Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ανησυχία για το ηφαίστειο της Σαντορίνης -«Πάρα πολύ ενεργό» λένε ηφαιστειολόγοι


«Όλες οι πιθανότητες είναι ανοικτές» για μια νέα έκρηξη, υποστηρίζει η ηφαιστειολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ Εύη Νομικού.


Το γεγονός ότι ο «Κολούμπος», το υποθαλάσσιο ηφαίστειο στη Σαντορίνη, παραμένει «πάρα πολύ ενεργό», ανέφερε σήμερα η Εύη Νομικού, ηφαιστειολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ, υποστηρίζοντας ότι είναι πάντα πιθανή μια νέα έκρηξη, ακόμη και ανάλογη εκείνης του 1.650 μ.Χ., η οποία, μεταξύ άλλων, προκάλεσε και ένα καταστροφικό τσουνάμι.

«Είναι ένα ηφαίστειο βορειοανατολικά της Σαντορίνης και σε περίπου 500 μέτρα έχουμε βρει πάρα υποθαλάσσιο πολλά υδροθερμικά πεδία, που σημαίνει ότι αυτό το ηφαίστειο είναι πάρα πολύ ενεργό», ανέφερε χαρακτηριστικά η επιστήμονας στην ΕΡΤ, σημειώνοντας πως η τρισδιάστατη απεικόνιση του ηφαιστείου ανοίγει νέους δρόμους για την παρακολούθηση των ηφαιστειακών εκρήξεων. «Το 2019 με το ωκεανογραφικό πλοίο ΠΟΣΕΙΔΩΝ, σε συνεργασία με την GEOMAR μπορέσαμε να κάνουμε να κάνουμε τρισδιάστατη απεικόνιση της στρωματογραφίας του ηφαιστείου και να ανακαλύψουμε κάτι το οποίο ήταν εκπληκτικό: ότι η μεγάλη έκρηξη και το τσουνάμι, το οποίο προκλήθηκε οφειλόταν σε μια τεράστια κατολίσθηση στη βορειοδυτική πλευρά του κόλπου», επισήμανε.

Μιλώντας για τα μυστικά του παρελθόντος που αποκαλύφθηκαν, η ηφαιστειολόγος δήλωσε ότι, πλέον, οι καινούργιες τεχνολογίες δίνουν τη δυνατότητα στους επιστήμονες να  τα αποκρυπτογραφήσουν. Αναφορικά, εξάλλου, με το εάν μπορεί να επαναληφθεί αυτό το φαινόμενο, η κυρία Νομικού απάντησε ότι «όλες οι πιθανότητες είναι ανοικτές».

Εξήγησε, πάντως, ότι οι επιστήμονες έχουν τοποθετήσει στην «καρδιά» του ηφαιστείου ηλεκτρονικούς αισθητήρες, για να εντοπίσουν εγκαίρως μια ηφαιστειακή κατολίσθηση.

Tags
Back to top button