Κύρια θέματα,Ρωσία • 16/03/2022 - 18:37
Χαμόγελα στην Τουρκία - Ρωσία: Συνεργαζόμαστε με Κίνα για τη δημιουργία εναλλακτικού SWIFT - Έσκασε η "βόμβα"...
Ιράν και Τουρκία μπαίνουν στο νέο σύστημα
Η Ρωσία και η Κίνα εργάζονται από κοινού για να δημιουργήσουν ένα σύστημα διατραπεζικών μηνυμάτων που θα συνδέει τα δικά τους ξεχωριστά χρηματοπιστωτικά συστήματα μηνυμάτων, δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Κρατικής Δούμας επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του WarNews247.
Η “βόμβα” έσκασε” για την Δύση. Έχει δρομολογηθεί η δημιουργία ενός νέου χρηματοπιστωτικού συστήματος και ενός νέους νομίσματος.
Ο κόσμος πλέον αλλάζει με τον Ευρασιατικό συνασπισμό να αποκτά σάρκα και οστά. Είναι δεδομένο πως θα προσχωρήσουν στο υπό δημιουργία νέο σύστημα όλες οι χώρες που βρίσκονται κάτω από καθεστώς αμερικανικών και ευρωπαϊκών οικονομικών κυρώσεων.
Από το Ιράν και την Βενεζουέλα μέχρι την Τουρκία. Η Άγκυρα και ο Ερντογάν περιμένουν ακριβώς την εξέλιξη αυτή για να “σπάσουν” τα “δεσμά” των δυτικών κυρώσεων και του δολαρίου.
“Νέο σύστημα SWIFT”
Αρκετές ρωσικές τράπεζες έχουν αποκλεισθεί από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα πληρωμών SWIFT, σε σχέση με τα γεγονότα στην Ουκρανία, γεγονός που τους εμποδίζει να μεταφέρουν χρήματα εκτός Ρωσίας.
Το σύστημα διατραπεζικών μηνυμάτων το οποίο ανέπτυξε η Κεντρική τράπεζα της Ρωσίας – System for Transfer of Financial Messages (SPFS)- μπορεί να διασφαλίζει την ροή των εγχώριων διατραπεζικών συναλλαγών, αλλά είναι περιορισμένο ως προς τον συγχρονισμό, το μέγεθος και την πολυπλοκότητα των συναλλαγών που μπορεί να πραγματοποιήσει.
Διαβάστε επίσης ΕΔΩ
Τορπίλη σε δολάριο & ευρώ: Κίνα-Ευρασία δημιουργούν νέο νόμισμα και χρηματοπιστωτικό σύστημα – “ΝΑΙ” Ινδίας σε Ρωσία
Η σύνδεση τους με την κινεζική πλατφόρμα πληρωμών CIPS είναι μια άλλη πιθανή εκδοχή. Ωστόσο η κινεζική πλατφόρμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για την αποστολή πληρωμών σε γιουάν.
«Για να αποφύγουμε τους κινδύνους που συνδέονται με τις εμπορικές συναλλαγές, χρειάζεται να καθιερώσουμε τη συνεργασία μεταξύ των συστημάτων ανταλλαγής χρηματοοικονομικών μηνυμάτων της Ρωσίας και της Κίνας», δήλωσε ο Ανατόλι Ακσάκοφ επικεφαλής της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή).
«Γνωρίζω ότι μια τέτοια συνεργασία βρίσκεται σε εξέλιξη» δήλωσε.
«Η Κεντρική μας τράπεζα συνεργάζεται με την Λαϊκή Τράπεζα Κίνας και πιστεύω ότι η τρέχουσα κατάσταση θα δώσει ώθηση στις σχετικές διαδικασίες».
Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η Μόσχα θα κάνει χρήση των συναλλαγματικών της αποθεμάτων σε γιουάν, καθώς τα συναλλαγματικά της αποθέματα σε δολάρια και ευρώ έχουν δεσμευτεί.
Εν τω μεταξύ, μερικές ρωσικές τράπεζες χρησιμοποιούν κάρτες του κινεζικού συστήματος πληρωμών UnionPay, καθώς μετά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο εξωτερικό οι κάρτες Visa and Mastercard.
Διαβάστε επίσης ΕΔΩ
Πολιτική θύελλα στις ΗΠΑ: Ρωσία-Κίνα-Τουρκία τορπιλίζουν το δολάριο & παρακάμπτουν το SWIFT – Προωθούν το Γουάν!
Υπενθυμίζουμε την πρόταση Ερντογάν για παράκαμψη του SWIFT
Ο πρόεδρος της Τουρκίας πρότεινε επίσημα στον Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν να συμπράξουν από κοινού με την Κίνα για να παρακάμψουν το σύστημα SWIFT!
Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο Ερντογάν συζήτησε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Β.Πούτιν, την διεξαγωγή εμπορίου σε εθνικά νομίσματα.
Ο Ρ.Τ. Ερντογάν είπε στον Β.Πούτιν ότι, εκτός από το ευρώ και το δολάριο, το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας το ρωσικό ρούβλι και το κινεζικό γουάν.
«Μπορούμε να το κάνουμε και με χρυσό», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.
Πρέπει να αναφέρουμε ότι η πληροφορία αυτή δεν αποτελεί “κεραυνό εν αιθρία”. Ρωσία και η Τουρκία διεξήγαγαν τα τελευταία χρόνια επείγουσες διαπραγματεύσεις για τη δυνατότητα σύνδεσης τουρκικών εταιρειών και τραπεζών με το Σύστημα Μεταφοράς Χρηματοοικονομικών Μηνυμάτων (SPFS) της Τράπεζας της Ρωσίας, μια ρωσική εναλλακτική λύση στο διεθνώς χρησιμοποιούμενο σύστημα SWIFT.
Οι δύο χώρες συζητούσαν για την οργάνωση πληρωμών σε εθνικά νομίσματα, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης ρωσικών καρτών πληρωμών «Mir» στην Τουρκία και την σύνδεση τουρκικών τραπεζών και εταιρειών με το SPFS.
Τον Ιούλιο του 2019, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε νομοθετικές αλλαγές που επέτρεψαν στην Τράπεζα της Ρωσίας να συνδέσει ξένες χώρες και κινεζικές τράπεζες με το SPFS.