Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Aνακάλυψη απολιθώματος ανοίγει νέες «πόρτες» για το πώς ξεκίνησε η ζωή στη Γη (φωτό)

Το να βρει κανείς μια συστάδα φυκιών πάνω σε έναν βράχο μπορεί να μη φαίνεται με την πρώτη κάτι σπουδαίο, όταν όμως ο βράχος είναι ηλικίας πάνω από 1 δισ. χρόνια, τότε το πράγμα αλλάζει άρδην.

Αυτό συνέβη όταν επιστήμονες από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Σουηδίας ερεύνησαν απολιθώματα ηλικίας 1,6 δισ. ετών και παρατήρησαν έκπληκτοι την ύπαρξη περίπλοκης και πολυκύτταρης ζωής.

Τα προϊστορικά κόκκινα φύκια έρχονται να αλλάξουν όλα τα δεδομένα της παλαιοντολογίας, καθώς η επιστήμη πίστευε μέχρι τώρα πως τόσο η χλωρίδα όσο και η πανίδα άρχισαν να αναπτύσσονται μόλις πριν από 600 εκατ. χρόνια, κατά τη διάρκεια της έκρηξης ζωής της Καμβρίου Περιόδου. Η «Κάμβρια Έκρηξη» ήταν μέχρι σήμερα το σημείο μηδέν στην ιστορία της ζωής, καθώς τότε εμφανίζονται από το πουθενά φυτά και ζώα.

 

Όλα τα προηγούμενα στην ιστορία του πλανήτη μας ήταν κάποια «βαρετά δισεκατομμύρια χρόνια», όταν η ζωή ενυπήρχε δηλαδή αποκλειστικά σε μικροσκοπικό επίπεδο και τίποτα το εντυπωσιακό δεν είχε συμβεί, όπως δήλωσε στον «Independent» η Therese Sallstedt του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Σουηδίας.

«Τα απολιθώματα που βρήκαμε», συνέχισε η επιστήμονας, «δείχνουν πως πολύπλοκες μορφές ζωής ήταν ήδη παρούσες πριν από 1,6 δισ. χρόνια, αν και η μεγάλη έκρηξη των ζωικών ειδών συνεχίζει να μην έχει συμβεί πριν από 600 εκατ. χρόνια».

Η Sallstedt εξέταζε κάποια απολιθωμένα μικρόβια που βρέθηκαν στην Ινδία όταν παρατήρησε μια ανωμαλία στο μικροσκόπιό της. Οι αποικίες των φυκιών ήταν μια στιγμή «εύρηκα» για την παλαιοντολογία, η οποία ομολογεί πως δεν γνωρίζει ουσιαστικά τίποτα για το πώς αναπτύχθηκαν οι πολυκύτταροι οργανισμοί, παρά τα σκόρπια ίχνη που έχει εντοπίσει εδώ κι εκεί.

Οι γνώσεις μας για το πώς γεννήθηκε και εξελίχθηκε η ζωή στη Γη παραμένουν εντυπωσιακά λίγες και κάθε ανακάλυψη αλλάζει κατά πολύ τις βεβαιότητες στον συγκεκριμένο τομέα…

Tags
Back to top button