Χάρτης με τις μεγαλύτερες μειονότητες στις χώρες της Ευρώπης, προκαλεί σοκ και δέος μαζί με πολλά ερωτηματικά, και ταυτόχρονα μας δείχνει το μέλλον της γηραιάς Ηπείρου.
Την Ελλάδα ο χάρτης την δείχνει με κόκκινο ναι μεν χρώμα, χωρίς όμως εθνοτικό προσδιορισμό, ενώ στην Αλβανία η μεγαλύτερη εθνότητα μετά τους Αλβανούς είναι οι Έλληνες.
Στην Τουρκία, όπως ήταν φυσικό η δεύτερη εθνότητα εντός τουρκικού κράτους είναι οι Κούρδοι, ενώ σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι Τούρκοι αποτελούν την μεγαλύτερη μειονότητα στην Γερμανία, Βουλγαρία και Αυστρία και πιθανόν σε ολόκληρη την ΕΕ.
Αυτός ο χάρτης αποκαλύπτει πολλά και μας δείχνει πολλά για το τι έρχεται στην γηραιά Ήπειρο.
Τι έρχεται στην Ευρώπη της Ένωσης και ποιες πολιτικές κινήσεις υλοποιούνται
Από το 2022 και μετά, έχουν παρατηρηθεί πολύ ανησυχητικές τάσεις κατά της διαφορετικότητας και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Ευρώπη, ανέφερε πριν μήνες, η Συμβουλευτική Επιτροπή για τη Σύμβαση Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων στην τελευταία της έκθεση δραστηριοτήτων.
Αυτές οι τάσεις περιλαμβάνουν την αυξανόμενη εργαλειοποίηση των μειονοτικών πολιτικών για πολιτικούς σκοπούς, την αντίληψη των εθνικών μειονοτήτων ως απειλή για την ασφάλεια, τον κίνδυνο κοινωνικής αποσύνθεσης και τον αποκλεισμό των ατόμων με βάση τις εθνοτικές τους πεποιθήσεις, καθώς και προκλήσεις που σχετίζονται με τις οικονομικές ανισότητες που επηρεάζουν δυσανάλογα άτομα που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες, ανέφερε
Η Συμβουλευτική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης επισημαίνει τη βελτιωμένη συλλογή δεδομένων για πολλαπλές εθνοτικές και γλωσσικές συσχετίσεις,μια πιο ευέλικτη προσέγγιση στο πεδίο εφαρμογής της Σύμβασης που επιτρέπει στα άτομα να απολαμβάνουν δικαιώματα που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την κατάστασή τους, ενίσχυση των πλαισίων κατά των διακρίσεων και των μηχανισμών αποκατάστασης περιουσίας.
Αυτή η Ευρώπη που έρχεται δεν θα μοιάζει επουδενί με την Ευρώπη της δεκαετίας του 1990, ή του 2000.
Πρόκειται για μια καρικατούρα των ΗΠΑ, σε μια άλλη μορφή με μετακινήσεις εκατομμυρίων πολιτών, κυρίως Μουσουλμάνων, οι οποίοι είναι ήδη η δεύτερη μεγαλύτερη θρησκεία της ΕΕ.
Οι κίνδυνοι εκτιμάται ότι είναι πολλοί για την Ενωμένη Ευρώπη, κυρίως λόγω ενός σημαντικού μέρους όλων αυτών των μεταναστών, οι οποίοι δεν συγχρωτίζονται με τις ευρωπαϊκές αξίες και ιδανικά, ενώ ένα ποσοστό τους έχει ριζοσπαστικοποιηθεί στο αποκαλούμενο ακραίο Ισλάμ, ή οι Τούρκοι στο δικό τους πολιτικό όραμα.
Όπως και να έχει, τα αποτελέσματα αυτής της παρουσίας τόσων μεταναστών στην ΕΕ, τα βλέπουμε καθημερινά, ενώ το μέλλον, αν δεν εφαρμοστούν οι κατάλληλες πολιτικές, θα είναι λίαν επικίνδυνο.
Παραθέτουμε μέρος του σχεδίου Kalergi για την Ευρώπη που εκπονήθηκε το 1924:
«Οι Ευρωπαίοι οφείλουν επιτέλους να κατανοήσουν ότι η απαίτησή τους για δίκαια σύνορα είναι ανεφάρμοστη, ενώ μόνιμα σύνορα είναι αδύνατον να βρεθούν. Η πανευρωπαϊκή προστασία των μειονοτήτων αφαιρεί τη σημασία των κρατικών συνόρων των εθνών.
Η πανευρωπαϊκή «Συνθήκη Αλληλεγγύης», τη στρατηγική σημασία των συνόρων και η ευρωπαϊκή τελωνειακή σύμβαση τη βιομηχανική σημασία. Όταν οι τρεις αυτές απόψεις επικρατήσουν όλες οι αιτίες νέου ευρωπαϊκού πολέμου παύουν. Τα σύνορα των κρατών θα είναι σύνορα νομών ή διοικήσεων και δεν θα έχουν στο εξής καμία σημασία» (σελ. 127).
Η ιστορία είναι απόλυτα σίγουρο ότι θα επαναληφθεί με πολύ χειρότερο τρόπο από την εποχή του Μεσαίωνα.