Ιδιαίτερα κρίσιμο το Eurogroup της Δευτέρας, και σε αυτό στρέφει το βλέμμα η ελληνική κυβέρνηση λίγα 24ωρα μετά την ψήφιση των νέων μέτρων στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη. Στόχος της, η επίτευξη μίας συνολικής απόφασης για την Ελλάδα, που θα συμπεριλαμβάνει και το ζήτημα του χρέους.
Συγκρατημένη αισιοδοξία τηρεί και η Αθήνα - με την ελληνική κυβέρνηση να αναζητεί λύση που θα ανοίγει τον δρόμο για την συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης - αλλά και οι Βρυξέλλες - που προσδοκούν σε συμφωνία που θα ικανοποιεί και το ΔΝΤ.
Ενδεικτικές ήταν οι χθεσινές δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος απηύθυνε κάλεσμα στους εταίρους της Ελλάδας, να καταλήξουν σε μια συνολική συμφωνία. Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, με δήλωσή του: «Γνωρίζω πόσο δύσκολο ήταν για την ελληνική κυβέρνηση και τη Βουλή να λάβουν αυτές τις αποφάσεις που μας φέρνουν ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».
«Τώρα χρειαζόμαστε όλους τους εταίρους να συνεργαστούν εποικοδομητικά προκειμένου να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία. Είναι ώρα να ανοίξει ένα καινούργιο και αισιόδοξο κεφάλαιο για την Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Φως στο τούνελ» του ελληνικού χρέους βλέπει φαίνεται να βλέπει η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
Όπως μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου, η Λαγκάρντ βρήκε διάθεση συναίνεσης για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από τα μέλη του Washington Group στο Μπάρι της Ιταλίας, ενώ ζήτησε συμφωνία για να μπορέσει το Ταμείο να λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα.
Πάντως, αργά την Πέμπτη το βράδυ, αρνητικός ως προς την συνέχιση της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής του Αμερικανικού Κογκρέσου.
Ο ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής Αντι Μπαρ στην ειδική συνεδρίαση για το ελληνικό ζήτημα και τον ρόλο του ΔΝΤ είπε χαρακτηριστικά: «Αν το ΔΝΤ λάβει μέρος σε ένα τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα, θα αποδείξει ότι δεν αναγνωρίζει τα λάθη του». Συνέχισε δε προειδοποιώντας το Ταμείο: «θα είναι υπεύθυνο για τον εξονυχιστικό κοινοβουλευτικό έλεγχο των πράξεων του που θα υποστεί».
Την ίδια στιγμή, ευρωπαίος αξιωματούχος έδινε 50% πιθανότητες για συνολική συμφωνία τη Δευτέρα, ενώ άλλος εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να γίνει ένα άλλο Eurogroup πριν από τις 15 Ιουνίου, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία.
Οι πιο αισιόδοξοι αναμένουν μια μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup η οποία θα αρχίσει την Δευτέρα το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί τα ξημερώματα της Τρίτης και θα καταλήξει σε ένα κοινό ανακοινωθέν που θα περιγράφει την επιμήκυνση των λήξεων του ελληνικού χρέους. Η διατύπωση αυτή θα τεθεί σε εφαρμογή μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος το οποίο ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018.
Το πρωτογενές πλεόνασμα στο επίπεδο του 3,5% του ΑΕΠ αναμένεται ότι θα διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια, από το 2018 ως και το 2022. Η εκταμίευση της δόσης δεν αναμένεται αμέσως καθώς το ΔΝΤ θα πρέπει στη συνέχεια με βάση τις δικές του διαδικασίες να υποβάλει προς έγκριση στο εκτελεστικό του συμβούλιο τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.
Αν καθυστερήσει πολύ αυτή η διαδικασία τότε οι Ευρωπαίοι είναι πιθανό να δώσουν τον Ιούλιο στην Ελλάδα μια υπο-δόση της δόσης των 7 δισ. ευρώ για να πληρώσει τα ομόλογα ύψους 3,9 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου.
Το εναλλακτικό σενάριο, αν δεν υπάρξει λύση την Δευτέρα, είναι μια έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup μια βδομάδα αργότερα ή το αργότερο η επανάληψη της προσπάθειας για συμφωνία στο επόμενο προγραμματισμένο Εurogroup που θα γίνει στο Λουξεμβούργο στις 15 Ιουνίου.