Τα μισά από τα πλοία που διέρρεαν οι Τούρκοι ότι βγήκαν στο Αιγαίο ήταν τελικά αυτά που συμμετείχαν στην άσκηση «Θαλασσόλυκος». Προφανώς, σκοπός για ακόμη μία φορά ήταν η δημιουργία εντυπώσεων, ή η ενεργοποίηση των ψυχολογιών επιχειρήσεων . Φαίνεται όμως πώς τα προβλήματα στις Ένοπλες Δυνάμεις της γειτονικής χώρας είναι σοβαρά και ορατά πλέον από την ελληνική πλευρά.
Οι Τούρκοι τις προηγούμενες ημέρες έφτασαν να αναφέρουν πώς ο αριθμός των πλοίων που βγήκαν στο Αιγαίο, από το βόρειο μέχρι και το νότιο, ήταν τουλάχιστον 75. Η αλήθεια είναι όμως πώς περίπου 35-37 ήταν αυτά που συμμετείχαν στη «Θαλασσόλυκος» και η εκπαιδευτική τους δραστηριότητα ήταν περιορισμένη. Ειδικότερα, εκτιμάται πώς οι Τούρκοι έβγαλαν στο Αιγαίο 12 φρεγάτες, 9 ΤΠΚ, 7 υποβρύχια, και ακόμη 10 πλοία.
Ανώτατη πηγή του Πενταγώνου ανέφερε μάλιστα πώς δύο χρόνια πριν οι Τούρκοι είχαν δώσει εντολή να λύσουν κάβους τα περισσότερα τους πλοία, αν όχι όλα, αφού είχαν καταγραφεί από τα ραντάρ 84 μονάδες. Ο αριθμός στη φετινή «Θαλασσόλυκος», μία από τις μεγάλες ασκήσεις της γειτονικής χώρας, ήταν περιορισμένος και αυτό οφείλεται κατά τις ίδιες πληροφορίες στο ότι τα προβλήματα στο Ναυτικό είναι μεγάλα.
Η στρατιωτική ηγεσία, αλλά και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν δεν φαίνεται να ελέγχουν πλήρως τις Ένοπλες Δυνάμεις και αναγκάζονται να δραστηριοποιήσουν ομάδες ή θύλακες εντός αυτών προκειμένου να μην ξεφύγει η κατάσταση και υπάρξει μια νέα 15η Ιουλίου. Ο κίνδυνος ενός νέου πραξικοπήματος είναι ορατός, όπως επίσης, ταυτόχρονα και πώς το τουρκικό Στράτευμα είναι υπό διάλυση.
Μην ξεχνάμε πώς το πραξικόπημα προκλήθηκε από δυνάμεις του Ναυτικού και της Αεροπορίας. Ανάλογο λοιπόν σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και στις αεροπορικές μονάδες, αφού τόσο οι πιλότοι είναι υπολείπονται κατά πολύ του αριθμού που θα έπρεπε, ενώ και η συντήρηση-ετοιμότητα μεγάλου αριθμού μαχητικών αεροσκαφών είναι πολύ μικρή.
Πιθανόν αυτός ήταν και ο λόγος που οι Τούρκοι στη διάρκεια της «Θαλασσόλυκος» θέλησαν να δηλώσουν την παρουσία τους στο Αιγαίο και την αμφισβήτηση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων όχι ποσοτικά, όπως τα προηγούμενα χρόνια, αλλά ποιοτικά.
Επιτελείς του Πενταγώνου στέκονται στο επεισόδιο στο Αγαθονήσι με τις δύο ΤΠΚ που παραβίασαν τα εθνικά χωρικά ύδατα και παρέμειναν εντός αυτών για αρκετή ώρα, όπως και στον μεγάλο αριθμό παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και των εμπλοκών με τα ελληνικά αεροσκάφη. Ειδικά η παρουσία των δύο ΤΠΚ στο Αγαθονήσι καταγράφηκε ως ποιοτική αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας, κι αυτό γιατί τα πλοία προσέγγισαν πολύ κοντά τις ακτές του νησιού, με εμφανή μάλιστα τη σκοπιμότητα της ενέργειας τους.
Το γεγονός όμως αυτό δείχνει πώς οι Τούρκοι είναι απρόβλεπτοι και μπορούν ανά πάσα στιγμή να στήσουν ένα «θερμό επεισόδιο». Αυτός ήταν και ο λόγος που το Πολεμικό Ναυτικό είχε βγάλει ισάριθμα πλοία στο Αιγαίο για να να κάνουν στενό μαρκάρισμα στα τουρκικά και να παρακολουθούν τις κινήσεις τους. Το επιβεβαίωσε χθες τόσο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, όσο και η στρατιωτική ηγεσία.
«Καμία πρόκληση των Τούρκων δεν έμεινε χωρίς την απαραίτητη παρακολούθηση και την πρέπουσα αντιμετώπιση. Θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό των ΕΔ για τον τρόπο με τον οποίο είναι πάντα έτοιμο να αντιμετωπίσει τα πάντα», δήλωσε χθες ο κ. Καμμένος κατά την παρακολούθηση άσκησης από την ΤΠΚ «Γρηγορόπουλος».
Μηνύματα για την ετοιμότητα των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων και την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων εστάλησαν και από την στρατιωτική ηγεσία, με τον αρχηγό του Ναυτικού αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη να δηλώνει μάλιστα πώς το «Αιγαίο είναι αδιαπραγμάτευτο, είναι ελληνικό και θα παραμένει ελληνικό». Η δήλωση του ήρθε λίγες ώρες μετά αυτή που έκανε στην εκπομπή με «Αρετή και Τόλμη» σημειώνοντας πώς «αν απαιτηθεί θα κάνουμε αυτό που έχουμε εκπαιδευτεί μία ζωή, θα νικήσουμε».
Φαίνεται λοιπόν, χωρίς να υποτιμάται η Τουρκία ως στρατιωτική δύναμη πώς έχουν Γνώση οι Φύλακες. Και αυτό είναι τουλάχιστον ενθαρρυντικό.