Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Αναλυτικά τα φορολογικά μέτρα του νέου Μνημονίου - Αφορολόγητο στα 5.700 ευρώ

Το πολυνομοσχέδιο, με τα μέτρα του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπει τη μείωση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος από το 2020

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1.1.2020 το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος μειώνεται στα 5.700 με 6.600 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων του φορολογούμενων. Ειδικότερα η μείωση του φόρου με βάση την οποία προκύπτει το ύψος του αφορολόγητου εισοδήματος διαμορφώνεται ώς εξής:

•    Στα 1.250 ευρώ απο 1.900 ευρώ σήμερα για φορολογούμενους χωρίς προστατευόμενα τέκνα.

•    Στα 1.300 ευρώ απο 1.950 ευρώ σήμερα για φορολογούμενους με ένα προστατευόμενο τέκνο.

•    Στα 1.350 ευρώ απο 2.000 ευρώ σήμερα για φορολογούμενους με δύο προστατευόμενα τέκνα

•    Στα 1.450 ευρώ απο 2.100 ευρώ σήμερα για φορολούμενους με 3 τέκνα και άνω.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Ενιαίο Μηχανισμό Σταθερότητας και τις ελληνικές αρχές διαπιστώνουν ότι η εμπροσθοβαρής εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου ποσού είναι αναγκαία για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2019 τότε αυτή μπορεί να εφαρμοσθεί για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν από την 1.1.2019, ένα χρόνο δηλαδή νωρίτερα.

Τα αντίμετρα, υπό όρους, για το αφορολόγητο

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται μια σειρά από εξισορροπητικά αντίμετρα μείωσης των φόρων για το εισόδημα, τα ακίνητα και τις επιχειρήσεις που θα ισχύσουν επίσης για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν από το 2020 υπό την προϋπόθεση, όμως, όιτι επιτυγχάνονται οι στόχοι του προγράμματος για τα πρωτογενή πλεονάσμα ( 3,5% του ΑΕΠ) .

Αν λοιπόν πιαστεί ο στόχος του 3,5% τότε και μόνο θα εφαρμαστούν τα αντίμετρα τα οποία περιλαμβάνουν:

•    Μείωση ΕΝΦΙΑ έως 70 ευρώ. Συγκεκριμένα προβλέπει μείωση κατά 30% του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για ποσά φόρου έως 700 ευρώ, η οποία όμως, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 70 ευρώ ενώ το όριο των 700 ευρώ διπλασσιάζεται γαι τους όσους δικαιούνται σήμερα έκπτωση φόρου.

•    Μείωση στο 20% απο 22% σήμερα του πρώτου συντελεστή στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Έτσι η νέα φορολογική κλίμακα για τα εισοδήμαα που θα αποκτηθούν από την 1.1.2020 διαμορφώνεται ως εξής: Για εισόδημα ως 20.000 ευρώ συντελεστής φόρου 20%, για εισόδημα από 20.001 έως 30.000 ευρώ συντελεστή φόρου 29%, για το επιπλέον ύψους του εισοδήματος ως 40.000 ευρώ φορολογικός συντελεστής 37% και για εισοδήματα πάνω απο 40.000 ευρώ συντελεστής 45%.

•    Μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης η οποία μηδενίζεται για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ ενώ με βάση το ισχύον καθεστώς απαλλάσονται εισοδήματα έως 12.000 ευρώ.

Οι νέοι συντελεστές για την εισφορά αλληλεγγύης από το 2020 διαμορώνονται ως εξής: 2% για εισόδημα από 30.001 ευρώ ως 40.000 ευρώ ( από 6,5% σήμερα), 5% για εισόδημα ως 65.000 ευρώ ( από 7,5% σήμερα), 9% για το επιπλέον ύψος του εισοδήματος έως 220.000 ευρώ και 10% για υψηλότερα εισοδήματα.

•    Μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων από το 29% στο 26%.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται μεταξύ άλλων ακόμη:

•    Η μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% το 13%

•    Η κατάργηση της έκπτωσης φόρου των βουλευτών για τα εισοδήματα που αποκτώνται από 1.1. 2017.

•    Η υποχρεωτική υποδοχή των πληρωμών με κάρτες για όλα τα επαγγέλματα κατά ανώτατο όριο εντός 3 ετών από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

•    Η επιλογή των υποθέσεων για έλεγχο από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και υπό την προϋπόθεση ότι το 70% των υποθέσεων αυτών θα αφορά την τελευταία πενταετία. Για το 2016 το ποσοστό αυτό ορίζεται στο 50% και για το 2017 στο 60%.

•    Για υποθέσεις πλαστών, εικονικών ή νοθευμένων φορολογικών στοιχείων για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί οριστικές αποφάσεις επιβολής προστίμων το ύψος του προστίμου ορίζεται στο 50% επι του φόρου που εξέπεσε. Η διάταξη αυτή αφορά και εκκρεμείς υποθέσεις στα δικαστήρια όπως και υποθέσεις για τις οποίες έχει γίνει προσφυγή στην Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών.

•    Η φορολόγηση με τις διατάξεις της φορολογίας εισοδήματος απο ακίνητη περιουσία των εισοδημάτων από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων (τύπου Airbnb) με βάση την οικονομία του διαμοιρασμού. Το μέτρο θα ισχύσει για εισοδήματα που αποκτώνται από 1.1.2017. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων υποχρεούνται να εγγραφούν στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής . Σημειώνεται ότι τα εισοδήματα που προκύπτουν από εκμετάλευση ακινήτων φορολογούνται σήμερα με συντελεστές που κυμαίνοναι από 15% έως 45%

 Όπως προκύπτει από το νομοσχέδιο τα έσοδα από τη μείωση του αφορολόγητου το 2020 εκτιμώνται σε 1,920 δισ. ευρώ ενώ οι εξισορροπητικές παρεμβάσεις μείωσης των φόρων κατά το ίδιο έτος εκτιμώνται σε 3,415 δισ ευρώ. αλλά και εξισορροπητικές παρεμβάσεις από το ίδιο έτος εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα με μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, στην εισφορά αλληλεγγύης και στη φορολογία των επιχειρήσεων

Tags
Back to top button