Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Αναπαράσταση του απίστευτου κάλλους ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο

Μια εκπληκτική ψηφιακή αναπαράσταση του ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο από το Archaeo - Histories αποκαλύπτει το μοναδικό κάλος του ναού, ο οποίος χτίστηκε το 444 π.Χ., περίπου την ίδια εποχή με τον εμβληματικό Παρθενώνα.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Then vs Now :<br><br>Temple of Poseidon is located on a seaside cliff in Cape Sounion, Greece.<br><br>Temple was built on top of an already existing structure, an earlier attempt to build a temple to Poseidon. Original temple was destroyed by invading Persian army, in 480 BC in second… <a href="https://t.co/Jx6zLFyh10">pic.twitter.com/Jx6zLFyh10</a></p>&mdash; Archaeo - Histories (@archeohistories) <a href="https://twitter.com/archeohistories/status/1740036700200652912?ref_src=twsrc%5Etfw">December 27, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Στην ανάρτηση αναφέρεται και η ιστορία του Ναού που αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών κάθε χρόνο:

"Ο ναός του Ποσειδώνα βρίσκεται σε έναν παραθαλάσσιο βράχο στο ακρωτήριο Σούνιο, Ελλάδα.

Ο ναός χτίστηκε πάνω σε μια ήδη υπάρχουσα κατασκευή, μια προηγούμενη προσπάθεια να χτιστεί ναός στον Ποσειδώνα. Ο αρχικός ναός καταστράφηκε από τον περσικό στρατό εισβολής, το 480 π.Χ. σε δεύτερη εισβολή στην Ελλάδα από την Περσική Αυτοκρατορία κατά τους Ελληνοπερσικούς Πολέμους.

Ο Ξέρξης Α', Βασιλιάς των Βασιλέων της Πρώτης Περσικής Αυτοκρατορίας, διέταξε τους άνδρες του να καταστρέψουν την Ακρόπολη της Αθηνάς. Η Ακρόπολη περιελάμβανε τον ναό της Αθηνάς και τον ναό του Ποσειδώνα. Για τον εορτασμό της ολοκλήρωσης του δεύτερου ναού, τοποθετήθηκε μια επιγραφή μέσα στο οποίο ισχυριζόταν περήφανα ο ναός ότι ανήκε στον πανίσχυρο θεό της θάλασσας.

Ο ναός χτίστηκε το 444 π.Χ., περίπου την ίδια εποχή με τον εμβληματικό Παρθενώνα. . Ήταν μια συναρπαστική εποχή για την αρχιτεκτονική στην αρχαία Ελλάδα, και ο ναός του Ποσειδώνα δεν αποτελούσε εξαίρεση, μια επιβλητική κατασκευή από μάρμαρο που εξορύχθηκε τοπικά από την Agrilesa. Ο Ναός διέθετε μια ανοιχτή κάτοψη που περιβαλλόταν από 6 κίονες στα άκρα και δεκατρείς κατά μήκος κάθε πλευράς.

Θεωρείται ότι ο Περικλής, ο ίδιος άνθρωπος που σχεδίασε τον περίφημο Ναό του Ηφαίστου στην Αθήνα, ήταν επίσης υπεύθυνος για τον ναό του Ποσειδώνα. Και οι δύο δομές έχουν πολλές ομοιότητες και είναι κατασκευασμένες σε κλασικό δωρικό στυλ. Ο ναός διαθέτει ακόμη και μια ζωφόρο, η οποία απεικονίζει σκηνές διάσημων μαχών στη μυθολογία, αν και περιέργως καμία δεν αντιστοιχεί άμεσα στον Ποσειδώνα.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Ποσειδώνας είναι ένας από τους Δώδεκα Ολύμπιους και είναι βασιλιάς της θάλασσας. Εκτός από τη θάλασσα, ο Ποσειδώνας είναι επίσης θεός των καταιγίδων, των σεισμών και των αλόγων. Στην Ιλιάδα του Ομήρου, ο Ποσειδώνας βοήθησε τους Έλληνες στον αγώνα τους κατά της Τροίας κατά τη διάρκεια του Τρωικού πολέμου.

Στην Οδύσσεια του Ομήρου, ο τιμονιέρης του βασιλιά Μενέλαου της Σπάρτης πέθανε στη θέση του καθώς το πλοίο έπλεε δίπλα από το ακρωτήριο Σούνιο. Ο Μενέλαος αποβιβάστηκε στο Σούνιο και έθαψε το σώμα στην παραλία του Ακρωτηρίου του Σουνίου. Ο Όμηρος, ο συγγραφέας της Ιλιάδας και της Οδύσσειας, ανακήρυξε το ακρωτήριο Σούνιο, τοποθεσία του Ναού του Ποσειδώνα, ιερό έδαφος. Το Ακρωτήρι του Σουνίου είναι συνώνυμο με τη θάλασσα στον ελληνικό πολιτισμό, καθιστώντας το το ιδανικό μέρος για να χτιστεί ένας ναός στον Ποσειδώνα.

Tags
Back to top button