«Μπορούμε και είναι εφικτό να υπάρξει σημαντική πρόοδος στο σημερινό Eurogroup, με την πάγια θέση και επιδίωξη της κυβέρνησης που παραμένει στο τραπέζι να είναι η επίτευξη μίας πολιτικής συμφωνίας ή να υπάρξει κατ' αρχήν συμφωνία για τη διαδικασία κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο σημείωσε ότι «η πυκνότητα των εξελίξεων και της διαπραγμάτευσης κάνει τις ώρες να είναι σαν ημέρες».
«Αυτή η εβδομάδα εκτός του Eurogroup σήμερα το βράδυ περιλαμβάνει και την συνάντηση της γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, είναι μία εβδομάδα εξελίξεων, το ερώτημα είναι σε ποια κατεύθυνση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαντάς.
Σχετικά με τις δηλώσεις Σόιμπλε ο οποίος σε χθεσινές δηλώσεις του διευκρίνισε πως δεν μίλησε ποτέ για Grexit, ο κ. Μαντάς εκτίμησε ότι πρόκειται για ένα «σήμα ότι αυτή η απειλή προς το παρόν μένει στην άκρη, προκειμένου να υπάρξει ένας συμβιβασμός, αλλά το τι σκέφτεται ή ποιο σχέδιο έχει ο Σόιμπλε στις γενικές του αρχές το έχει κάνει φανερό, θέλει μία Ευρώπη πολλών ταχυτήτων οπωσδήποτε με έναν σκληρό πυρήνα χωρών».
«Οι αυτοαναιρέσεις Σόιμπλε πολλές φορές είναι μηνύματα σε διάφορες πλευρές, ιδιαίτερα πέραν του Ατλαντικού», συνέχισε ο κ. Μαντάς, «η Γερμανία ετοιμάζεται για ένα ρόλο στη διεθνή σκηνή και το ΔΝΤ ίσως διαφορετικό από ότι μέχρι σήμερα ο Σόιμπλε μιλάει σε πολλές κατευθύνσεις το Grexit χρησιμοποιείται λιγότερο προς την Ελλάδα και περισσότερο προς άλλες πλευρές, εντός Ευρώπης και πέραν του Ατλαντικού».
«Στη μάχη της διαπραγμάτευσης και τις πιθανές υποχωρήσεις που γίνουν από όλες τις πλευρές, η γενική γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι δεν υπάρχει περιθώριο για επιπρόσθετη λιτότητα στην κοινωνία», υπογράμμισε ο ίδιος.
Και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Ως τελικό αποδεχόμαστε ένα μείγμα πολιτικών που θα παράγουν ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, δώρα και αντίδωρα, να μην παράγουν περισσότερη λιτότητα, είναι το κρίσιμο σημείο και μία εφικτή δυνατότητα εάν δει κανείς ρεαλιστικά τα νούμερα».
Όσον αφορά στο θέμα του ΔΝΤ τόνισε: «Η ιστορία πάει πίσω στο 2010, τότε που το πρώτο πρόγραμμα στο οποίο μπήκε το ΔΝΤ δεν "έβγαινε" εάν δεν γινόταν μεγάλη αναδιάρθρωση χρέους, όλο αυτό έβγαλε τις εκτιμήσεις του προγράμματος εκτός τροχιάς είναι δύσκολο το ΔΝΤ να παραδεχθεί ότι όλο το πρόγραμμα έχει πολύ λαθεμένες παραμέτρους».
«Είναι μία εσωτερική διαμάχη στο ΔΝΤ, σκληρής γραφειοκρατίας, με στελέχη όπως ο Τόμσεν να φροντίζουν για την εξέλιξη της καριέρας τους, υπάρχουν σοβαρότατα λάθη και στην κατεύθυνση και στην υλοποίηση και στις παραμέτρους του ελληνικού προγράμματος», όπως είπε ο κ. Μαντάς.