοο σκάφος προσέγγισε το ένα από τα τρία αμερικανικά πλοία και συγκεκριμένα το αμφίβιο πλοίο U.S.S. Bataan.
Τα άλλα δύο ήταν σε απόσταση 800 το ένα από το άλλο, και επρόκειτο για το αντιτορπιλικό με κατευθυνόμενους πυραύλους U.S.S. Cole και το πλοίο υποστήριξης ίου U.S.N.S. Washington Chambers , ανέφερε ο εκπρόσωπος του 5ου αμερικανικού στόλου .
Το ιρανικό σκάφος έριξε δέσμη λέιζερ εκτός από το ελικόπτερο και στα πολεμικά σκάφη τόσο στα σκάφη U.S.S. Cole όσο και στο U.S.S. Bataan , ενώ ειδικά το Bataan το σάρωσε από την πλώρη έως την πρύμνη.
Για κάποιο απροσδιόριστο λόγο η κατάσταση δεν κλιμακώθηκε για καμία από τις δύο πλευρές αλλά η ένταση αυξήθηκε στο κατακόρυφο όταν το ιρανικό πλοίο έριξε το λέιζερ σε ελικόπτερο των ΗΠΑ που πετούσε εκείνη την στιγμή.
Εκείνη την στιγμή το αμερικανικό πλοίο έλαβε τα μέτρα του, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματικό των συστημάτων αναχαίτισης ο οποίος μίλησε στο CNN, με την προϋπόθεση της ανωνυμίας .
Ο ίδιος δήλωσε ότι οι Ιρανοί ξεπέρασαν τον εαυτό τους αλλά το ελικόπτερο δεν εφάρμοσε στα πρωτόκολλα ασφαλείας, με την χρήση του αυτόματου συστήματος άμυνας του ελικοπτέρου CH-53E.
«Η δέσμη με λέιζερ σε ελικόπτερα τη νύχτα είναι άκρως επικίνδυνη πράξη , καθώς δημιουργεί κίνδυνο ναυσιπλοΐας που μπορεί να βλάψει την όραση και μπορεί να αποπροσανατολίσει τους πιλότους» , δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού 5ου στόλου.
Οι ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ που πλέουν κοντά στα ιρανικά ύδατα έχουν συνηθίσει σε τέτοιες απρόοπτες συναντήσεις.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Jeff Davis είπε προηγουμένως ότι το 2016 υπήρξαν 35 περιστατικά μη ασφαλούς ή αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς από το ναυτικό του Ιράν με την μεγάλη πλειοψηφία να συμβαίνουν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Πληροφορίες φέρουν όμως τους Ιρανούς να κατέχουν τεχνολογία χρήσης οπλικών συστημάτων λέιζερ όπως και οι «φίλοι τους» οι Τούρκοι.
Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία κάτω από άκρα μυστικότητα από το 2014 ετοιμάζει ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο και όπλο LASER των οποίων οι δοκιμές ευρίσκονται στα τελικά στάδια για να εξοπλίσουν τις νέες Φρεγάτες τύπου Stealth TF-2000.
Νέα στοιχεία εμπλέκουν στο όλο θέμα κατασκευής οπλικών συστημάτων με την χρήση λέιζερ, Ρωσία και Κίνα είναι οι μόνες χώρες που έχουν την δυνατότητα τέτοιας τεχνολογίας.
Υπάρχουν όμως υπόνοιες ότι το Πεκίνο έχει διασπείρει αυτήν την τεχνολογία σε χώρες όπως η Τουρκία και το Ιράν για τους δικούς τoy λόγους. Προς το παρόν επίσημα δεν υπάρχει όμως τίποτα επιβεβαιωμένο.
Στα τέλη του 2014, με φόντο τα πειράματα της Ουάσιγκτον με τα οπλικά συστήματα λέιζερ LaWS, ο Yuri Baluyevsky, πρώην επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων είχε τονίσει ότι η Ρωσία παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα και έχει αναπτύξει αντίστοιχη λέιζερ τεχνολογία.
Σύμφωνα με αναφορά του πρακτορείου Bloomberg , πλοία των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο κατέχουν οπλικά συστήματα λέιζερ με τεχνολογία ικανή να καταστρέψει μικρούς στόχους, μεταξύ των οποίων drones, με εμβέλεια 40 χλμ και κόστος 40 εκατ. δολαρίων.
Τα τύπου LaWS λέιζερ αποτελούν σύμφωνα με τους ειδικούς τα μόνα όπλα λέιζερ που μπορούν να παραχθούν με την υπάρχουσα τεχνολογία.
Τονίζουμε ότι το ίδρυμα SAVTAG TUBITAK, το τουρκικό «ισοδύναμο» του προηγμένου ινστιτούτου «DARPA», του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, έχει τεθεί επίσημα υπεύθυνο για την ανάπτυξη ενός σχεδίου κατασκευής ενός όπλου λέιζερ με την ονομασία «Πρόγραμμα 1007», το οποίο θα εξοπλίσει όλα τα νέα τουρκικής κατασκευής επιτεύγματα (αρχικά την φρεγάτα TF-2000 , κά).
Το πρόγραμμα «υποστηρίζεται» από το σύνολο των αμυντικών εταιρειών και των πανεπιστημίων της Τουρκίας με σκοπό την επιτυχία αυτού του φιλόδοξου προγράμματος.
Το λέιζερ που σχεδιάζεται θα χρησιμοποιηθεί κυρίως ως οπλικό σύστημα ακριβείας (CIWS) στην επόμενη γενιά φρεγατών της Τουρκίας, TF-2000, με κύρια αποστολή την καταστροφή εχθρικών πλοίων, αεροσκαφών και πυραυλικών απειλών.