Η Τουρκία επιχειρεί να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή στην κρίση που ξέσπασε με το Κατάρ, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν φάει ένα ηχηρό χαστούκι από την Σαουδική Αραβία. «Έχουμε τους δικούς μας λόγους για τα μέτρα κατά του Κατάρ και δεν δεχόμαστε συμβουλές», ήταν εν ολίγοις το μήνυμα που έστειλε στον Τούρκο Πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σελμάν μέσω του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε πρόσφατα τη Σαουδική Αραβία και συνάντησε τον βασιλιά στο ανάκτορο του στη Μέκκα. Σημείο με τεράστιο συμβολισμό για τις αραβικές χώρες, με την Άγκυρα να επιχειρεί κατά καιρούς να κλέψει λίγη από τη… δόξα του μουσουλμανικού κόσμου, αλλά συνεχώς αποτυγχάνει.
«Μετέφερα το μήνυμα του προέδρου Ερντογάν στον βασιλιά Σελμάν, που λέει ότι «περιμένουμε τη λύση του προβλήματος με βάση την ιστορία της Σαουδικής Αραβίας. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σ’ αυτό. Αυτό το μήνυμα μετέφερα», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να συνεχίσει τις δηλώσεις και να δώσει το στίγμα ότι μάλλον σε λάθος άνθρωπο μιλούσε ή σε εξαιρετικά λάθος συγκυρία.
Κι αυτό γιατί η Τουρκία επιχείρησε να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή στην κρίση που προέκυψε μεταξύ του Κατάρ και των Αραβικών χωρών αφού πρώτα αποφάσισε να στηρίξει τη Ντόχα και να στείλει Στρατό για την ενίσχυση του Κατάρ. Επίσης, ξέχασε ο κ. Ερντογάν πώς ο ρόλος και ο λόγος των ΗΠΑ είναι πολύ ισχυρός και βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να τον υπερκεράσει η Τουρκία. Έχει αποφασιστεί να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο Κατάρ για τις σχέσεις του με το Ιράν και αυτό θα γίνει.
«Το πρόβλημα λύθηκε μετά απ’ αυτή τη συνάντηση;», αναρωτήθηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ για να απαντήσει: «Όχι. Υπάρχουν κι άλλα κράτη. Είναι μια πολύ σύνθετη κατάσταση τώρα. Και οι δυο χώρες ανέφεραν τις θέσεις τους και θα προσπαθήσουν να ενισχύσουν τις μεταξύ τους σχέσεις το επόμενο διάστημα».
Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας μάλιστα επιφύλαξαν και μία έκπληξη στον πολύ κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος νόμισε πώς θα κάνει επικοινωνιακό παιχνίδι κατά την επίσκεψη του. Συγκεκριμένα, αφού πρώτα η Σαουδική Αραβία αρνήθηκε να δεχθεί τον Τούρκο ΥΠΕΞ όταν τελικώς του έδωσε την άδεια, μετά τέσσερις ημέρες να περάσει τα σύνορα της χώρας, συνέλαβαν το συνεργείο της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης που πήγε στην Σαουδική Αραβία με ειδική βίζα, για να καλύψει την επίσκεψη Τσαβούσογλου.
Μετά τη σύλληψή έγιναν ενέργειες από την τουρκική πρεσβεία του Ριάντ και το προξενείο της Τζέντα και τελικά, μετά από κράτηση δέκα ωρών, αφέθηκαν ελεύθεροι τα μέλη του τουρκική συνεργείου και αυστηρές συστάσεις. Πάντως με τη σύλληψη η Τουρκία έλαβε το μήνυμα για τη στάση της στο θέμα του Κατάρ.
Η Τουρκία το τελευταίο διάστημα και σε ένα χώρο που γι’ αυτή θεωρείτο έως τώρα προνομιακώς τρώει τη μία σφαλιάρα μετά την άλλη. Το Κατάρ βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση κι όμως ο Ρ.Τ. Ερντογάν αποφάσισε να το στηρίξει κόντρα σε μία σειρά άλλων χωρών όπως είναι η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν.
Δεν συζητάμε βεβαίως για την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Οι σχέσεις των δύο χωρών εκεί που αρχικά έδειχναν ότι μπορούν να βελτιωθούν με παρέμβαση του Ντόναλντ Τράμπ τώρα επιδεινώνονται συνεχώς και αυτό είναι θετικό για την Ελλάδα. Ο λόγος είναι τόσο η κρίση στο Κατάρ, όσο και η εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία και η στάση της σε μία σειρά ζητήματα στη Μέση Ανατολή και την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Έχουμε γράψει πώς ο Ρ.Τ. Ερντογάν έπαιξε πολλές φορές με τη φωτιά και ίσως ήρθε τώρα η ώρα να τσουρουφλιστεί. Αυτό θα συμβεί τουλάχιστον σε μία περίπτωση, την ανακήρυξη της αυτονομίας των Κούρδων. Φαίνεται όμως πώς έρχονται και άλλες ήττες στρατηγικής σημασίας για την Τουρκία.