Ρωσία • 30/04/2022 - 09:44
Washington Post: Ρήγματα στη ρωσική ελίτ -Mεγιστάνες εναντιώνονται στον πόλεμο με την Ουκρανία
Σπάνε τη σιωπή τους
Δύο μήνες έχουν περάσει, πια, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και οι ρωσικές ελίτ ή τουλάχιστον ένα μέρος αυτών έχει αρχίσει πια να σπάει τη σιωπή του, όπως σημειώνει σε άρθρο της η Washington Post.
Παρά τις δημοσκοπήσεις σύμφωνα με τις οποίες η ρωσική κοινωνία τάσσεται συντριπτικά υπέρ του πολέμου, έχουν αρχίσει πια να εμφανίζονται ρωγμές, όπως σημειώνεται. Στο ίδιο πλαίσιο, ορισμένοι από τους μεγιστάνες – ειδικά όσοι έκαναν περιουσία προτού ανέλθει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην εξουσία – έχουν αρχίσει πια άρχισαν να μιλούν.
Τουλάχιστον τέσσερις Ρώσοι ολιγάρχες που είχαν κάνει περιουσία στα χρόνια της προεδρίας του Μπόρις Γέλτσιν έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία. H Washington Post αναφέρει συγκεκριμένα τα ονόματα των Αλεξάντερ Μαμούτ, Αλεξάντερ Νέσις, Μιχαήλ Φρίντμαν και Πιοτρ Άβεν. Τουλάχιστον τέσσερις ανώτεροι αξιωματούχοι έχουν από τις θέσεις και εκείνοι τη χώρα, μεταξύ αυτών και ο Ανατόλι Τσουμπάις.
Η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, υπέβαλε και εκείνη την παραίτησή της, αλλά ο Πούτιν αρνήθηκε να την αφήσει να παραιτηθεί.
Σύμφωνα με την Washington Post, είναι πολλοί οι δισεκατομμυριούχοι, οι τραπεζίτες και οι πρώην και νυν αξιωματούχοι της Ρωσίας που έχουν, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας στο πλαίσιο συνεντεύξεων, εκφράσει την ενόχλησή τους για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα στη Ρωσία, υποστηρίζοντας πως ο ολοένα πιο απομονωμένος Πούτιν επηρεάζεται πια αποκλειστικά και μόνο από έναν στενό κύκλο σκληροπυρηνικών αξιωματούχων ασφαλείας.
Προς το παρόν βέβαια, κανείς δεν έχει ασκήσει άμεσα δημόσια κριτική στον ίδιο τον Πούτιν παρά μόνο σε κάποια από τα οικονομικά μέτρα που έχει λάβει η ρωσική ηγεσία ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις.
Επιχειρηματίες όπως ο Βλαντιμίρ Λισίν, ο Βλαντιμίρ Ποτάνιν και ο Όλεγκ Ντεριπάσκα έχουν ασκήσει κριτική, με τον τρόπο του και στο δικό του ύφος ο καθένας.
Επικαλούμενη ρωσικές πηγές, η Washington Post υποστηρίζει μάλιστα πως το μεγαλύτερο μέρος της ρωσικής ελίτ, όχι μόνο της οικονομικής αλλά και της κρατικής, δεν περίμενε πως η Μόσχα θα προχωρούσε σε έναν μεγάλης κλίμακας πόλεμο στην Ουκρανία και πως όταν τελικώς έγινε αυτό εκείνη «εξεπλάγη» αρνητικά.
Πλέον, έπειτα από δυο μήνες συγκρούσεων, ο πόλεμος αντιμετωπίζεται πια με αυξανόμενη απογοήτευση, όχι μόνο από τους δισεκατομμυριούχους που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των δυτικών κυρώσεων αλλά ακόμη και από μέλη των ρωσικών κρατικών μηχανισμών ασφαλείας, όπως σημειώνουν οι συντάκτες της Washington Post, επικαλούμενοι ρωσικές πηγές.