Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

WWF: Εξαντλούμε τα όρια της Γης με φρενήρεις ρυθμούς

Τους φυσικούς πόρους του πλανήτη εξαντλεί φέτος νωρίτερα από ποτέ η ανθρωπότητα (μέχρι τις 2 Αυγούστου), κάτι που σημαίνει ότι θα ζούμε με… δανεικά από τις επόμενες γενιές, ανακοίνωσε σήμερα η WWF. Όσον αφορά τα κράτη της ΕΕ και ειδικότερα την Ελλάδα, σημειώνεται ότι ο τρόπος ζωής παράγει κάθε χρόνο ένα υπέρογκο «οικολογικό χρέος».


Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου Global Footprint Network (GFN) που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τη φετινή χρονιά θα εξαντλήσουμε και επισήμως νωρίτερα τους πόρους που η Γη έχει τη δυνατότητα να μας παρέχει για όλο το έτος. Αυτό το θλιβερό ρεκόρ, αποδεικνύει πως το οικολογικό χρέος της ανθρωπότητας μόνο βιώσιμο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Συνολικά, η ανθρωπότητα χρειάζεται 1,7 πλανήτες τον χρόνο για να συνεχίζει να ζει με τον ίδιο τρόπο, ενώ αν όλοι ζούσαν όπως οι Έλληνες, θα χρειαζόμασταν 2,5 πλανήτες. Με άλλα λόγια, η ανθρωπότητα χρησιμοποιεί τη φύση 1,7 φορές γρηγορότερα (ή στην περίπτωση των Ελλήνων 2,5 φορές ταχύτερα) από τον ρυθμό με τον οποίο τα οικοσυστήματα μπορούν να αναπληρώσουν τις απώλειες.

Πρώτη στη σχετική κατάταξη αναδεικνύεται η Αυστραλία (με 5,2 πλανήτες), οι ΗΠΑ ακολουθούν με 5 πλανήτες, ενώ εντύπωση αλλά και ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι η Κίνα και η Ινδία -που μαζί αντιπροσωπεύουν το 36% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού- βρίσκονται ακόμη σχετικά μακριά από την κορυφή.

Η φετινή 2α Αυγούστου είναι αρνητικό ρεκόρ από το 1970 – όταν και για πρώτη φορά η ανθρωπότητα δημιούργησε «οικολογικό χρέος». Είναι χαρακτηριστικό ότι 20 χρόνια πριν, το 1997, η αντίστοιχη ημερομηνία ήταν στα τέλη Σεπτεμβρίου.


Η «Μέρα που ξεπεράσαμε τα όρια της Γης» (Earth Overshoot Day) αποτελεί τον τρόπο με τον οποίο ο διεθνής ερευνητικός οργανισμός GFN υπολογίζει την ημερομηνία του έτους, κατά την οποία η κατανάλωση των φυσικών πόρων από την ανθρωπότητα ξεπερνάει αυτά που ο πλανήτης μπορεί να αναπληρώσει. Τέλος, σημειώνεται ότι σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση του WWF, «Ζωντανός Πλανήτης», η άγρια ζωή είναι πιθανό να έχει μειωθεί κατά 67% μέχρι το 2020, εξαιτίας κυρίως της πορείας που έχει διαλέξει η ανθρωπότητα.

Tags
Back to top button