Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

«Ζουπιτεριέν»: Το νέο παρατσούκλι του Εμμ. Μακρόν - Η αχίλλειος πτέρνα του νέου Προέδρου της Γαλλίας

Με τον τίτλο του  «Ζουπιτεριέν» (Δίας) αναφέρονται πλέον στο όνομα του πολλά υποσχόμενου Γάλλου Προέδρου. «Σπάνιος και αμείλικτος» ως άλλος κεραυνός πέφτει ο λόγος του θεού Δία που οι Ρωμαίοι μετονόμασαν «Jupiter » (Ζούπιτερ) αναφέρουν γαλλικές πηγές.

Ο παίρνει μυθικές διαστάσεις τις πρώτες μέρες της διακυβένρησής του, με τους Γάλλους να περιμένουν πολλά.

Τον αποθεώνουν και αναφέρονται σε αυτόν ως «Πρόεδρος Ζουπιτεριέν». Εκείνος ανταποκρίνεται και ήη από τον περασμένο Οκτώβριο με συνέντευξή του στο οικονομικό περιοδικό Challenges, ο τότε αρχηγός του κινήματος «Εμπρός!» είχε δηλώσει ότι «η Γαλλία έχει ανάγκη από έναν πρόεδρο «Ζουπιτεριέν».

Αυτό υποδηλώνει τη θέληση Μακρόν να επιστρέψει στις ρίζες της Πέμπτης Δημοκρατίας με μια απόλυτη εκτελεστική εξουσία για τον πρόεδρο.

«Ο λόγος του σπανίζει όλο και περισσότερο, κρατάει σε απόσταση όσο μπορεί τους δημοσιογράφους, ελέγχει τις παρεμβάσεις της κυβέρνησής του και αποφεύγει ο ίδιος τον σχολιασμό της επικαιρότητας. Είναι η κάθετη άσκηση της εξουσίας, με τον ίδιο στο ύψιστο σημείο», αναφέρει ο Τύπος.

Οι πολιτικοί σχολιαστές κατέγραψαν το μήνυμα και ήδη ο όρος «Jupiterien» χρησιμοποιείται πλέον κατά κόρο, για τον Εμμανουέλ Μακρόν. Ο νεότερος πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας υιοθετεί μια στάση που του επιτρέπει να πάρει ύψος και απόσταση.

Το τρωτό σημείο του Μακρόν

Ωστόσο, και για την περίπτωση Μακρόν υπάρχει ένα ψεγάδι: η αχίλλειος πτέρνα. Ο Ρισάρ Φεράν.

Σύμφωνα με στοιχεία τόσο της σατυρικής «Canard » όσο και της εφημερίδας «Λε Μοντ» φέρεται ότι ως Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Αλληλασφάλισης «Les Mutuelles de Bretagne », Ρισάρ Φεράν διευκόλυνε την αγορά ακινήτου που πούλησε η σύζυγός του, ενώ ως βουλευτής συνέβαλε στην επεξεργασία νόμου που αφορούσε τις εταιρείες αλληλασφάλισης.

Με δεδομένη την προσπάθεια «ηθικοποίησης» της πολιτικής ζωής και τον σχετικό νόμο που προετοιμάζει ο Φ. Μπαϊρού, μεγάλη μερίδα του γαλλικού τύπου έχει σχολιάσει αρνητικά την παραμονή του Φέραν στην κυβέρνηση.

Παρ' όλα αυτά ο Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δήλωσαν επανειλημμένα την υποστήριξή τους στον Φέραν.

Μια υποστήριξη που ερμηνεύθηκε από ορισμένους με τη θέληση του Μακρόν να μην αφήσει περιθώρια στους δημοσιογράφους στο να του υποδεικνύουν την πολιτική του.

Την περασμένη Πέμπτη όμως, ο εισαγγελέας της Βρέστης αποφάσισε το άνοιγμα προκαταρκτικής έρευνας για την υπόθεση Φεράν. Θεωρείται μάλιστα πως αυτή είναι ίσως μια πρώτη μάχη με τον τύπο, που έχασε ο πρόεδρος Μακρόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Tags
Back to top button