“Η ηθική κρίση έφαγε σαν το σαράκι τους ιστούς της κοινωνίας μας και μας οδήγησε στην οικονομική κρίση. Προσπαθούμε να βρούμε τη λύση του πρoβλήματος σε λάθος χώρο απομακρυνόμενοι από τις αξίες της πίστης και της παραδοσής μας.Μια μικρή μερίδα επιχειρεί να λύσει την οικονοική κρίση χωρίς να διορθώσει τις πραγματικές αιτίες”…
Αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε ο Μητροπολίτης Χίου Μάρκος μιλώντας στην εκπομπή ΛΥΚΑΥΓΕΣ Ή ΛΥΚΟΦΩΣ.
Ο κ. Μάρκος τόνισε πως “ζούσαμε σε μια περίοδο επιφανειακά οικονομικών ανέσεων που μας έκαναν να εξασθενήσουμε τον ψυχισμό μας, την πνευματική μας κατάρτιση. Επάψαμε να είμαστε οι άνθρωποι που θα φρονούμε τα άνω και θα σκεφτόμαστε πως είμαστε δημιουργήματα του Θεού και ταυτιστήκαμε με τον πλούσιο της παραβολής, “φάε πίνου, ευφραίνου””
Στη συνέχεια έκανε μια ιστορική αναδρομή λέγοντας πως στην Τουρκοκρατία και στην Ρωμαιοκρατία μείναμε ζωντανοί, ενώ σήμερα παραδόσαμε τα ιερά και όσιά μας.
Μιλώντας για τον πολιτισμό μας τόνισε με απογοήτευση πως σήμερα “Λιτανευουμε μια πενία την στιγμή που έχουμε κλειδωμένα μέσα στα θησαυροφυλάκιά μας τα πιο πολύτιμα τζιβαερικά που έχει ο κόσμος”
Για τις μέρες που διανύουμε σημείωσε χαρακτηριστικά πως “Ο Χριστός έμεινε πάνω στον Σταυρό, δεν κέρδισε τις εντυπώσεις, αλλά κέρδισε τις καρδιές”
Πρόσθεσε δε πως σήμερα οι άνθρωποι θέλουν να κατεβάσουν την Εκκλησία από την Αγία Τράπεζα ή από τον άμβωνά της στο πεζοδρόμιο, αλλά όχι για να τραβήξει το πεζοδρόμιο προς την Εκκλησία, αλλά για την κάνουν να είναι σαν κι αυτούς. “Αυτή είναι μεγάλη παγίδα. Είναι λαϊκισμός και τέτοιες εκδηλώσεις επιρρίπτουν ευθύνες και στους ώμους των προσώπων της Εκκλησίας” ανέφερε.
Μιλώντας για τα Θρησκευτικά στα σχολεία είπε τα εξής:
“Ο γέρος του Μωριά μας έφτιαξε αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών το οποίο δεν επιδέχεται καμία μεταρρύθμιση και καμία αναθεώρηση λέγοντας ουσιαστικά σας δίνω αυτό το σπίτι αλλά για να μείνετε μέσα θα κρατήσετε την πίστη. Αυτό σημαίνει μάθημα Θρησκευτικών υποχρεωτικό στα σχολεία”
Για τη βοήθεια προς όσους έχουν ανάγκη ο κ. Μάρκος διαχώρισε την βοήθεια της Πολιτείας ή των τοπικών φορέων από αυτήν της Εκκλησίας λέγοντας:
“Εσείς κάνετε κοινωνική πολιτική εμείς κάνουμε φιλανθρωπική διακονία”
Για την εκκλησιαστική περιουσία ήταν σαφής.
“Το 96% της εκκλησιαστικής περιουσίας το έχει πάρει το κράτος με αντάλλαγμα να δίδεται η μισθοδοσία του κλήρου. Δεν δίδεται ως μια χορηγία του κράτους στην Εκκλησία που μερικοί το νομίζουν έτσι, αλλά ως ενοίκιο του ότι το Κράτος κρατάει το 96% της εκκλησιαστικής περιουσίας’
Τέλος σχολιάζοντας τα περί Διαφωτισμού τόνισε: “Δεν χρειαζόμασταν ούτε Διαφωτισμό ούτε Γαλλική Επανάσταση, έχουμε τον ρωμαίικο φωτισμό και έχουμε και την Ορθόδοξη Ανάσταση”
Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη: