Συνεχίζεται το θρίλερ με την τύχη του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, μετά το σφοδρό Ισραηλινό χτύπημα κατά του αρχηγείου της, στην Βηρυτό, σε ακόμη ένα βαρύ αλλά και ταπεινωτικό πλήγμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Νασράλα βρισκόταν μέσα στο κτίριο, κατά την ώρα του αεροπορικού σφυροκοπήματος, που φέρεται να ισοπέδωσε συνολικά έξι κτίρια στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.
Νετανιάχου για Νασράλα: «Για ποιόν ιστό αράχνης μιλούν; Έχουμε χαλύβδινους τένοντες, βούλησης και δύναμης»
Το Ισραήλ φαίνεται πως το γνώριζε, καθώς όπως έγινε γνωστό στόχος του εξ αρχής ήταν ο αρχηγός της κατά της σιιτικής οργάνωσης.
Κρυβόταν εδώ και δύο χρόνια
Ο Νασράλα δεν έχει εμφανιστεί δημόσια εδώ και χρόνια, επειδή φοβάται τη δολοφονία του από το Ισραήλ.
Ωστόσο, κάθε εβδομάδα εκφωνεί τηλεοπτικές ομιλίες.
«Όμως, πού να βρίσκεται τώρα;» αναρωτάτο σε χθεσινό της άρθρο η Corriere della Sera.
Σε κάποιο καταφύγιο στα έγκατα ενός κτιρίου ασφαλώς, όμως οπωσδήποτε πιο στιβαρού από εκείνο στο οποίο σκοτώθηκε ο Ιμπραήμ Ακίλ, σημείωσε η Ιταλική εφημερίδα.
Ποιος είναι
Ο Σεΐχης Χασάν Νασράλα -όπως είναι ο πλήρης τίτλος του – είναι σιίτης κληρικός και αρχηγός της Χεζμπολάχ από το 1992 και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μετατροπή της οργάνωσης σε μια ισχυρή δύναμη με σημαντικές στρατιωτικές δυνατότητες και πολιτική επιρροή στον Λίβανο.
Έχει στενούς δεσμούς με το Ιράν και τον ανώτατο ηγέτη του, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ από το 1981.
Γεννημένος στη Βηρυτό το 1960, ξεκίνησε την πολιτική του πορεία στο κίνημα Amal πριν ενταχθεί στη Χεζμπολάχ στις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Σύμφωνα με την Corriere della Sera, «Είναι γνωστός για τον λιτό και αυστηρό τρόπο ζωής του, σε πλήρη αντίθεση με εκείνον των υπολοίπων πολιτικών του Λιβάνου ενώ οι πληροφορίες τον θέλουν να κερδίζει μόνο 1.300 δολάρια τον μήνα.
Η επιχείρηση «Αληθινή Υπόσχεση» και ο πόλεμος με τον Λίβανο
Η Χεζμπολάχ, υπό τη διοίκηση του Νασράλα, συγκρούστηκε σφοδρά με το Ισραήλ στον πόλεμο του Λιβάνου το 2006 για 34 ημέρες, από τις 12 Ιουλίου έως τις 14 Αυγούστου όταν τέθηκε σε εφαρμογή το ψήφισμα-απόφαση του ΟΗΕ για κατάπαυση πυρός ενώ στις 8 Σεπτεμβρίου το κράτος του Ισραήλ ήρε τον ναυτικό αποκλεισμό του Λιβάνου.
Όλα ξεκίνησαν με την Επιχείρηση «Αληθινή Υπόσχεση», που ονομάστηκε έτσι από την «υπόσχεση» του Νασράλα να αιχμαλωτίσει Ισραηλινούς στρατιώτες και να τους ανταλλάξει με τρεις Λιβανέζους κρατουμένους υπό την κατοχή του Ισραήλ
Η ηγεσία του κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων αύξησε τη δημοτικότητά του, ιδίως μεταξύ εκείνων που θεωρούν τη Χεζμπολάχ ως σύμβολο αντίστασης κατά της ισραηλινής κατοχής.
Παρά το βαρύ τίμημα για το Λίβανο, η οργάνωση ανέκαμψε με το σύνθημα της αντίστασης και της επικράτησης, το οποίο ο Νασράλα χρησιμοποίησε για να αυξήσει την επιρροή του.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι εντάσεις κλιμακώθηκα καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τα στοχευμένα πλήγματα εστιάζοντας στα στελέχη και τις υποδομές της σιιτικής οργάνωσης. Ο Νασράλα έχει καταδικάσει αυτές τις ενέργειες ως πολεμικές πράξεις, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι στοχεύει μη στρατιωτικές περιοχές στο Λίβανο. Ορκίστηκε αντίποινα, προειδοποιώντας ότι η Χεζμπολάχ είναι προετοιμασμένη για μια παρατεταμένη αντιπαράθεση, αν χρειαστεί.
Σημαντικές προκλήσεις
Ενώ ο Νασράλα επιδείκνυε αυτοπεποίθηση, αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, μεταξύ άλλων τις στρατιωτικές αποτυχίες και την εσωτερική λιβανέζικη αντιπολίτευση Ισραηλινοί αξιωματούχοι, όπως ο συνταξιούχος συνταγματάρχης των IDF Kobi Marom, υποστηρίζουν ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή για να χτυπηθεί η ηγεσία της Χεζμπολάχ για να αποφευχθούν μελλοντικές κλιμακώσεις
Η μέχρι τώρα προσέγγισή στην σύγκρουση με το Ισραήλ, αντικατόπτριζε την λεπτή ισορροπία που επιδίωκε μεταξύ της στρατιωτικής εμπλοκής και της αποφυγής μιας ευρύτερης σύγκρουσης που θα μπορούσε να υπονομεύσει τη θέση της Χεζμπολάχ