«Φωτιά» μεγάλη είναι έτοιμη να ανάψει στα βόρεια των Βαλκανίων και εν μέσω σερβικού συμβουλίου ασφαλείας παρουσία και των Σερβοβόσνιων της Βοσνίας , η Ρωσία με τα χείλη του Σοιγκού «φώναξε» δυνατά για να ακουστεί παντού στην δύση ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι…«εδώ» και αναμένουν…τις εξελίξεις από πολύ κοντά .
https://youtu.be/xszaR7njJbk
Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Σερβία επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον τους για την στενή στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών στον στρατιωτικό και τεχνικό τομέα.
Πρόκειται για συμβούλιο ασφαλείας σε Βελιγράδι και Μόσχα μετά την διαφαινόμενη οριστική απόφαση του ΝΑΤΟ να «βάλει φωτιά» στην περιοχή για να διώξει τους Σέρβους και Ρώσους συμβούλους και για να εμπλέξει την Ρωσία σε έναν μεγάλο πόλεμο .
«Η Ρωσία και η Σερβία επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον τους για την ανάπτυξη συνεργασίας στον αμυντικό και τεχνικό τομέα», δήλωσε ο υπουργός άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοιγκού σήμερα Τρίτη «κοιτώντας» παράλληλα στα δυτικά και νότια των Βαλκανίων.
«Οι τακτικές και έκτακτες συναντήσεις μας επιβεβαιώνουν και το ενδιαφέρον μας για την προώθηση της αμυντικής συνεργασίας που δημιουργείται μεταξύ μας τόσο στον αμυντικό όσο και στον στρατιωτικό και τεχνικό τομέα», δήλωσε ο Σοιγκού κατά τη συνάντηση με τον Σέρβο ομόλογό του Zoran Djordjevic πριν από την έκτη Μόσχα Διάσκεψη για τη διεθνή ασφάλεια.
Η Μόσχα θεωρεί το Βελιγράδι ως αξιόπιστο και αποδεδειγμένο εταίρο που δεσμεύεται να αγωνιστεί για τις βασικές αρχές της διεθνούς ασφάλειας, σημειώνει ο Ρώσος ΥΠΑΜ .
«Δυστυχώς, ο κόσμος δεν γίνεται πιο ειρηνικός και σταθερός και τα γεγονότα των τελευταίων ημερών που συνδέονται με προσπάθειες επιβολής χρωματιστών επαναστάσεων, τις διάφορες εισβολές και την αναγκαστική ανατροπή των ηγεσιών ολόκληρων χωρών, που δεν οδηγούν σε τίποτα καλό», τόνισε ο Σοιγκού .
Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό άμυνας, ο αρχικά δηλωμένος στόχος για την επίτευξη δημοκρατίας και ευημερίας δεν επιβεβαιώθηκε σε κανένα κράτος όπου έλαβαν χώρα οι χρωματικές επαναστάσεις.
«Η διάσκεψη της Μόσχας στοχεύει στη συζήτηση, την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με όλα αυτά τα θέματα και στην εξεύρεση λύσεων», πρόσθεσε ο Σοιγκού .
Την ίδια στιγμή ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο εκλεγέντας πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς συναντήθηκαν μαζί με αξιωματούχους του στρατού , των υπηρεσιών ασφαλείας και των Σερβοβόσνιων στο Βελιγράδι στην έδρα της Σερβικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκτακτη συζήτηση αφορούσε «όλα τα σημαντικά πολιτικά ζητήματα, ιδιαίτερα την κατάσταση στην περιοχή και τις τελευταίες απειλές εναντίον της Σερβίας από τον Έντι Ράμα , τον Χασίμ Θάτσι και τον Ιονούζ Μουσλίου» και τις εξελίξεις που έρχονται.
Οι Σέρβοι αξιωματούχοι μίλησαν για τουλάχιστον δύο ώρες, κατά τη διάρκεια των οποίων «αξιολόγησαν επίσης τη γενική κατάσταση της ασφάλειας και τα συντονισμένα πολιτικά βήματα που πρέπει να ληφθούν κατά την προσεχή περίοδο».
Βούτσιτς και Νίκολιτς συμφώνησαν να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία τους διότι αναμένουν εξελίξεις σε ΠΓΔΜ, Βοσνία και νότια Σερβία .
Μάλιστα όπως συνήθως αντιδρά σε αυτές τις καταστάσεις η σερβική κυβέρνηση θα αποστείλει ενισχύσεις στην Κοιλάδα του Πρέσεβο, με την μορφή των μονάδων των ειδικών δυνάμεων της χωροφυλακής για να τηρηθεί η τάξη στην περιοχή , αν και αυτό είναι πολύ αμφίβολο λόγω αλβανικού αναβρασμού.
Αναφερόμενος μετά από τη συνάντηση και επικαλούμενη ανώνυμη πηγή ενημέρωσης, η εφημερίδα Blic γράφει ότι ο Αλεξάνταρ Βούτσις και ο Τόμισλαβ Νίκολιτς συμφώνησαν ότι το τελευταίο επίσημο ταξίδι του τελευταίου ως προέδρου θα πρέπει να γίνει στη Σερβική Δημοκρατία (RS), όπου και εκεί αναμένονται εξελίξεις.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Νίκολιτς «εξέφρασε την επιθυμία του να επισκεφθεί μαζί με τον Βούτσιτς τους Σερβοβόσνιους».
Η εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι ο Βούτσιτς και ο Νίκολιτς συμφώνησαν ότι η μεταβίβαση των προεδρικών καθηκόντων θα λάβει χώρα στις 31 Μαΐου, ενώ επίσημα τα καθήκοντα του ο Πρόεδρος Βούτσιτς θα αναλάβει «μεταξύ 15 και 20 Ιουνίου».
Επισημαίνεται ότι η Σερβία έχει επανειλημμένα εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού ενώ η Ρωσία δήλωσε ότι είναι έτοιμη να παράσχει τον απαραίτητο εξοπλισμό και προμήθειες με την δημιουργία στρατιωτικής συμμαχίας μεταξύ Μόσχας και Βελιγραδίου.
Τα δύο μέρη συζήτησαν τη συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα τον Φεβρουάριο του 2017, κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του Τζόρτζεβιτς και του αναπληρωτή υπουργού άμυνας της Ρωσίας Αλέξανδρος Φόμιν όπου και συζήτησαν την αγορά πυραύλων S-300.
Η έκτη διάσκεψη της Μόσχας για τη διεθνή ασφάλεια, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη. Το συνέδριο θα επικεντρωθεί στη διεθνή τρομοκρατία και άλλα μεγάλα ζητήματα ασφάλειας στην παγκόσμια και περιφερειακή ατζέντα.
Το συνέδριο θα συγκεντρώσει τους υπουργούς άμυνας, καθώς και εκπροσώπους διεθνών και μη κυβερνητικών οργανώσεων και στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων.
Οι κυβερνητικές πηγές και οι μυστικές υπηρεσίες (BIA) της Σερβίας, ανέφεραν ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ) ετοιμάζεται για πόλεμο εναντίον Σέρβων, χρησιμοποιώντας τους Αλβανούς UCKάδες και τους Κροάτες, με στόχο την Μεγάλη Αλβανία και την εκδίωξη των Ρώσων συμβούλων.
Ο Σέρβος υπουργός εργασίας εμπλέκει επίσης Ελλάδα και Μαυροβούνιο, στην προσπάθεια δημιουργία της αποκαλούμενης Μεγάλης Αλβανίας με ταυτόχρονη τουρκική διείσδυση.
Ελλάδα , Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία και Μαυροβούνιο , απο τις εξελίξεις έχουν ένα δρόμο μπροστά τους και αυτός είναι η δημιουργία ενός ορθόδοξου τόξου πριν είναι αργά. Η Ελλάδα θα βρεθεί και αυτή ενδεχομένως στο «μάτι του κυκλώνα» με τους Αλβανούς να είναι απλός το πιόνι .
Επίσης όσοι νομίζουν ότι μέσα σε ένα ενδεχόμενο χαλασμό στα Βαλκάνια οι μουσουλμάνοι σε δυτικοί Θράκη, Νότια Βουλγαρία και Βοσνία θα «κάτσουν στα αυγά τους, πλανώνται πλάνην οικτράν. Η Τουρκία και ο Ερντογάν παραμονεύουν.