Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ακόμη μία επιτυχία της κυβέρνησης: Κατάφερε να ψηφίζει προκαταβολικά νέα μέτρα 3,6 δισ. αποδεχόμενη την κοροϊδία των δανειστών για το χρέος

Στην Ουάσιγκτον όπου έγινε η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ και παραβρέθηκαν οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων και βεβαίως η διαπραγματευτική ομάδα της Ελλάδας υπό τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο υποτίθεται πώς θα υπήρχε συμφωνία ελάφρυνσης του ελληνικού δημοσίου χρέους. Όχι μόνο αυτό δεν συνέβη ωστόσο, αλλά οι δύο πλευρές φάνηκε να συγκρούονται και στην τελική να ζητούν περισσότερες θυσίες από τον ελληνικό λαό.

Η κυβέρνηση λοιπόν «τρέχει» να ψηφίσει άρον άρον το πολυνομοσχέδιο με όλα τα μέτρα που προβλέπονται για μετά το 2018 μήπως και προλάβει να ληφθεί απόφαση στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, αν και κάτι τέτοιο δείχνει αμφίβολο. Αν δεν υπάρξει συμφωνία και τον Μάιο τότε η μέγγενη σφίγγει ακόμη περισσότερο για την κυβέρνηση και βεβαίως για την Ελλάδα.

Θα βρισκόμαστε μόλις ένα μήνα πριν τις πληρωμές που έχει να κάνει η Ελλάδα και τα χρήματα δεν υπάρχουν, ενώ αν μπει ο Ιούλιος και δεν υπάρξει κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης αυτό σημαίνει πώς πάμε πλέον για το φθινόπωρο και μετά τις γερμανικές εκλογές. Κοινώς, κατά τα λεγόμενα του κ. Τσακαλώτου, «καήκαμε».

Αύριο, αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών. Οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου υπό τον κ. Τσακαλώτο με τα κλιμάκια των δανειστών αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Στο διάστημα αυτό, η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές καλούνται να επιτύχουν μια τεχνική συμφωνία που θα επιτρέψει να ανακοινωθεί από το Eurogroup της 22ας Μαϊου η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν είναι εύκολο, αφού προϋπόθεση είναι η κυβέρνηση να έχει νομοθετήσει από τώρα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ που θα υλοποιηθούν την περίοδο 2019-2020, δηλαδή μετά το τέλος του τρέχοντος τρίτου μνημονίου. Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν νέο «κούρεμα» στις συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου ορίου και έχουν τεθεί ως όρος από τους δανειστές για να εκταμιεύσουν τους επόμενους μήνες τις εναπομείνασες δόσεις του τρίτου μνημονίου.

Συγκεκριμένα οι δανειστές ζητούν τα μέτρα να έχουν ψηφιστεί έως τις 15 Μαΐου. Ωστόσο μέχρι την Κυριακή το βράδυ δεν είχαν ακόμα δοθεί στην κυβέρνηση τα προσχέδια συμφωνίας με το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ξέρει πως τα μέτρα λιτότητας θα κλείσουν «εδώ και τώρα», ενώ για το χρέος θα χρειαστεί πολύς χρόνος ακόμη -ίσως και μήνες- για να ωριμάσουν οι αποφάσεις.

Ο κ. Τσακαλώτος ευελπιστεί πάντως να έχει στα χέρια του τουλάχιστον την «τεχνική συμφωνία» και την «έκθεση συμμόρφωσης» από τους Θεσμούς, πριν πάει στο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Εκεί θέλει όμως, εκτός από το κλείσιμο της συμφωνίας, να ακούσει και κάποιες δεσμεύσεις των Ευρωπαίων ότι θα εργαστούν για να παρουσιάσουν μια ικανοποιητική ρύθμιση του ελληνικού χρέος.

Από την Ουάσιγκτον πάντως ήδη την Παρασκευή, ο επικεφαλής Ευρώπης του ΔΝΤ Πόλ Τόμσεν προϊδέασε ότι το Ταμείο θα αρκεστεί απλώς σε ένα «περίγραμμα» συμφωνίας και δεν θα πιέσει τους Ευρωπαίους να εξειδικεύσουν περαιτέρω τα μέτρα που (από το 2012) έχουν υποσχεθεί για την Ελλάδα.

Αυτό δηλαδή που προκύπτει είναι πώς η ελληνική κυβέρνηση θα ψηφίσει μέτρα 3,6 δις. ευρώ για να πάρει για ακόμη μία φορά υποσχέσεις για το χρέος. Η διαφορά βεβαίως είναι πώς το ζωνάρι έχει σφίξει τόσο πολύ στην ελληνική κοινωνία που κινδυνεύει να την πνίξει, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου πανηγυρίζει για την επίτευξη του υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος.

Το επόμενο λοιπόν διάστημα και μέχρι τις 15 Μαΐου θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί να κλείσουν τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης. Θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ενώ η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους Ευρωπαίους που ζητούν πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Θα κριθεί επίσης η τύχη για τις ανατροπές στα εργασιακά.

Θα ψηφιστούν επίσης τα μέτρα περικοπών 2% του ΑΕΠ με κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις το 2019 και μείωση του αφορολογήτου στα 5.600 ευρώ το 2020. Αυτά είναι άσχετα με την δεύτερη αξιολόγηση, αλλά απαιτήθηκαν από το ΔΝΤ για να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα. Παρότι επισήμως η κυβέρνηση επιμένει ακόμα ότι δεν θα ψηφιστούν αν δεν δει χειροπιαστές αποφάσεις για το χρέος, το πιθανότερο είναι ότι θα τα ψηφίσει από τώρα, ενώ οι αποφάσεις των δανειστών θα έρθουν μετά.

Τέλος, θα ετοιμαστεί το επικαιροποιημένο Μνημόνιο με τους Ευρωπαίους δανειστές και θα συνταχθεί και το νέο Μνημόνιο με το ΔΝΤ. Εκεί θα πρέπει να λυθεί και το θέμα της «τρύπας» 1,5% του ΑΕΠ ή 2,7 δισ. ευρώ που βλέπει το Ταμείο για το 2018 (προβλέποντας πρωτογενές πλεόνασμα 2% αντί 3,5% που έχει συμφωνηθεί) και αν θα αρκεστεί στα μέτρα του ψηφισμένου «κόφτη» δαπανών (κατά 60% περικοπές συντάξεων) ή θα απαιτήσει και άλλα νέα μέτρα πριν το 2019.

Tags
Back to top button