Αξιοσημείωτη αύξηση των εμβολιασμών για «εξωτικές» ασθένειες καταγράφηκε το 2023, η οποία μαρτυρά ότι οι Ελληνες προσπαθούν να ταξιδέψουν όπου δεν κατάφεραν μες στην πανδημία, συμφωνα με τις Μαρία – Νίκη Γεωργαντά και Βίκυ Βενιού και το
Για το θέμα μιλάει η Ανδρούλα Παυλή, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ταξιδιωτικής Ιατρικής και μέλος της Παγκόσμιας Εταιρείας Ταξιδιωτικής Ιατρικής
Τα στοιχεία από τους εμβολιασμούς που διενεργήθηκαν στην Περιφέρεια Αττικής, τα οποία έχει στη διάθεσή του το ygeiamou, αποτελούν απόδειξη των νέων τάσεων στα ταξίδια. Η πλέον μεγάλη διαφορά φαίνεται στο εμβόλιο του κίτρινου πυρετού. Οι εμβολιασμοί για τη λοίμωξη αυξήθηκαν κατά 135% το 2023 σε σχέση με το 2022 (το 2023 έγιναν 2.674 εμβολιασμοί έναντι 1.139 το 2022, 906 το 2021 και 604 το 2020). Σημειώνεται ότι νοσήματα όπως ο κίτρινος πυρετός, η χολέρα, η λύσσα, ο τυφοειδής πυρετός δεν συναντώνται στην Ελλάδα. Η προστασία έναντι αυτών μέσω του εμβολιασμού, όμως, είναι αναγκαία για την είσοδο σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Αμερικής. Οι σχετικοί εμβολιασμοί πραγματοποιούνται στις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών.
ΗΠΑ: Πράσινο φως στη Moderna για την κυκλοφορία του εμβολίου για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό
Είναι εύκολα αντιληπτό ότι τα έτη 2020 και 2021, ακόμη και το 2022, οι εμβολιασμοί για ταξίδια μειώθηκαν λόγω της πανδημίας. Μετά τον κορωνοϊό, ωστόσο, τα ταξίδια έχουν πολλαπλασιαστεί και οι προτιμήσεις των ταξιδιωτών έχουν αλλάξει. «Τα ταξίδια μειώθηκαν το 2021 κατά 70% σε σχέση με τα χρόνια πριν από την πανδημία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Το 2022 ανέκαμψαν και η μείωση ήταν κατά 34%, ωστόσο πλέον έχουν ξεπεράσει την προπανδημική περίοδο», λέει η Ανδρούλα Παυλή, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ταξιδιωτικής Ιατρικής και μέλος της Παγκόσμιας Εταιρείας Ταξιδιωτικής Ιατρικής.
Σύμφωνα με την ίδια, τη στιγμή που πριν από την πανδημία οι Ελληνες έκαναν ένα ταξίδι τον χρόνο, πλέον κάνουν ακόμη και τέσσερα. Εκτός από τον αριθμό των ταξιδιών, παρατηρείται δίψα για εξωτικούς προορισμούς. «Θέλουν να πάνε εκεί που δεν μπόρεσαν τα χρόνια του κορωνοϊού. Η κατηγορία αυτών των ταξιδιωτών λέγεται revenge travelers, οι ταξιδιώτες, δηλαδή, επιθυμούν να πάρουν πίσω ό,τι τους στέρησε η πανδημία», αναφέρει η κυρία Παυλή. Ετσι, Ασία, Αφρική, Καραϊβική, Λατινική Αμερική και Κεντρική Αμερική βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεών τους.
Αύξηση εμβολιασμών
Το εμβόλιο του κίτρινου πυρετού είναι υποχρεωτικό για την είσοδο σε πολλές χώρες αλλά και συνιστάται να γίνεται. Ετσι, δικαιολογείται σε μεγάλο βαθμό η αύξησή του. Οι εμβολιασμοί, όμως, δεν αυξήθηκαν λόγω υποχρεωτικότητας. Ειδικά μετά την πανδημία, οι πολίτες εμφανίζονται ευαισθητοποιημένοι απέναντι στον εμβολιασμό.
Σε αντιστοιχία με το εμβόλιο του κίτρινου πυρετού, το 2023 διενεργήθηκαν 1.532 εμβολιασμοί για τύφο, έναντι 641 το 2022, 306 το 2021 και 298 το 2020. Επίσης, μεγάλη αύξηση καταγράφεται και στο εμβόλιο της λύσσας, με 453 εμβολιασμούς το 2023, 112 το 2022, 19 το 2021 και 68 το 2020. Το 2023 έγιναν και 20 δερμοαντιδράσεις mantoux για τη φυματίωση, ενώ δεν είχαν γίνει τα έτη 2022 και 2021. Η χολέρα ήταν το νόσημα για το οποίο δεν καταγράφηκε κανένας εμβολιασμός το 2023. Βέβαια, η χολέρα είναι από τα εμβόλια που συνιστάται σε ειδικές περιπτώσεις ταξιδιωτών.
Η αύξηση των ταξιδιών και των εμβολιασμών των ταξιδιωτών έχουν αναδείξει εμφατικά το κενό της Ταξιδιωτικής Ιατρικής στη χώρα μας. Οπως εξηγεί η κυρία Παυλή, στο εξωτερικό υπάρχουν ειδικές δομές, οι travel clinics. «Δίνεται, δηλαδή, ολοκληρωμένη παροχή ταξιδιωτικής ιατρικής. Στην Ελλάδα δυστυχώς είναι αποσπασματικές οι υπηρεσίες που παρέχουμε. Ορισμένοι εμβολιασμοί γίνονται στις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών, αλλά εάν κάποιος χρειαστεί επιπλέον εμβολιασμούς ή φάρμακα, όπως είναι η ανθελονοσιακή αγωγή, πρέπει να αναζητήσει ιδιώτη γιατρό και έτσι δεν υπάρχει ένα ενιαίο και οργανωμένο σύστημα ταξιδιωτικής ιατρικής», λέει.
Πόσο κοστίζουν τα εμβόλια
Τα εμβόλια ταξιδιωτών δεν καλύπτονται από την Πολιτεία, όπως συμβαίνει με τα υπόλοιπα εμβόλια του Εθνικού Εμβολιαστικού Προγράμματος. Καλύπτονται από τους ίδιους τους ενδιαφερομένους, με τα κόστη να διαμορφώνονται ως εξής: α) για τον κίτρινο πυρετό 49,40 ευρώ, β) για τον τυφοειδή πυρετό 27,30 ευρώ, γ) γα τη λύσσα 28,40 ευρώ, δ) για τη χολέρα 53 ευρώ, ε) για την πολιομυελίτιδα 10,60 ευρώ.
Συστήνεται ο εμβολιασμός να έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον έναν μήνα πριν από το ταξίδι. Ωστόσο, μπορεί να γίνει ακόμη και την τελευταία στιγμή. Τα εμβόλια που δεν αναφέρονται παραπάνω αλλά συστήνονται ανάλογα με τον προορισμό (π.χ. ηπατίτιδα Α και Β, διφθερίτιδα, τέτανος, μηνιγγίτιδα,) οι πολίτες μπορούν να τα προμηθευτούν από τα φαρμακεία και να τα πραγματοποιήσουν και σε άλλες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.