Για το μείζον μεταναστευτικό ζήτημα της Ρόδου, αφήνοντας ανοικτό το «παράθυρο» περί δημιουργίας προσωρινής δομής στο νησί, μίλησε στον Ρ/Σ «Κόσμος» 93,8 και στους δημοσιογράφους Κλεάνθη Λοΐζο και Τέρη Χατζηιωάννου, η γενική γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, Δήμητρα Λυγούρα.
«Η αλήθεια είναι ότι το νησί της Ρόδου δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα, ήρθε αντιμέτωπο και πέρυσι με την ίδια κατάσταση. Ναι, αυτή την περίοδο διαφαίνεται να έχουμε κάποια αύξηση των μεταναστευτικών ροών ειδικά στα Δωδεκάνησα, όπως έγινε και πέρσι και ειδικά την περίοδο την συγκεκριμένη, Σεπτέμβριο μήνα κυρίως, όπου όμως προηγείται κι ένας Αύγουστος που υπάρχει το δεύτερο σημαντικότερο που έχω να πω, όπου είναι ο μήνας των διακοπών όλων.
Η Ρόδος είναι μία τουριστική περιοχή με πολύ κόσμο να την επισκέπτεται και από το εσωτερικό και από το εξωτερικό που σημαίνει ότι οι ακτοπλοϊκές μετακινήσεις είναι πολύ συγκεκριμένες με πολύ μεγάλες ανάγκες να πρέπει να καλυφθούν, άρα έχουμε ένα back lock από την πλευρά του Αυγούστου, γιατί η αλήθεια είναι ότι συγκριτικά ο Αύγουστος του 2023 με τον Αύγουστο του 2024 ήταν μειωμένος σε επίπεδο ροών, αλλά όταν ο πληθυσμός που θέλει να μεταβεί και να φύγει από την Ρόδο είναι αυτός που ήταν φέτος το καλοκαίρι, προφανώς και σε ότι αφορά το κομμάτι των μεταναστών η δυνατότητα για μετακίνησή τους από το νησί της Ρόδου σε άλλα μέρη της Ελλάδας είναι περιορισμένη.
Οπότε ερχόμαστε τώρα να διαχειριστούμε το γεγονός ότι ένα μέρος του πληθυσμού που έπρεπε να μετακινηθεί δεν μπορούμε και λόγω του τουρισμού να το πράξουμε και είναι ευτυχές αυτό το ό,τι υπάρχει τουρισμός, άρα θα αντιμετωπίσουμε κάποιες δυσκολίες εξαιτίας αυτού, και το δεύτερο έχει να κάνει με το γεγονός ότι διαφαίνεται πως το πρώτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου οι μεταναστευτικές ροές ειδικά από την πλευρά των Δωδεκανήσων είναι αυξημένες σε σύγκριση με πέρυσι, όχι όμως μη διαχειρίσιμες», είπε χαρακτηριστικά η γενική γραμματέας ως προς το σκέλος των αυξημένων μεταναστευτικών ροών στη Ρόδο και της έλλειψης χωρητικότητας στα πλοία που συνδέουν τη Ρόδο με τον Πειραιά για τη μεταγωγή τους.
Ερωτηθείσα η γ.γ. για το θέμα που θέτουν και οι αστυνομικοί και το έχει διατυπώσει επανειλημμένα σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νότιας Δωδεκανήσου Μανώλης Ανδρουλάκης, οι μετανάστες από τη Ρόδο να μεταφέρονται στην Κω ή στη Λέρο που έχουν δομές και από εκεί να γίνεται η μεταγωγή τους προς τη Μαλακάσα και όχι απευθείας από τη Ρόδο, που αποψιλώνει από αστυνομική δύναμη το νησί και παράλληλα οι μεταγωγές από τα δύο νησιά προς Μαλακάσα να γίνονται συχνότερα, ώστε να αποφορτίζονται και οι δύο δομές των νησιών, η κα Λυγούρα απάντησε: «Υπάρχουν μία σειρά από ζητήματα τα οποία οφείλουμε να διαχειρισθούμε, για να καταλήξουμε σε ποια από τις κλειστές δομές θα πάει ένα γκρουπ πολιτών τρίτων χωρών από κάποια άλλη περιοχή.
Έχει να κάνει με το τι χωρητικότητα έχει εκείνη τη στιγμή η κάθε δομή, με το πότε είναι το πρώτο δρομολόγιο το οποίο έρχεται, με το αν έχουμε διαθέσιμα λεωφορεία, είναι μία σειρά δηλ. από ζητήματα που καταλήγουμε να εισηγούμαστε κλπ. Εγώ θα πω ότι έχουμε μία πάρα πολύ καλή συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ., ειδικά φέτος το καλοκαίρι που είμαι κι εγώ εδώ, θεωρώ ότι κάναμε και από τις δύο πλευρές ό,τι ήταν καλύτερο να γίνει. Το αν επιλέγεται η Κως, η Λέρος ή η Μαλακάσα, έχει να κάνει με μία σειρά από επιμέρους ζητήματα.
Νομίζω όμως ότι αυτό που θα έπρεπε να έρθουμε και να δούμε και να διευκολύνουμε και την Αστυνομία είναι ως προς τα ζητήματα ασφάλειας της περιοχής, γιατί οι πολίτες τρίτων χωρών δεν βρίσκονται σε ένα δομημένο περιβάλλον. Εάν βρίσκονταν σε ένα δομημένο περιβάλλον η ασφάλεια που μπορεί να προσφέρει αυτή τη στιγμή η ΕΛ.ΑΣ. δεν θα ήταν σε αυτή της την μορφή».
«Φρένο» στην μετανάστευση από Γερμανία και Ολλανδία - Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» οι πρώτοι έλεγχοι για τους μετανάστες
Η κα Λυγούρα ερωτήθηκε για το αν υπάρχει η σκέψη στο υπουργείο για τη δημιουργία δομής -για την υποδοχή μεταναστών- στη Ρόδο και όπως είπε:
«Και πέρυσι υπήρχε το πρόβλημα, φέτος το αντιμετωπίσαμε με τους ίδιους όρους. Βλέπουμε ότι αυτοί οι όροι δεν είναι οι κατάλληλοι. Πρέπει στο τραπέζι των συζητήσεων να προστεθούν και άλλοι όροι που θα αλλάξουν τον τρόπο διαχείρισης προς την καλύτερη κατάσταση. Αυτή η κατάσταση για μένα προκαλεί ιλαρότητα ως προς την πλευρά της αστυνόμευσης. Η δική μας συνδρομή, από την πλευρά μας στην ΕΛ.ΑΣ. θα είναι τέτοια, εφόσον και η τοπική κοινωνία και η δημοτική αρχή συνδράμει σε αυτό, ούτως ώστε να αντιμετωπίσουμε και σε πρωτογενές επίπεδο τη διαμονή των μεταναστευτικών ροών και σε δευτερογενές ως προς τη μετακίνησή τους σε άλλες περιοχές της χώρας».
Η γενική γραμματέας πρόσθεσε ότι έχουν γίνει επικοινωνίες και στο παρελθόν από προκατόχους δικούς της και του υπουργού σχετικά με τη δημιουργία δομής στην Ρόδο.
«Επικοινωνίες με τον Δήμο, τόσο ώστε να μπορέσουμε και να έρθουμε να δημιουργήσουμε κάτι για προσωρινή διαμονή αυτών των ανθρώπων, μέχρι να καταφέρει η Αστυνομία να κάνει την αρχική διαχείριση, για να μπορέσουμε μετά εμείς να τους μεταφέρουμε σε άλλη περιοχή. Ναι, έχουν γίνει επικοινωνίες και θα συνεχίσουν να γίνονται και μάλιστα έχω προγραμματίσει να κατέβω στην Ρόδο ως τα τέλη Οκτωβρίου.
Επειδή κι εγώ ανέλαβα τον Ιούλιο, θα πρέπει να αποκτήσω εικόνα πριν κατέβω (στην Ρόδο) και να συνεχίσω τις συνομιλίες. Εγώ δεν μπορώ να απαντήσω στο ζήτημα της ενίσχυσης της αστυνομικής δύναμης, αλλά εμείς από την πλευρά του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου θα θέσουμε όλες τις λύσεις που μπορούμε να προσφέρουμε και να κάνουμε την κατάσταση εκεί πιο βιώσιμη και σίγουρα να μην αντιμετωπίσουμε και του χρόνου το καλοκαίρι τα ίδια περιστατικά», είπε καταλήγοντας.
Ο δήμαρχος Ρόδου
Αλέξανδρος Κολιάδης
Για το μεταναστευτικό, ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης ήταν λάβρος εναντίον του κεντρικού κράτους, αφού υπηρεσίες και υπουργεία δεν δείχνουν να συμμερίζονται το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ρόδος, ενώ ήταν απόλυτος ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει να γίνει δομή στη Ρόδο, τη στιγμή που υπάρχουν ήδη δύο δομές στα Δωδεκάνησα, μία στην Κω και μία στην Λέρο. “Δεν βρίσκουμε συμμάχους και η Ρόδος έχει στοχοποιηθεί” είπε φανερά εξοργισμένος μιλώντας στον Real Voice, προειδοποιώντας ότι αναμένεται πολύ μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών από την απέναντι πλευρά να φθάσει στις ελληνικές ακτές και ως εκ τούτου θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.
«Δεν επιθυμώ καμία απολύτως δομή στη Ρόδο, υπάρχουν δομές στην Κω και στην Λέρο. Άκουσα και τον κ. Ανδρουλάκη, πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νότιας Δωδεκανήσου που έχει σαφώς εμπειρία. Θέλει τρόπο. Μας προκαλεί εντύπωση μήπως υπάρχει επιθυμία από κάποιους να υφίσταται αυτή η εικόνα; 7, 8 ή 10 είναι τα παλικάρια που δίνουν μία μεγάλη μάχη ανοικτά της θάλασσας από το Λιμενικό και δεν έχουν καμία βοήθεια. Υπάρχει μία τεράστια τρύπα σε αυτό το σημείο του Αιγαίου και από την απέναντι πλευρά υπάρχει ένα σχέδιο, που δεν υπάρχει εδώ. Δεν είναι τυχαίο που χτυπάνε σε συγκεκριμένες παραλίες της Ρόδου, προφανώς υπάρχει κι ενημέρωση και από δω.
Δεν θέλω να κινδυνολογώ, αλλά αυτή τη στιγμή το νησί κινδυνεύει όχι από τους μετανάστες, αλλά από οποιονδήποτε θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα στο νησί. Πρέπει να βρούμε συμμάχους, αλλά δεν βρίσκουμε ανταπόκριση. Βλέπουμε μία μεγάλη προσπάθεια από το Λιμενικό ώστε να υπάρξει ενίσχυση του προσωπικού. Το χειρότερο είναι όταν δεν υπάρχει σχέδιο και αυτό μας εξοργίζει.
Θέλω να πιστεύω ότι οι αρμόδιοι θα έρθουν εδώ και θα μας πουν πως διαχειρίζονται την κατάσταση. Αν συμβεί κάτι σήμερα το βράδυ, τι θα πούμε στις οικογένειές τους; Εύχομαι να μην συμβεί κάτι, γιατί τότε θα δούνε πραγματικά ποια θα είναι η αντίδρασή μας, γιατί προέχει η ασφάλεια των συμπολιτών μας, του νησιού μας, αλλά και των μεταναστών”. Ο δήμαρχος Ρόδου είπε ότι ως λύση θα μπορούσε να ναυλωθεί και ένα πλοίο αν δεν υπάρχει διαθέσιμο να μεταφέρει από το νησί τους μετανάστες, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση.
Στο ενδεχόμενο δημιουργίας δομής έχουν εκφράσει αντιρρήσεις και οι βουλευτές του νομού.
Τι υποστηρίζουν οι Αστυνομικοί
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νότιας Δωδεκανήσου Μανώλης Ανδρουλάκης σε δηλώσεις του εκφράζει την ανησυχία του για τη δημιουργία προσωρινού χώρου για τους μετανάστες μέχρι τη μεταφορά τους από τη Ρόδο, λέγοντας “ουδέν μονιμότερον του προσωρινού”. Τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να δημιουργηθεί δομή στη Ρόδο, όταν το ΚΥΤ της Κω έχει τη δυνατότητα να δεχθεί κόσμο. Συγκεκριμένα, έχει χωρητικότητα 3.400 ατόμων και σήμερα φιλοξενεί 1.600. «Η δομή της Κω, ενώ έχει κάτω από 50% πληρότητα, μας αναγκάζουν να τους πηγαίνουμε στην Μαλακάσα. Όταν τους συνοδεύουμε στη μεταγωγή, μπορεί ένας αστυνομικός να λείπει και έξι ημέρες. Μπορεί να λείπουν και 15 και 20 άτομα γιατί γίνεται η μία μεταγωγή πάνω στην άλλη”, τονίζει σχετικά.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων της Β’ Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου Πέτρο Τολόζη, η δομή της Λέρου από 1.700 που είναι περίπου η χωρητικότητά της έχει υπερβεί κάθε όριο, φιλοξενώντας σήμερα 2.350 άτομα, σε αντίθεση με το ΚΥΤ στο Πυλί της Κω που υπάρχουν ακόμη περιθώρια.