Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπερψηφίστηκε με 187 «ναι» το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Πέρασε με 187 θετικές ψήφους το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, έπειτα από σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή. Σε πολύ υψηλούς τόνους κινήθηκε η «μονομαχία» του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τον επερχόμενο νόμο, υπογράμμιζοντας ότι «το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι απόλυτα προστατευμένο», με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τον κατηγορεί ότι επιχειρεί «μια αντιδραστική θεσμική τομή με στόχο την ίδια τη δημοκρατία». 

Μητσοτάκης: Θρασύτατη η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ - Φασισμός είναι η τυφλή βία

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή του με τους βανδαλισμούς που έγιναν πρόσφατα στην Αθήνα και ειδικά στο μνημείο της Marfin και όπως είπε επικαλέστηκε το συμβάν αυτό για να τονίσει την σημασία του σημερινού νομοσχεδίου.

«Προχθές κάποιοι βανδάλισαν σημεία της Αθήνας. Βανδάλισαν και το μνημείο για τους συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους στην Marfin. Αφαιρώντας μάλιστα, από τη λιτή πλάκα, και τον θυρεό της ελληνικής Δημοκρατίας. Τα λόγια περιττεύουν. Όχι γιατί κάποιοι λίγοι επιμένουν να μισούν την οργανωμένη Πολιτεία, όσο γιατί ουσιαστικά μισούν τους ίδιους τους συμπολίτες τους, τη μνήμη εκείνων που χάθηκαν. Αλλά και όσους την τιμούν και μαζί τους όλους όσοι διεκδικούν το δικαίωμα να κυκλοφορούν ελεύθερα στο δημόσιο χώρο. Με άλλα λόγια μισούν την ίδια την κοινωνία και περιφρονούν προκλητικά τους κανόνες που διέπουν την οργάνωσή της. Ας μην φοβόμαστε τις λέξεις. Αυτή η πρακτική της τυφλής βίας, της άκριτης έχθρας, της άκρατης καταστροφής λέγεται φασισμός. Και όμως τέτοια φαινόμενα εκδηλώνονται κάθε τόσο στο όνομα του δημοκρατικού δικαιώματος στη διαδήλωση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας στην κριτική που ασκείται στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου περί «αντιδημοκρατικών διατάξεων», ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη χαρακτήρισε «θρασύτατη από εκείνους που συστηματικά αποδόμησαν τους θεσμούς». «Να μην μιλούν για σχεδια καταστολής όσοι έχει αποδειχθεί ότι εξύφαιναν μηχανορραφίες στα υπόγεια των "μαγαζιών" τους όπως έλεγαν» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, με αφορμή τις αποκαλύψεις από τη μήνυση Καλογρίτσα και το ηχητικό ντοκουμέντο του διάλογου του Σάμπυ Μιωνή με τον Νίκο Παππά.

Επίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι απόλυτα προστατευμένο. «Το αναγνωρίζουν και το κατοχυρώνουν τα συντάγματά μας εδώ και 1,5 αιώνα, από το 1864» είπε και πρόσθεσε «Και μάλιστα σχεδόν με την ίδια διατύπωση, σε όλες τις αναθεωρήσεις που έχουν μεσολαβήσει μέχρι τώρα». Αναφέρθηκε στο άρθρο 11 του Συντάγματος και μίλησε για ουσιαστική αποσαφήνιση και ρεαλιστική εφαρμογή του, ώστε να οριστεί ακριβέστερα το περιεχόμενο του όρου υπαίθρια δημόσια συνάθροιση και να θεσπιστούν κανόνες για την ανεμπόδιστη διεξαγωγή τους. «Με τρόπο όμως που δεν θα εμποδίζει την μετακίνηση και την εργασία των πολιτών και τη ζωή μια ολόκληρης πόλης. Γιατί όσο ιερή είναι η πρώτη εξίσου ιερές είναι και οι δεύτερες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Φοβάστε την κοινωνία

«Επιχειρείτε μια αντιδραστική θεσμική τομή με στόχο την ίδια τη Δημοκρατία, το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στη διαδήλωση, στη συγκέντρωση, στη διαμαρτυρία», «που καμία κυβέρνηση δεν διανοήθηκε από τη Μεταπολίτευση», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, μιλώντας στη Βουλή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι η κυβέρνηση δεν επιχειρεί να ρυθμίσει πράγματα που αντιστοιχούν στην κοινή λογική και πως, αντίθετα, προσπαθεί «να επαναφέρει διατάγματα του 1971». Κατηγόρησε προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι «έχει αποφασίσει να ξοδέψει το χρόνο του ως πρωθυπουργός όχι για να χτίσει αλλά για να γκρεμίσει». Να «εκδικηθεί», όπως είπε, μια Ελλάδα «που προχώρησε όταν άφησε πίσω το κράτος της Δεξιάς και τα σύνδρομα της» και την Αριστερά,»που είναι ο πολιτικός αντίπαλός της».  «Πρόκειται απλά για τη συνάντηση του ακροδεξιού δόγματος του κ. Βορίδη με την νεοδεξιά λογική του κ. Χρυσοχοίδη ή είναι ο φόβος των διαδηλώσεων που έρχονται;» είπε και τόνισε πως η χώρα δεν έχει ανάγκη από αυταρχισμό και προπαγάνδα.

Σχετικά με την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι», κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για διαμοιρασμό 20 εκατ. ευρώ «χωρίς κριτήρια, με μόνο στόχο τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης», «λες και ήταν λεφτά της οικογένειας σας». «Και ήρθε χτες η απόφαση του κ. Μαρινάκη να σας τα γυρίσει πίσω τα χρήματα αυτά που κατά τη δική σας εκτίμηση αντιστοιχούσαν στα δικά του μέσα. Τι έγινε; Δεν την κάνατε σωστά τη μοιρασιά;», σχολίασε. Ειδική αναφορά έκανε στον κ. Γεραπετρίτη και συγκεκριμένα στο άρθρο που επιμελήθηκε σύμφωνα με το οποίο αναφέρεται ότι «το δικαίωμα στη συνάθροιση δεν υπόκειται σε καθεστώς άδειας αναγγελίας ή προληπτικού ελέγχου από τις αστυνομικές αρχές όπως γινόταν σε ανώμαλες περιόδους παλαιότερα»

Μητσοτάκης (δευτερολογία): Το νομοσχέδιο θα είχε ψηφιστεί από το Μάρτιο

«Μας ασκήθηκε μία κριτική από την αντιπολίτευση και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΚΙΝΑΛ γιατί καταθέτουμε το νομοσχέδιο αυτό τώρα. Υπήρξε μία προσπάθεια σύνδεσης του χρόνου κατάθεσης του νομοσχεδίου με κάποια επερχόμενη οικονομική καταστροφή. (…) Το νομοσχέδιο αποτελούσε σαφέστατη προεκλογική δέσμευση της ΝΔ. Τέθηκε σε διαβούλευση στις αρχές του έτους. Το νομοσχέδιο δεν κατατέθηκε στη Βουλή μετά από συνειδητή απόφαση δικιά μου και μετά από αίτημα του ΚΚΕ διότι θεώρησε ότι είναι ένα σημαντικό νομοσχέδιο το οποίο αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα έπρεπε να συζητηθεί όταν η Βουλή θα έχει επιστρέψει σε ρυθμούς κανονικότητας», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του.

Σχολιάζοντας την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στον κ. Γεραπετρίτη σημείωσε: «Έρχομαι τώρα σε ένα δεύτερο θέμα το οποίο οφείλω να τοποθετηθώ και εγώ. Και αφορά το ζήτημα της αποστροφής του λόγου σας στο οποίο μνημονεύσατε τον υπουργό Επικρατείας, κ. Γεραπετρίτη. Κοιτάξτε αφήσατε μία σαφέστατη υπόνοια στο λόγο σας ότι το κείμενο στο οποίο αναφερθήκατε το έγραψε ο κ. Γεραπετρίτης όταν γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο επιμελητής ενός έργου προφανώς και δεν φέρει καμία συνολική ευθύνη ταύτισης όσων συμμετέχουν σε ένα τέτοιο συλλογικό έργο. Θα σας παρακαλούσα την επόμενη φορά για ακόμα μία φορά όταν μιλάτε στη Βουλή και όταν καταθέτετε στα πρακτικά στοιχεία να είστε ακριβής. Να καταθέτετε όλα τα κείμενα και όχι μισά και να μην επιχειρείτε να διαστρεβλώνετε  την πραγματικότητα και να δημιουργείτε εντυπώσεις που δεν ανταποκρίνονται σε αυτή».

Τσίπρας (δευτερολογία): «Δεν αναλάβατε την ευθύνη για τα πεπραγμένα σας»

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας στην δευτερολογία του επεσήμανε ότι: «Αυτό που διάβασα από την παράγραφο το κειμένου που επιμελήθηκε ο κ. Γεραπετρίτης, είναι ότι έλεγχος από την αστυνομία και άδειες για πορείες δινόταν σε ανώμαλες περιόδους. Και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής έθεσε τη γνώμη του. Κύριε Μητσοτάκη, η μεταπολίτευση ήρθε από τους αγώνες του ελληνικού λαού για τη δημοκρατία και την προκοπή. Οι αγώνες αυτοί, μαζί με το Πολυτεχνείο έφεραν τη μεταπολίτευση. Είμαι τέκνο της περιόδου εκείνης και μιας εποχής που έβαλε τη χώρα σε πορεία προόδου. Βρισκόμαστε στη μετέπειτα περίοδο, μετά τα μνημόνια είχαμε μια τομή, οι παρατάξεις που κυβέρνησαν κρίθηκαν. Η διαφορά ανάμεσα σε εμάς που ασκήσαμε κριτική στα κακώς κείμενα της μεταπολίτευσης, ότι κάνουμε κριτική και αυτοκριτική. Αλλά εμείς δεν φέραμε τα δεινά που έφερε η παράταξή σας στον τόπο. Δεν διογκώσαμε τα ελλείμματα εμείς, εμείς φέραμε πλεονάσματα. Δεν αυξήσαμε το χρέος. Και κυρίως δεν δημιουργήσαμε τα μεγάλα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης που έφεραν τη χρεοκοπία. Αλλά ούτε μία φορά δεν αναλάβατε την πολιτική ευθύνη για όλα αυτά τα δεινά που έφεραν στον τόπο τα πεπραγμένα σας, παρά μιλάτε διαρκώς για σκευωρίες. Εμείς θα είμαστε εδώ για να υπερασπιζόμαστε τους αγώνες του λαού». 

Σφοδρά πυρά Γεννηματά σε Τσίπρα – Μητσοτάκη

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, απάντησε σε υψηλούς τόνους στα πυρά που εξαπέλυσε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας. «Το Κοινωνικό Συμβόλαιο το οποίο επικαλέστηκε ο κ. Τσίπρας γράφτηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ και την Δημοκρατική Παράταξη την οποία πολέμησε ο κ. Τσίπρας λυσσαλέα» είπε η κ. Γεννηματά και τόνισε: «Ντροπή είναι να συγκυβερνάς με την ακροδεξιά και στη συνέχεια να την ενσωματώνεις, να ασπάζεσαι τις λογικές της. Δεν είναι ντροπή να συμμετέχεις σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να μην βρεθεί η χώρα σε καθεστώς άτακτης χρεοκοπίας» σημείωσε. «Είναι ντροπή να περνάς τη θηλιά στο λαιμό του ελληνικού, να δίνεις στους δανειστές ενέχυρο για 99 χρόνια μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους» συνέχισε. «Είναι ντροπή να υποτάσσεσαι στα εθνικά θέματα, για να κάνεις το καλό παιδί. Είναι ντροπή κ. Τσίπρα να βλέπεις δίπλα σου το παρακράτος» υπογράμμισε και συνέχισε: «Είναι ντροπή να δίνεται συγχωροχάρτι στη διακυβέρνηση Καραμανλή και σήμερα να θυμάστε τα λάθη της επειδή αισθάνεστε ότι δεν τον έχετε πια ανάγκη». Αναφερόμενο στο νομοσχέδιο επεσήμανε ότι η εποχή που έρχεται το νομοσχέδιο δεν είναι αθώα. Όπως είπε θέλετε να προλάβετε τις κινητοποιήσεις που θα έχουμε τον φθινόπωρο. Απέναντι στο μίσος μισθός, μισή δουλειά, απέναντι στα λουκέτα. «Θέλατε ανοιχτό το κέντρο αλλά οδοφράγματα στις πορείες. Διατάξεις από το χρονοντούλαπο της δεξιάς, είπε χαρακτηριστικά. Η εύκολη λύση θα ήταν να σηκωθούμε να φύγουμε, δεν πέφτουμε στις παγίδες που στήνετε κ. Μητσοτάκη».

Κουτσούμπας: Οι εργαζόμενοι και ο ελληνικός λαός θα ακυρώσουν στην πράξη το τερατούργημα της κυβέρνησης

«Γελιέστε αν νομίζετε ότι αυτό το τερατούργημα τελικά θα εφαρμοστεί. Όπως το βγάλατε έτσι θα το ξαναβάλετε στα συρτάρια σας ακόμα και ως ψηφισμένο νόμο. Θα σας αναγκάσουν οι εργαζόμενοι, ο ελληνικός λαός που θα το ακυρώσουν στην πράξη» υπογράμμισε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αποψινή του ομιλία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις.

Είπε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί απόδειξη ότι η αντιλαϊκή πολιτική θα κλιμακωθεί μπροστά στη νέα καπιταλιστική κρίση, την οποία θα φορτώσουν στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, όπως ακριβώς και με την προηγούμενη. Σημείωσε ότι τα νέα πακέτα της Ε.Ε. για τα οποία πανηγυρίζουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα κατευθυνθούν στις μεγάλες επιχειρήσεις και θα πληρωθούν από τις τσέπες του ελληνικού λαού μέσω της αύξησης της φορολογίας και της μείωσης των κοινωνικών δαπανών. Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο «αποτελεί και ομολογία της ανησυχίας της κυβέρνησης, ότι εργαζόμενοι, μικροί επαγγελματίες, φτωχοί αγρότες, νέα παιδιά δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια να μετράνε νέες απώλειες».

Βελόπουλος: Να γίνει η κατοχή μολότοφ κακούργημα

Ο κ. Βελόπουλος επανέλαβε τη θέση του κόμματός του για αυστηροποίηση των ποινών για τα επεισόδια. «Φοβάστε την αριστερά», είπε ο κ. Βελόπουλος απευθυνόμενος προς τα υπουργικά έδρανα και τόνισε: «Η μολότοφ είναι δολοφονικο όργανο, πρέπει να τιμωρείται με κακούργημα». Εξέφρασε δε τον προβληματισμό του για την παράταση των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού στις εκκλησίες. Και ισχυρίστηκε πως «τα τζαμιά κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού λειτουργούσαν κανονικά».

Tags
Back to top button