Σφοδρή επίθεση κατά πάντων υπευθύνων εξαπολύει σε μια άκρως προκλητική ανακοίνωση το Ελληνικό Παρατηρητήριο Των Συμφωνιών Του Ελσίνκι με αφορμή την κατάργηση του νόμου για την βλασφημία. Στην ανακοίνωση κάνει λόγο για την εξαπλή δίωξη για βλασφημία του Thessaloniki Pride, ενώ παραθέτει και μερικές άλλες πρόσφατες περιπτώσεις δίωξης για βλασφημία.
Ζητάει εξηγήσεις γιατί δεν έχουν καταργηθεί ακόμη τα επίμαχα άρθρα και αναλυτικά αναφέρει:
Στις 9 Ιουνίου 2016, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος ανήγγειλε από το προσωπικό του ιστολόγιο πως κατέθεσε μήνυση για παράβαση των άρθρων 198 παρ.1 ΠΚ (κακόβουλη βλασφημία) και 199 ΠΚ (καθύβρισης θρησκεύματος) από το Thessaloniki Pride για την αφίσα που του απέδιδε και αναπαράγεται δίπλα στη φωτογραφία του παραπάνω. Η αφίσα αυτή δεν ήταν η επίσημη αφίσα του Thessaloniki Pride που αναπαράγεται παραπάνω αριστερά.
Την προηγούμενη ημέρα 8 Ιουνίου 2016 δύο δικηγόροι Αθηνών κατέθεσαν στο Αστυνομικό Τμήμα Παγκρατίου μήνυση για τα ίδια φερόμενα αδικήματα, η οποία οδήγησε στο σχηματισμό δύο δικογραφιών τόσο από το ΑΤ Παγκρατίου όσο και από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.
Τέλος, στις 16 Ιουνίου 2016, στο Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Καρδίτσας, κατατέθηκαν από πολίτες τρεις πανομοιότυπες μηνύσεις πάλι για τα ίδια φερόμενα αδικήματα, για τις οποίες η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης σχημάτισε τρεις χωριστές δικογραφίες.
Οι υπεύθυνοι του Thessaloniki Pride έχουν μέχρι στιγμής κληθεί για παροχή εξηγήσεων για τις πέντε από τις έξι δικογραφίες, μετά τις μηνύσεις σε Αθήνα και Καρδίτσα.
Ανεξάρτητα από το αν η επίδικη αφίσα είχε ή όχι σχέση με το Thessaloniki Pride, από το αν η επίδικη αφίσα είναι ή όχι βλάσφημη, καθώς και από το αν οι μηνύσεις έχουν ή όχι οι ίδιες αυτεπάγγελτα διωκόμενο ομοερωτοφοβικό περιεχόμενο και άρα αν οι εισαγγελικές αρχές ως όφειλαν προχώρησαν ή όχι στο σχηματισμό δικογραφιών για το περιεχόμενο αυτό, το βασικό γεγονός είναι ότι το δεύτερο σημαντικότερο φεστιβάλ Pride στην Ελλάδα διώκεται με (τουλάχιστον) έξι δικογραφίες για βλασφημία.
Η δίωξη γίνεται με βάση τα δύο άρθρα με τα οποία διώκεται η βλασφημία στην Ελλάδα. Εδώ και ενάμισι χρόνο, οι δύο Γενικοί Γραμματείς Ανθρώπινων Δικαιωμάτων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ Κωστής Παπαϊωάννου και Μαρία Γιαννακάκη και ο τέως Υπουργός Δικαιοσύνης της ίδιας κυβέρνησης Νίκος Παρασκευόπουλος έχουν διαβεβαιώσει επανειλημμένα όχι μόνο την ελληνική κοινή γνώμη και την ελληνική οργάνωση που συντονίζει τη διεθνή καμπάνια για την κατάργηση των άρθρων αυτών, αλλά και τα αρμόδια όργανα ανθρώπινων δικαιωμάτων του ΟΗΕ πως τα άρθρα αυτά θα καταργηθούν. Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, ο ΟΗΕ έκανε τον Αύγουστο 2016 ρητή σύσταση στην Ελλάδα για την κατάργηση των άρθρων αυτών.
Όπως όμως και με άλλες δικαιωματικές διακηρύξεις, για παράδειγμα τη νομοθεσία για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις αυτές έμειναν χωρίς συνέχεια εκθέτοντας τα κυβερνητικά στελέχη που τις έκαναν αλλά δεν εξηγούν ως όφειλαν και οφείλουν, ακόμα και αν -αν όχι ιδίως επειδή- δεν είναι πια στην κυβέρνηση, γιατί δεν τις υλοποίησαν. Αυτονόητο είναι λοιπόν πως οι συνεχιζόμενες διώξεις για βλασφημία γίνονται με κυβερνητική βούληση.
ΥΓ. Τον Ιανουάριο 2017 η αστυνομία γνωστοποίησε τη σύλληψη δύο πολιτών διωκόμενων και για κακόβουλη βλασφημία στην Ήπειρο. Το Φεβρουάριο 2017 επιβλήθηκε ποινή τεσσάρων αγωνιστικών ημερών σε ποδοσφαιριστή διότι έβρισε τα Θεία στο Κιλκίς. Το Μάρτιο 2017 η αστυνομία γνωστοποίησε τη σύλληψη ενός πολίτη διωκόμενου και για κακόβουλη βλασφημία στη Στερεά Ελλάδα. Τον Απρίλιο 2017 πολίτης συνελήφθη διωκόμενος και για κακόβουλη βλασφημία στο Βόλο. Είναι βέβαιο πως υπάρχουν πολλαπλάσιες διώξεις για βλασφημία σε όλη τη χώρα που απλώς δεν δημοσιοποιούνται ώστε να βρεθούν εύκολα από αναζητήσεις στο διαδίκτυο.