Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αιφνιδιάστηκαν πλήρως οι Τούρκοι και μιλούν για έγγραφο στον ΟΗΕ καθώς η Ελλάδα κατοχυρώνει διεθνώς το Αιγαίο – Αναμένεται ξανά καυτό καλοκαίρι;

Η χώρα μας για πρώτη φορά αντιδρά ακαριαία αποτυπώνοντας τις θαλάσσιες ζώνες της χώρας μας στο ελληνικό Αρχιπέλαγος του Αιγαίου.

Είναι τόσος ο αιφνιδιασμός των Τούρκων, που ακόμη και ο γνωστός Ναύαρχος Τσιχάτ Γιατσί φωνασκεί στον Ερντογαλν για “υποχώρηση της Τουρκίας από την Ανατολική Μεσόγειο καθώς ο νέος χάρτης θαλασσίων ζωνών αγνοεί «τις ακτές μας απέναντι από την Παλαιστίνη, το Ισραήλ, τον Λίβανο και τη Συρία».

Ο χάρτης που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών  αποτυπώνει την ελληνική υφαλοκρηπίδα, καθώς και για τις συμφωνίες ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία, καθώς για πρώτη φορά η χώρα μας θέτει τους κανόνες για την οργάνωση του θαλάσσιου χώρου. 

Ο ΘΧΣ συνιστά ένα ολιστικό χωροταξικό πλαίσιο και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ανάπτυξη γαλάζιας και κυκλικής οικονομίας, αποτυπώνοντας με ευκρίνεια τις ανθρώπινες δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιούνται σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες της χώρας μας, με σεβασμό στην αδήριτη ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος.

Τρία είναι τα πιο σημαντικά σε αυτό το ζήτημα:

1. Ο χάρτης αφορά την χάραξη υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, μέχρι να συναφθούν συμφωνίες οριοθέτησης με γειτονικά κράτη δηλαδή Τουρκία, Αίγυπτος.

2. Η κατάθεση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού μπορεί να λειτουργήσει και ως μπούσουλας για την αξιοποίηση θαλασσίων πόρων, με την είσοδο της αμερικανικής Chevron  στην Κρήτη.

3. Αποτυπώνει για πρώτη φορά επίσημα την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο στην ΕΕ, μην επιτρέποντας παρερμηνείες για την στάση μας και στην Τουρκία.

Με αυτή την πράξη ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός γίνεται τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου και αποτελεί ήδη καταγεγραμμένο έγγραφο της Ελλάδος.

Η Τουρκία αιφνιδιάστηκε και αναζητά τρόπους επιβολής των ανύπαρκτων συμφωνιών της με Λιβύη και σχέδιο “ Γαλάζιας Πατρίδας”

Η αντίδραση των Τούρκων ήρθε μέσω της εφημερίδας Τουρκιέ και του γνωστού Τούρκου Ναυάρχου Τσιχάτ Γιατσί.
Η τουρκική εφημερίδα επικαλέστηκε τον ΟΗΕ αναφέροντας την επιστολή Σινίοργλου το 2022.

Υπενθυμίζουμε ότι η  επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου κατηγορούσε την Ελλάδα δήθεν με τις πράξεις της ότι «απειλεί τη σταθερότητα των ζωτικά σημαντικών εδαφικών καθεστώτων που συμφωνήθηκαν με τις Συνθήκες Ειρήνης της Λωζάννης και των Παρισίων». 

Παραβίαση των όρων αποστρατιωτικοποίησης θα μπορούσε πράγματι «να αποτελέσει απειλή στη διεθνή ασφάλεια και όλες οι χώρες έχουν συμφέρον να το αποφύγουν».

αναφέρει ότι όταν η Τουρκία , η οποία παρακολουθεί στενά τις Μελέτες Χωροταξικού Θαλάσσιου Σχεδιασμού της ΕΕ· Λαμβάνει μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Έγινε γνωστό ότι οι μελέτες Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (DMP) που ξεκίνησε η Τουρκία για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων της στις γειτονικές θαλάσσιες περιοχές, αφορούν την καλύτερη αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των μελλοντικών της δραστηριοτήτων στις θάλασσες και για τη μέγιστη χρήση των θαλάσσιων περιοχών έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο με τη συμβολή όλων των σχετικών φορέων”.

Το τουρκικό παραμύθι με το Αιγαίο ήταν προσχεδιασμένο εδώ και μέρες για να βγει τώρα λόγω πολιτικού αδιεξόδου στο αποστομωτική και προκάλεσε μεγάλη οργή στην Τουρκία.

Το επόμενο διάστημα κρίνεται ως ιδιαίτερα ασταθές, με δεδομένη την έκδοση NAVTEX για το καλώδιο από το Ισραήλ, και εκτιμάται το Καλοκαίρι θα είναι πολύ καυτό για τις δύο χώρες, αφού ο Ερντογάν κινείται και πάλι επιθετικά για να κερδίσει ότι μπορεί.  

Tags
Back to top button