Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών: «Τα 12 ν.μ. είναι προς το συμφέρον και της Αλβανίας και της Ελλάδας»

Το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε μετά από αναφορές ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μεταξύ του υπουργού Ντιτμίρ  Μπουσάτι και του Έλληνα ομολόγου του, Νίκου Κοτζιά, στην Ελλάδα παραχωρήθηκαν 12 ναυτικά μίλια.

Σε δήλωση προς τα μέσα ενημέρωσης το αλβανικό ΥΠΕΞ, διευκρινίζει:

 "Παραιτούμενοι από τις σημερινές αντιδράσεις  που αναφέρονται σχετικά με την όλη διαδικασία  των συζητήσεων με την Ελλάδα, κυρίως για το θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων περιοχών, το Υπουργείο Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων  θα ήθελε να διευκρινίσει το κοινό ότι:

Η οριοθέτηση του θαλάσσιου χώρου είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών όσον αφορά τον τελικό προσδιορισμό των ορίων της άσκησης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε αυτούς τους τομείς, καθώς και ως προς την οικονομική εκμετάλλευσή τους.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ανακάλεσε τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών το 2009. Ελλείψει συμφωνίας μεταξύ  τους, από το 2013, τα μέρη διεξήγαγαν μια σειρά διερευνητικών συζητήσεων για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση στο θέμα αυτό.

Σε αυτές τις ανένδοτες συζητήσεις, η στάση της πλευράς της Αλβανίας, ήταν  και παραμένει η σύναψη συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων χώρων με βάση τις αρχές της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, που και οι δύο χώρες είναι μέρη, τη διεθνή πρακτική,  τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου, και την εθνική νομοθεσία, πράγμα που θα επιτρέψει έναν δίκαιο και αποδεκτό διαχωρισμό και για τα δύο μέρη.

Είναι αυτό το σημείο εκκίνησης  για εμπειρογνώμονες που θα διαπραγματευθούν με την ελληνική πλευρά στο θέμα. Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία των πολιτικών παραγόντων είναι μια κακόβουλη στάση που στοχεύει να επικρατήσει η ακόμη χειρότερα, να αρνηθεί τα ακαθόριστα σφάλματα του παρελθόντος".

Πηγή: Βαλκανικό Περισκόπιο

 

Tags
Back to top button