Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Άμεση λήψη δραστικών μέτρων κατά της Τουρκίας ζητούν στο Ισραήλ: "Η Άγκυρα μας πολεμά - Μη αναστρέψιμη η σύγκρουση ακόμη και με ανατροπή Ερντογάν"

Κύρια θέματα, Μέση Ανατολή • 18/06/2021 - 14:32
Άμεση λήψη δραστικών μέτρων κατά της Τουρκίας ζητούν στο Ισραήλ: "Η Άγκυρα μας πολεμά - Μη αναστρέψιμη η σύγκρουση ακόμη και με ανατροπή Ερντογάν"

"Ο Ερντογάν δημιούργησε συνασπισμό εναντίον μας"

Δύο διαδοχικές εισηγήσεις προς την νέα ισραηλινή ηγεσία, η μία μάλιστα από το κορυφαίο think tank Begin-Sadat (BESA) περιγράφουν με τα μελανότερα χρώματα την μη αναστρέψιμη συγκρουσιακή πορεία των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας.

Όπως αναφέρουν η “πορεία αυτή δεν πρόκειται να αντιστραφεί ούτε με την ανατροπή ή τον θάνατο του Ερντογάν”!

Γι αυτό το λόγο και με δεδομένη την “στρατιωτική συμμαχία Τουρκίας-Χαμάς-Μουσουλμανικής Αδελφότητας πρέπει να παρθούν δραστικά μέτρα” αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Οι σχέσεις των δύο χωρών αναμένεται να κλιμακωθούν περαιτέρω καθώς θα τεθεί σε εφαρμογή η αμυντική συμφωνία Τουρκίας- Παλαιστινίων (Χαμάς) στην Γάζα.

Διαβάστε πίσης

“Το Ισραήλ πρέπει να επανεξετάσει τις σχέσεις με Τουρκία”

“Είναι ώρα για το Ισραήλ να επανεξετάσει τις σχέσεις με την Τουρκία.

Ο αντι-ισραηλισμός στην Τουρκία είναι απίθανο να βελτιωθεί σε μια εποχή μετά τον Ερντογάν και το Ισραήλ πρέπει να λάβει υπόψη αυτήν την πραγματικότητα στον στρατηγικό του σχεδιασμό για το μέλλον, έγραψε ο Εφράτ Αβίβ, ερευνητικός συνεργάτης στο Κέντρο Στρατηγικών Μελετών Begin-Sadat (BESA) .

Ενώ η κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πυροδοτεί τις φλόγες της ρητορικής εναντίον του Ισραήλ, ο Αβίβαν τονίζει πως η Τουρκία έχει δείξει εδώ και δεκαετίες ότι οι σχέσεις της με το Ισραήλ δεν βασίζονταν σε εμπιστοσύνη και αληθινή φιλία.

Οι διμερείς σχέσεις έπιασαν πάτο μετά την επίθεση του Ισραήλ στο τζαμί Al-Aqsa τον περασμένο μήνα. Ο Ερντογάν τον Δεκέμβριο είπε ότι η Τουρκία επιθυμούσε να φέρει τους δεσμούς με το Ισραήλ σε «καλύτερο σημείο», αλλά πρόσθεσε ότι η πολιτική του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων ήταν «απαράδεκτη».

Μία εξαίρεση στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ ήταν η δεκαετία του 1990, όταν «το Ισραήλ και η Τουρκία συνεργάστηκαν σε θέματα ασφάλειας και εμβάθυναν τις διμερείς σχέσεις».

«Ωστόσο, ακόμη και στη δεκαετία του 1990, θα ήταν υπερβολικό να πούμε πως οι δύο κοινωνίες, Τουρκίας και Ισραήλ, ήταν πραγματικά «φιλικές»», πρόσθεσε ο αναλυτής.

“Μη αναστρέψιμη η πορεία της Τουρκίας”

Ο Αβίβ επεσήμανε τα εξής περιστατικά στα τέλη της δεκαετίας του 2000: την αποτυχημένη προσπάθεια του Ερντογάν να μεσολαβήσει μεταξύ Ισραήλ και Συρίας πριν από την επιχείρηση του Ισραήλ “Cast Lead” στην Γάζα, την ομιλία «του ενός λεπτού» του Τούρκου ηγέτη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του 2009 στο Νταβός και το συμβάν με το στολίσκο του Mavi Marmara.

Όλα αυτά τα περιστατικά προκάλεσαν σοβαρές βλάβες στις σχέσεις των δύο χωρών  όλα αυτά τα χρόνια.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους είναι επιθυμητές για το Ισραήλ οι καλές σχέσεις με την Τουρκία», ανέφερε ο αναλυτής συμπεριλαμβανομένου της διαμεσολάβησης σε περιφερειακά ζητήματα και του εμπορίου.

Αυτό όμως πλέον δεν είναι πιθανό.

«Κρίνοντας από την απάντηση της Τουρκίας – σε όλο το ιδεολογικό φάσμα – στην επιχείρηση Guardian of the Walls, το Ισραήλ δεν πρέπει να περιμένει καμία αλλαγή στην φιλο-παλαιστινιακή στρατηγική της Άγκυρας, ακόμη και σε μια μετα-Ερντογανική εποχή», τονίζει ο Αβίβ.

Διαβάστε επίσης

Συνασπισμός -Χαμάς-Μουσουλμανικής Αδελφότητας υπό την ηγεσία του Ερντογάν

Το δεύτερο πύρινο άρθρο κατά της Τουρκίας έχει τίτλο “Ο αγώνας για την αποδυνάμωση της κυριαρχίας του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ διεξάγεται από την Άγκυρα και τη Γάζα ταυτόχρονα» και υπότιτλο «Ανεπίσημος συνασπισμός της Χαμάς και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας δρα σχεδόν φανερά στην πρωτεύουσα του Ισραήλ, υπό την αιγίδα του προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν”.

Η Χαμάς δεν τα παράτησε. Η επιμονή του Ισραήλ να πραγματοποιήσει την πορεία της σημαίας, αν και σε διαφορετικό περίγραμμα, δεν θα βγάλει τη Χαμάς από το δέντρο που ανέβηκε.

Αυτή η τρομοκρατική οργάνωση προσπαθεί για έξι εβδομάδες να τοποθετηθεί ως βασικός παράγοντας στον αγώνα γύρω από την Ιερουσαλήμ και το τέμενος Αλ Άκσα. Έστειλε χιλιάδες άντρες να ενωθούν με τα μέλη της παράνομης βόρειας φατρίας του “Ισλαμικού Κινήματος” στο Ισραήλ, σε μια προσπάθεια να «κατακτήσει» το Όρος του Ναού.

Οι άντρες του εκδίωξαν τον Μουφτή της Ιερουσαλήμ από την Παλαιστινιακή Αρχή, Σέιχ Μωάμεθ Χουσεΐν, από το Τζαμί Al-Aqsa στη μέση του κηρύγματος της Παρασκευής, και μάλιστα τόλμησαν να τον αντιμετωπίσουν, αποκαλώντας τον «Σκύλο»

Εμπλοκή Μουσουλμανικής Αδελφότητας 

Αν και ο πρωθυπουργός Μπενέτ πέρασε την πρώτη του δοκιμή στο γραφείο, σίγουρα θα ακούσει από τους αξιωματούχους ασφαλείας με τους οποίους μιλά αυτές τις μέρες – ότι η παρουσία της Χαμάς στην Ιερουσαλήμ είναι παραπλανητική και ότι η ιστορία δεν έχει τελειώσει.

Αυτή η παρουσία διεξάγεται κάτω από το ευρύ ιδεολογικό καπέλο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Όχι λιγότερο ευρεία, από το “Ισλαμικό Κίνημα” που αποτελείται από δύο φατρίες – το νότο και το βόρειο, χορηγία του Ερντογάν, ο οποίος βλέπει τον εαυτό του ως προστάτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στον κόσμο γενικά και ειδικά στο Ισραήλ και στην Ιερουσαλήμ.

Αυτός ο άτυπος συνασπισμός απεικονίστηκε πριν από λίγες εβδομάδες κατά τη διάρκεια επίσκεψης των ηγετών της νότιας φατρίας, συμπεριλαμβανομένου του Μανσούρ Αμπάς, σε μια σκηνή διαμαρτυρίας στο χωριό Κανά, μετά τη σύλληψη και δίωξη του Σείχη Καμάλ Κατίτ, του αναπληρωτή αρχηγού της βόρειας φατρίας.

Διαβάστε επίσης

Συνασπισμός Χαμάς-Μουσουλμανικής Αδελφότητας κατά Ισραήλ

Η τουρκική σημαία ξετυλίχτηκε επίσης στη σκηνή. Ο Khatib κατηγορείται για ενθάρρυνση της τρομοκρατίας και της βίας στο πλαίσιο των γεγονότων στην Jaffa, στο Lod και στο Όρος του Ναού, επαινώντας τους ταραχοποιούς του 1908 που δολοφόνησαν Εβραίους.

Ο συνασπισμός της Χαμάς και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Ιερουσαλήμ αποδείχθηκε επίσης κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Σείχη Ακράμ Σαμπρί στην ηγεσία του Ραάμ και της νότιας φατρίας στις αρχές του περασμένου έτους.

Η Χαμάς και η βόρεια φατρία, “Σαμπρί”, με ιστορικό έμμεσης υποστήριξης σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, εκδιώχθηκαν πολλές φορές από το βουνό για υποκίνηση και εξτρεμιστικά σχόλια.

Εάν το Ισραήλ θέλει να επαναφέρει τη σχέση Χαμάς-Ιερουσαλήμ στις κανονικές της διαστάσεις και να την απομακρύνει από το παιχνίδι το Όρους του Ναού, θα πρέπει να εστιάσει στη νομική, αστυνομική και διοικητική δράση εναντίον της στην πόλη, στη Γαλιλαία, στο Τρίγωνο και στη Νεγκέβ [νότιο Ισραήλ].

Τώρα όμως αυτό έχει καταστεί ακόμα πιο περίπλοκο, καθώς τα μέλη του κόμματος RAAM, καλύπτουν έμμεσα και εν μέρει τις δραστηριότητες των ανθρώπων της Χαμάς στην Ιερουσαλήμ.

Tags
Back to top button