Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Αθλητισμός

Χρήστος Κέφαλος: Θρήνος στο ελληνικό μπάσκετ με το θάνατο του βετεράνου του Παναθηναϊκού

Μια από τις εμβληματικές μορφές του ελληνικού μπάσκετ που έλαμψε στη δεκαετία του ’70, ο Χρήστος (Κρις) Κέφαλος, πέθανε σε ηλικία 77 ετών.

Ο Χρήστος Κέφαλος ήταν από τους πρώτους ομογενείς που ήρθαν στην Ελλάδα, το 1969. Γεννήθηκε στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ το 1945 από Έλληνα πατέρα με καταγωγή από την Ικαρία και Ιταλίδα μητέρα.

Ένας τραυματισμός στη μέση (ήταν στην σπονδυλική στήλη και τον υποχρέωσε να φορά στην υπόλοιπη ζωή του ορθοπεδική ζώνη), του στέρησε τη δυνατότητα να παίξει στο ΝΒΑ (υπήρξε και παίκτης του μπέιζμπολ), αλλά του πρόσφερε την ευκαιρία να έρθει στην Ελλάδα σε ηλικία 25 ετών και να δώσει μεγάλη… πνοή στον Παναθηναϊκό.

Χαμός στο ελληνικό μπάσκετ! Η ΕΟΚ χαρακτήρισε «παράτυπο» το πρωτάθλημα της Α1

Στο ενδιάμεσο, σταμάτησε προσωρινά το μπάσκετ για να συνέλθει, αλλά και να αποφύγει την στράτευση για το Βιετνάμ κι εργάστηκε ως δάσκαλος.

Όταν ο πόλεμος τελείωσε επέστρεψε στο μπάσκετ και αγωνίστηκε στους Ουίμλιγκτον Μπλού Μπάμπερς στην ανταγωνιστική λίγκα του ΝΒΑ. Σε τουρνουά στη Βοστώνη παράγοντες του Παναθηναϊκού τον έπεισαν να αγωνιστεί στην Ελλάδα. Για να γίνει αυτό ο Κώστας Μουρούζης προπονητής του “τριφυλλιού” έπεισε τον Φαίδωνα Ματθαίου να τον καλέσει στην εθνική και να το χρίσει διεθνή.

Με τον Παναθηναϊκό πήρε μέρος σε 174 αγώνες της Α΄ Εθνικής και πέτυχε συνολικά 1755 πόντους. Εναντίον του Ολυμπιακού στις 25 Φεβρουαρίου 1973 πέτυχε και το ατομικό ρεκόρ του (30 πόντοι).

Together We Play: Αγώνας μπάσκετ στη Λυρική Σκηνή με Γιαννάκη, Πρίντεζη, Μπουρούση και Παπαγιάννη

Στον Παναθηναϊκό κατέκτησε 6 πρωταθλήματα (1971, 1972, 1973, 1974, 1975, 1977) εκ των οποίων τα 5 ήταν συνεχόμενα, ενώ σημαντική επιτυχία ήταν η συμμετοχή του στην τετράδα του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1972.

Τελευταία φορά που έπαιξε μπάσκετ, ήταν στις 9 Δεκεμβρίου 1978 εναντίον του Αμαρουσίου, αλλά ποτέ δεν έφυγε από την Ελλάδα, όπου εγκαταστάθηκε μόνιμα. Μόλις αποχώρησε από την ενεργό δράση, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού.

Από τη θέση του προπονητή με τον Παναθηναϊκό κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδος το 1983, ενώ ως προπονητής του Ηλυσιακού εξασφάλισε τον προβιβασμό της ομάδας στη Β εθνική κατηγορία.

Tags
Back to top button