Να κάνετε μια μεγάλη έρευνα ζήτησε από τον υφυπουργό Ναυτιλίας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
«Εμείς δεν θέλουμε να κρύψουμε τίποτα. Το να υιοθετούμε ακρίτως κάθε δημοσίευμα εναντίον της χώρας μας για pushbacks, εκφεύγει από την ορθή προσέγγιση και διαδικασία» ανέφερε ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Στέφανος Γκίκας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Αριστεράς, Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Ο υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι «το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης ενεργεί πάντα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις. Είμαστε απολύτως προσηλωμένοι στις πρόνοιες αυτών των διεθνών συμβάσεων. Το Λιμενικό Σώμα και η Ακτοφυλακή κάνουν πολύ καλά την δουλειά τους και αυτό αναγνωρίζεται διεθνώς».
Μητσοτάκης: Θα είμαι δίπλα σε κάθε μάχη που θα δώσει η ελληνική ναυτιλία
Ο κ. Γκίκας τόνισε ότι «το Λιμενικό Σώμα και η Ελληνική Ακτοφυλακή όλα αυτά τα χρόνια, κυρίως από την εποχή που ξέσπασε η μεταναστευτική προσφυγική κρίση, έχει διασώσει πάνω από 250.000 ζωές. Καταμετρημένες μία - μία». «Μόλις χθες - πρόσθεσε - σε ένα σοβαρότατο περιστατικό έρευνας και διάσωσης, 283 ψυχές στοιβαγμένες σε ένα σαπιοκάραβο νότια της Γαύδου, διασώθηκαν από το ελληνικό Λιμενικό Σώμα».
Ο υφυπουργός ανέφερε ότι «δεν περιποιεί τιμή για Έλληνα βουλευτή να υιοθετεί ακρίτως σωρεία δημοσιευμάτων, τα οποία κατευθύνονται από γνωστά κέντρα και στρέφονται εναντίον της χώρας. Και αυτό σας το λέει ένας άνθρωπος που έχει υπηρετήσει την σημαία μέσα από το Πολεμικό Ναυτικό επί τριάντα χρόνια και έχει λάβει μέρος σε σωρεία διασώσεων».
Ο κ. Γκίκας υπογράμμισε ότι «το Λιμενικό Σώμα, η ακτοφυλακή, δεν διασώζει μόνο ζωές αλλά συλλαμβάνει και διακινητές - και μέχρι σήμερα έχουν συλληφθεί πλέον των 3.000 διακινητών». Διαβεβαίωσε ότι όλα τα δημοσιεύματα αξιολογούνται, και όπου χρειάζεται να γίνουν έρευνες γίνονται, όπως για το τραγικό περιστατικό στην Πύλο, όπου αυτή την στιγμή διενεργείται από το ναυτοδικείο προκαταρτική εξέταση. Και το Λιμενικό Σώμα έχει στείλει όλο το υλικό για αξιολόγηση και αναμένουμε τα αποτελέσματα αυτής της προκαταρτικής εξέτασης. Επίσης, και ο Συνήγορος του Πολίτη κάνει την δική του ανεξάρτητη έρευνα, πάλι με την βοήθεια του Λιμενικού Σώματος, όπου και εδώ αναμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα που θα υπάρξει. Και σε όποιες περιπτώσεις υπάρχουν ποινικές ευθύνες, αυτές θα αποδοθούν».
Ο υφυπουργός σημείωσε ότι «η Ελλάδα εξελέγη για δεύτερη συνεχή χρονιά, πρώτη σε ψήφο στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας, ο οποίος έχει εκδώσει και τα διεθνή στάνταρ για τον τρόπο διεξαγωγής της θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης. Αυτό είναι ένα στοιχείο που αποδεικνύει την διεθνή αναγνώριση και την σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίσουμε το Διεθνές Δίκαιο αλλά και τις συμβάσεις. Αποδεικνύει ότι αναγνωρίζεται διεθνώς η προσπάθεια που καταβάλλουμε διαχρονικά, όχι μόνο για να διαφυλάξουμε τα σύνορά μας, που είναι υποχρέωση, γιατί υπάρχουν θαλάσσια σύνορα, αλλά και κυρίως στο να προστατεύσουμε ζωές ανθρώπων, που - ναι - αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον».
Ο κ. Τσακαλώτος από την δική του πλευρά, είπε πως «υπάρχει μια σειρά από δημοσιεύματα σε διεθνή μέσα ενημέρωση όπως το BBC, στον Guardian, στους Ν.Υ.Τimes, στην γερμανική τηλεόραση, στο Al Jazeera, όπου μιλάνε για επαναπροωθήσεις και για μια κυβέρνηση που δεν τηρεί το Διεθνές Δίκαιο. Έχουμε καταγγελίες που αφορούν ζωές ανθρώπων για παιδάκια που πνίγονται και για μια πολιτική που προωθεί αυτούς τους θανάτους».
Ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς είπε ότι «ο νυν διοικητής της Frontex έχει αναφέρει ότι η χώρα μας κάνει pushbacks, όπως και ο Σουηδός υποναύαρχος Κενεν Νάιγκερς, ο οποίος μας είπε ότι 'δεν θα μπορούσα να δω, τον εαυτό μου στον καθρέφτη εάν δεν έλεγα τι έγινε στην Χίο με τα pushbacks' που η Ελληνική Κυβέρνηση απάντησε ότι ήταν αέρας που γύριζε τις βάρκες». Για όλα αυτά, είπε ο κ. Τσακαλώτος, «θα κάνετε μια μεγάλη έρευνα; Γιατί έχετε μεγάλη ευθύνη, όχι μόνο για την κυβέρνησή σας, αλλά για την εικόνα της Ελλάδας». Το πρόβλημα, είπε ο βουλευτής, είναι όταν «το λιμενικό δεν κάνει καλά την δουλειά του», όταν «στην Πύλο δεν έγιναν αυτά που έπρεπε για να διασωθούν οι άνθρωποι» και επισήμανε πως για αυτές τις υποθέσεις «υπάρχουν ποινικές ευθύνες και για την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος όταν δεν τις ερευνά».