Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Ζελένσκι-Μπάιντεν βιάζονται να λήξουν τον πόλεμο πριν αναλάβει καθήκοντα ο Τραμπ-Γιατί δεν αρέσει στο Κίεβο η πρόταση Τραμπ

Δεδομένης της εντυπωσιακής επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο αναμένουμε σημαντικές αλλαγές στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ όσον αφορά τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, αλλαγές οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσουν και σε σοβαρές εξελίξεις.

Μιας και ο νέος Αμερικανός πρόεδρος θα αναλάβει τα ινία τις χώρας σε λίγες ημέρες, αξίζει να ανακαλέσουμε την πρόταση ειρήνης που επανέλαβε πολύ πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του, Τζέι Ντι Βανς.

Η Πρόταση Ειρήνης του Τραμπ

Το σχέδιο επίτευξης ειρήνης της κυβέρνησης Τραμπ αναφέρει πρώτα από όλα πως πρέπει να επιβληθεί εκεχειρία στο πεδίο της μάχης και να δημιουργηθεί μία αποστρατικοποιημένη ζώνη μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Στην συνέχεια στο πλάνο υπογραμμίζεται πως η Ουκρανία πρέπει να παραμείνει εκτός ΝΑΤΟ, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υιοθετήσουν μία ουδέτερη στάση εξωτερικής πολιτικής έναντι της χώρας.

Τρίτον και σημαντικότερο, το Κίεβο ίσως χρειαστεί να προχωρήσει σε παραχωρήσεις εδαφών στην Ρωσία. Η κυβέρνηση Τραμπ αναφέρεται κυρίως σε περιοχές όπου ο πληθυσμός είναι ως επί τον πλείστο Ρωσόφωνος ή ελέγχεται από τον ρωσικό στρατό (π.χ. Κριμαία και μέρη του Ντονμπάς).

Και τέλος ο νέος Αμερικανός πρόεδρος πρότεινε τα ευρωπαϊκά κράτη να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες σχετικά με την υποστήριξη της Ουκρανίας και όχι να βασίζονται οικονομικά και στρατιωτικά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Γιατί δεν Αρέσει στον Ζελένσκι

Όπως μπορεί ήδη να διαπιστώσατε, οι όροι της πρότασης ειρήνης της κυβέρνησης Τραμπ ευνοούν περισσότερο την Ρωσία παρά την Ουκρανία. Όμως δεδομένης της κυριαρχίας του ρωσικού στρατού στο πεδίο της μάχης πρόκειται πράγματι για ένα ρεαλιστικό πλάνο, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα -ίσως με κάποιες τροποποιήσεις- θα ικανοποιήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Επειδή όμως το σχέδιο δεν συμβαδίζει ούτε με τις ουκρανικές ούτε με τις δυτικές βλέψεις και φιλοδοξίες, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν φαίνεται ιδιαίτερα πρόθυμος να το ακολουθήσει. Βλέπετε, το Κίεβο απαιτεί πλήρη επιστροφή των εδαφών του πριν ξεκινήσει νέο γύρο διαπραγματεύσεων, κάτι που φυσικά και δεν εγκρίνει ο Τραμπ.

Δεδομένου αυτού, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως ίσως ο Ζελένσκι βιαστεί και επιχειρήσει να καταλήξει σε κάποια πιο ευνοϊκή συμφωνία ειρήνης όσο ακόμη βρίσκεται στον Λευκό Οίκο ο Τζο Μπάιντεν. Αν οι φήμες επαληθευτούν, τότε θα έχουμε εξελίξεις τις επόμενες ημέρες.

 

Tags
Back to top button