Οι χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ είναι πολύ κοντά στην επίτευξη ενός συμβιβασμού, που θα ανοίξει το δρόμο για μία παγκόσμια συμφωνία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στις διεθνείς χρηματαγορές το 2018 με τη λήξη του προγράμματος υποστήριξης, αναφέρει τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων AFP. Το τηλεγράφημα επικαλείται πηγές με γνώση της πορείας της διαπραγμάτευσης.
Στο ίδιο τηλεγράφημα υπογραμμίζεται η έκκληση της ελληνικής πλευράς για συμφωνία μεταξύ των δανειστών για το χρέος προτάσσοντας τη σημερινή δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο ΑΠΕ ΜΠΕ. Ο υπ. Οικονομικών επισημαίνει μεταξύ άλλων: «η χώρα μας με την ψήφιση των μέτρων- αντιμέτρων από την ελληνική Βουλή ανταποκρίθηκε πλήρως και εγκαίρως στις υποχρεώσεις της. 'Αλλοθι για άλλη καθυστέρηση στο θέμα της ρύθμισης του χρέους δεν υπάρχει. Οι αποφάσεις πλέον είναι στα χέρια των θεσμών για μία καλή και οριστική λύση, ούτως ώστε στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη μας στο QE και να επιχειρήσουμε την έξοδο στις αγορές. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό μπορεί να γίνει και ο δρόμος να ανοίξει από αύριο κιόλας στη σύνοδο του Eurogroup».
Όπως σημειώνει πάντως και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η έκκληση Τσακαλώτου βρίσκει την αντίσταση από τη Γερμανία λίγο πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο όπως αναφέρουν πηγές του πρακτορείου Ευρωπαίοι και ΔΝΤ είναι πολύ κοντά στην επίτευξη ενός συμβιβασμού.
Ήδη από την περασμένη εβδομάδα πληροφορίες ανέφεραν ότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε βρει συναίνεση στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από τα μέλη του Washington Group, στο Μπάρι της Ιταλίας.
Οι αντιστάσεις του Βερολίνου
Ωστόσο το Βερολίνο με μία δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη Bild φρόντισε να θολώσει πάλι τα νερά. Σε ερώτηση αν ο υπ. Οικονομικών και η γερμανική κυβέρνηση σκέφτονται αυτό που ζητεί το ΔΝΤ για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων και περίοδο χάριτος, εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας απάντησε στη Bild: «Δεν συζητάμε ούτε αυτά (σσ. περίοδος χάριτος,επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και σταθεροποίηση των επιτοκίων) ούτε κανένα άλλο σχέδιο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».
Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι το Βερολίνο παραμένει σταθερό στην άποψή του πως μόνο μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018 τότε και μόνο -αν αυτό κριθεί απαραίτητο, όπως έλεγε η συμφωνία του Μαΐου του 2016 στο Eurogroup- θα εξεταστεί εάν χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.
«Όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά»
Μετά την αποκάλυψη αυτή κοινοτική πηγή με πρόσβαση στη διαπραγμάτευση δήλωνε στην Deutsche Welle ότι «είμαστε σε συνεχείς επαφές τόσο σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών όσο και με το ΔΝΤ για την καλύτερη δυνατή προετοιμασίας της συζήτησης στο Εurogroup της Δευτέρας», διευκρινίζοντας ωστόσο πως όλα τα ενδεχόμενα για την συνεδρίαση της Δευτέρας είναι ανοικτά.
«Είμαστε σε συνεχείς επαφές τόσο σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών όσο και με το ΔΝΤ για την καλύτερη δυνατή προετοιμασίας της συζήτησης στο Εurogroup της Δευτέρας», ανέφερε σήμερα στις Βρυξέλλες κοινοτική πηγή με πρόσβαση στη διαπραγμάτευση, διευκρινίζοντας ωστόσο πως όλα τα ενδεχόμενα για την συνεδρίαση της Δευτέρας είναι ανοικτά.
Σενάρια για έκτακτο Eurogroup
Τα θέματα που θα πάνε να εξετάσουν οι υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι ο καθορισμός της διάρκειας κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την ελάφρυνση του χρέους.
Το τελικό σχέδιο για τον καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων και του χρέους θα κληθούν να διαμορφώσουν τη Δευτέρα το πρωί οι τεχνοκράτες του ΕWG, που είναι στενοί συνεργάτες των υπουργών οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης.
Mε δεδομένο ότι ο χρόνος πιέζει, στις Βρυξέλλες θεωρούν πολύ πιθανό, εάν δεν επιτευχθεί συνολική συμφωνία τη Δευτέρα, να συγκληθεί έκτακτο Εurogroup νωρίτερα από την προγραμματισμένη τακτική συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου.
Πηγή: Newmoney