Εκτενές ρεπορτάζ από το κόμμα της «Χρυσής Αυγής», έκανε ο ρωσικός τύπος, αναφέροντας την πραγματοποίηση στην Αθήνα αργά το βράδυ του Σαββάτου πορείας που είχε σχέση με την επέτειο των γεγονότων στο νησί των Ιμίων, όπου κατά τη διάρκεια της ελληνικής-τουρκικής κρίσης το 1996 σκοτώθηκαν τρεις πιλότοι ενός ελικοπτέρου του πολεμικού ναυτικού.
Οι διοργανωτές μίλησαν για «μαζική συγκέντρωση», αλλά σύμφωνα με Ρώσο δημοσιογράφο του πρακτορείου είχαν έρθει μόνο μερικές εκατοντάδες άτομα με αναμμένους πυρσούς.
Ο αρχηγός του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος ζήτησε από την ελληνική Βουλή να αποστείλει αντιπροσωπεία στη νήσο Ίμια και να κατατεθούν στεφάνια με παράλληλη έπαρση της ελληνικής σημαίας, αλλά κανένας δεν του απάντησε.
Σύμφωνα με τον ηγέτη του κόμματος , το «ανθελληνικό κράτος και το «αναρχοκομουνιστικό σύστημα» προσπαθούν να καταστρέψουν τους Έλληνες εθνικιστές βεβηλώνοντας το μνημείο για τους ήρωες των Ιμίων.
Την ίδια στιγμή, στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιούνταν αντι-φασιστική διαδήλωση για την αντιμετώπιση της δράσης των εθνικιστών, επισημαίνοντας το άρθρο την αντίθεση των δύο αντίθετων πλευρών.
Το ρωσικό πρακτορείο έκανε ειδική μνεία σε επεισόδια που έγιναν στα Εξάρχεια από αναρχικούς και την επέμβαση της ελληνικής αστυνομίας καθώς και την ρίψη τεσσάρων βομβών μολότοφ στο κτίριο του Υπουργείου Πολιτισμού.
Τα επεισόδια και γενικά τα τεκταινόμενα στην πατρίδα μας απασχολούν την ρωσική κοινή γνώμη μιας και η Ελλάδα αποτελεί όλο το χρόνο προορισμό για χιλιάδες Ρώσους πολίτες.
Το ρωσικό πρακτορείο για τα Ίμια ανέφερε ότι, «το 1996, η διαμάχη σχετικά με την εδαφική αρμοδιότητα των δύο βραχονησίδων Ίμια στο αρχιπέλαγος των Δωδεκανήσων στο Αιγαίο είχε οδηγήσει σε κρίση τις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.
Η σύγκρουση σταμάτησε μετά την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας, του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών . Την τελευταία ημέρα της κρίσης, στις 31 Ιανουαρίου 1996, στην περιοχή «της σύγκρουσης» όπως την ονομάζει , ελληνικό ελικόπτερο συνετρίβη και μαζί του χάθηκαν τρεις Έλληνες αξιωματικοί. Η αιτία του ατυχήματος αναφέρθηκε ως τεχνικό πρόβλημα , τηρώντας σαφώς μια ουδέτερη στάση για τα γεγονότα της εποχής εκείνης αλλά και λόγω εμπορικής φιλίας Ρωσίας και Τουρκίας.
Το πρόβλημα όμως με εμάς τους Έλληνες ειδικά σε αυτές τις επετείους είναι ότι αναζητούμε πάντα φιλίες με καλούς φιλέλληνες και όχι με κακούς ανθέλληνες, κάτι που είναι ουτοπικό στο σημερινό κόσμο .
Κάποτε οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι δεν υπάρχουν φίλοι..παρά μόνο «εχθροί» και χώρες που έχουν συμφέροντα όσο αφορά τους ηγέτες.
Ο απλός λαός εκτός από εξαιρέσεις για την Ελλάδα ( Γερμανοί και Τούρκοι), δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα με κανέναν και επιθυμούν σε μεγάλο ποσοστό την ειρήνη, την εργασία και την ευημερία.
Όσον αφορά τα Ίμια , εάν και εφόσον όπως φαίνεται τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία αποφασίσει να μας επιτεθεί, μόνοι μας ως Έλληνες θα αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις ……και όποιος έρθει μαζί μας να μας βοηθήσει, θα είναι πραγματικά «ευπρόσδεκτος».