Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Υπονάυαρχος ε.α. Στέλιος Φενέκος: Το ζήτημα της περιοχής πάνω από την Κύπρο είναι πολύ σημαντικό και δεν ετέθη (Βίντεο)

Τη δική του αποτίμηση για την χθεσινή επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα έκανε ο υπονάυαρχος ε.α. Στέλιος Φενέκος, μιλώντας νωρίτερα σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή.

«Η συμφωνία έχει πάρα πολλά θετικά. Το ένα είναι ότι δημιουργεί μια καλή βάση για να συνεχιστεί ο διάλογος. Είναι συμφωνία κάλων προθέσεων και το είπε και στο τέλος ότι δεν είναι δεσμευτική και δεν παράγει νόμιμα αποτελέσματα, συνεπώς θα πρέπει να την αξιολογήσουμε επί τη βάσει των αποτελεσμάτων που μπορεί να παράγει. Και άρα, με ένα καλό κλίμα, την εξαιρετική προσέγγιση στις οικονομικές συνεργασίες, γιατί έχουμε να κάνουμε με μια αντίληψη επιχειρηματικότητας και εξωστρέφειας των πρεσβειών και των εξαγωγικών φορέων Ελλάδας και Τουρκίας», είπε και συμπλήρωσε:

«Περιμένουμε να δούμε τα μέτρα για την άμυνα που είναι το «αγκάθι», δεν τα έχουμε δει ακόμα, ελπίζω να μην έχουμε δει εκπλήξεις και εκεί. Και το μόνο πράγμα που θα έβλεπα προβληματικό είναι το προτελευταίο άρθρο που υποχρεώνει υποτίθεται και τις δυο χώρες να μην προβούν σε μονομερείς ενέργειες που μπορεί να δυναμιτίσουν το κλίμα. Είναι μια παράγραφος που έχει τεθεί και στο παρελθόν και από την πλευρά μας ενώ λειτούργησε θετικά, από την Τουρκία μεταφράστηκε σαν πρόκληση ή απειλή από εμάς κάθε αντίδρασή μας στις επιθετικές προσπάθειές τους».

«Η προσφυγή στη Χάγη προϋποθέτει ότι θα έχουμε πρώτα συμφωνήσει σε άλλα πράγματα»


Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Χάγης. «Το έχω ξεχωρίσει σε δυο επίπεδα, το ένα είναι της Ανατολικής Μεσογείου που εμφανίζεται πιο εύκολο η προσφυγή στη Χάγη, και αφορά και άλλες χώρες με αγκάθι να μην αποδεχθεί η Τουρκία τις ρυθμίσεις που μπορεί να γίνουν για την Κύπρο. Όμως στο Αιγαίο το πρόβλημα είναι ουσιαστικό. Λέμε εμείς ότι είναι η υφαλοκρηπίδα και τίποτα άλλο, αλλά φανταστείτε ένα δικαστήριο που να έχει να αποφασίσει για τις ΑΟΖ όταν η άλλη πλευρά διεκδικεί κυριαρχία επί νήσων. Το δικαστήριο σε αυτές τις περιπτώσεις λέει “πάρτε το πίσω, επ’ αυτών των θεμάτων δεν μπορώ να αποφασίσω αν δεν αποφασίσετε εσείς σε ποιον ανήκουν αυτά τα νησιά”. Η προσφυγή στη Χάγη προϋποθέτει ότι θα έχουμε πρώτα συμφωνήσει σε άλλα πράγματα, πράγμα που είναι πολύ δύσκολο», εξήγησε, ενώ για το παράθυρο της «συνεκμετάλλευσης», υπογράμμισε:

«Το ζήτημα της συνεκμετάλλευσης στο Διεθνές Δίκαιο είναι σαφές. Συνεκμετάλλευση προβλέπεται μόνο εκεί που τα κοιτάγματα είναι στις οριακές γραμμές που οροθετούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών. Εκεί ναι το Διεθνές Δίκαιο προβλέπει έναν βαθμό συνεκμετάλλευσης αλλιώς για να υπάρχει συνεκμετάλλευση επί τη βάσει συμφωνιών είτε είναι ιδιωτικών είτε οτιδήποτε. Απαιτεί να έχουν τουλάχιστον επί της Αρχής συμφωνήσει οι χώρες για το ποιά περιοχή είναι δικιά τους και ποια δεν είναι. Δεν βλέπω κάποιο φόβο συνεκμετάλλευσης αυτή τη στιγμή».

Ο υποναύαρχος ε.α. κατέληξε λέγοντας πως το ζήτημα της περιοχής πάνω από την Κύπρο είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα και δεν ετέθη: «Η Τουρκία αντιμετωπίζει την διοίκηση των Κατεχομένων ως κρατική υπόσταση. Γεννιέται η απορία με την δέσμευση της προτελευταίας παραγράφου, αν η Ελλάδα θα υποστηρίξει τα συμφέροντα της Κύπρου στην ΕΕ ή διεθνώς».

Tags
Back to top button