Πολύ κοντά σε συμφωνία αλλά όχι ακόμα στον τελικό στόχο, που είναι η επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα έτσι ώστε να δρομολογηθεί το περιβόητο Staff Level Agreement ως τις 7 Απριλίου, βρίσκονται κυβέρνηση και δανειστές.
Τι ισχύει με τα εργασιακά
Αυτή είναι η εικόνα που μεταφέρουν ευρωπαϊκές πηγές, που είναι κοντά στις διαπραγματεύσεις, επιμένοντας ότι αν και το κλίμα έχει όντως αλλάξει από τις αρχές της εβδομάδας και πλανάται στον αέρα η βεβαιότητα για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας, υπάρχουν ακόμα δύο τουλάχιστον «αγκάθια». Το πρώτο είναι τα εργασιακά, κάτι που παραδέχθηκε χθες και κυβερνητικός αξιωματούχος λέγοντας ότι απομένει «ένα πολύ μικρό θέμα». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενώ φαίνεται να υπάρχει μια αμοιβαία υποχώρηση στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, στο lock out και στο συνδικαλιστικό νόμο (προκήρυξη απεργιών), οι δύο πλευρές δεν τα έχουν βρει ακόμα στη διατύπωση που θα αφορά στη δυνατότητα επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων, κάτι που σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να συμβεί πριν από τη λήξη του προγράμματος ήτοι πριν από το 2018.
Το δεύτερο «αγκάθι» είναι η ενέργεια
Το δεύτερο «αγκάθι» είναι η ενέργεια ήτοι η πώληση μονάδων της ΔΕΗ, κάτι που έχει προκαλέσει ήδη εσωκομματικές και ενδοκυβερνητικές τριβές. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η πώληση έχει μάλλον “κλειδώσει” αλλά επιχειρείται η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της εταιρίας και η εξαίρεση συγκεκριμένων μονάδων από την πώληση.
Πιο ξεκάθαρα στα δημοσιονομικά
Στα δημοσιονομικά τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, καθώς η ελληνική πλευρά έχει συμφωνήσει στην εξοικονόμηση 1,8 δισ ευρώ από το σκέλος των συντάξεων και 1,8 δισ ευρώ από τη μείωση του αφορολογήτου. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, η παρέμβαση στο ισχύον αφορολόγητο θα το “προσγειώσει” περίπου στις 6.000 ευρώ, επιβεβαιώνοντας έτσι τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι η μείωση της ισχύουσας έκπτωσης φόρου των 1.900 ευρώ θα πρέπει να γίνει ως τα επίπεδα των 1.300 ευρώ- δηλαδή έμμεσο αφορολόγητο 5.900 ευρώ- προκειμένου να εξασφαλιστούν τα 1,8 δισ ευρώ. Στην περίπτωση, πάντως, που προχωρήσει παράλληλα και η μείωση του πρώτου συντελεστή από το 22% στο 20%, είναι πολύ πιθανό ότι το αφορολόγητο θα υποχωρήσει ως τις 5.700- 5.800 ευρώ, προκειμένου να εξασφαλιστεί το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Περιπλέκεται η κατάσταση στις συντάξεις
Στο πεδίο των συντάξεων τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα, καθώς μπορεί ο στόχος των 1,8 δισ ευρώ να είναι συμφωνημένος, ωστόσο η τεχνική αδυναμία υπολογισμού της προσωπικής διαφοράς οδηγεί υποχρεωτικά σε άλλες επιλογές, όπως η μείωση από κάποιο ύψος συντάξεων και πάνω π.χ. πάνω από τα 800- 900 ευρώ.iefimerida.gr