Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπάρχουν λόγοι για να ανακαλύψετε τη ναυτική πολιτεία που απλώνεται στις ρίζες ενός κόκκινου βράχου (εικόνες)

Είναι μία από τις πιο παλιές ναυτικές πολιτείες της Ελλάδας. Είναι, όμως, κι ένα άκρως φιλόξενο μέρος, με τους κατοίκους να υποδέχονται στην τσακωνική διάλεκτο τους επισκέπτες με η φράση, «Καούρ εκάματε».


Ο λόγος για το Λεωνίδιο (ή Λενίδι), την όμορφη κωμόπολη της Κυνουρίας στην Αρκαδία. Χτισμένο στις ακτές του Μυρτώου πελάγους, στη σκιά του Πάρνωνα, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 90 χιλιομέτρων από την Τρίπολη.

Κύριο χαρακτηριστικό του είναι ο κόκκινος βράχος, που ορθώνεται αγέρωχος πάνω από τον οικισμό και «σημαδεύει» το τοπίο με την επιβλητική παρουσία του.

Το όνομά του λέγεται πως το πήρε από το εκκλησία του Αγίου Λεωνίδα, που αναφέρεται σε χρυσόβουλο του 1293, ενώ τα αρχοντικά σπίτια του Λεωνιδίου αποτυπώνουν στο σήμερα την ακμή του παρελθόντος- κάποια έχοντας τη μορφή πύργου. Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει και η αγορά, στο κέντρο της πόλης.

Οι κάτοικοι είναι τσακώνικης καταγωγής και κάποιοι μιλούν ακόμα την τσακώνικη διάλεκτο. Μάλιστα, φεύγοντας από το μέρος, θα πάρετε μαζί σας την όμορφη ευχή «Ούρα κά, άι α πορεία ντι», δηλαδή «Ώρα καλή, λάδι ο δρόμος σου».


Tags
Back to top button