Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Wall Street Journal: Θεατής η κυβέρνηση Μπάιντεν στη Μ.Ανατολή - Ανίκανη να επηρεάσει τις αποφάσεις

Καθώς το Ισραήλ προετοιμάζει τα αντίποινα εναντίον του Ιράν για την πυραυλική επίθεση που δέχθηκε, η αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, έναν μήνα πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές, μοιάζει ολοένα και περισσότερο με τη θεατή της Μέσης Ανατολής, έχοντας περιορισμένες πληροφορίες για το τι σχεδιάζει ο πλησιέστερος σύμμαχός του στη Μέση Ανατολή, τονίζει σε σημερινό άρθρο της Wall Street Journal.

Η επιρροή της αμερικανικής κυβέρνησης στο Ισραήλ δείχνει να φθίνει, με το εβραϊκό κράτος να αποφασίζει όλο και περισσότερο στρατιωτικές ενέργειες αντιπάλων του ενάντια στις επιθυμίες και τις θέσεις των Αμερικανών αξιωματούχων.

Η Wall Street Journal υπογραμμίζει ότι η αμερικανική ηγεσία έχει ενημερωθεί λόγω των επερχόμενων εκλογών, και δείχνει απρόθυμη να λάβει μια πιο δυναμική στάση απέναντι στις επόμενες κινήσεις του Ισραήλ που φοβάται ότι μπορούν να οδηγήσουν σε περιφερειακή κλιμάκωση, καθώς οι άλλες κινήσεις μπορούν να βλάψουν. πολιτικά τους Δημοκρατικούς.

«Ο Μπάιντεν και η ομάδα του συχνά μοιάζουν με θεατές, απρόθυμους ή ανίκανους να χαλιναγωγήσουν έναν σύμμαχο τον οποίο συνεχίζουν να υποστηρίζουν πολιτικά και να παρέχουν κρίσιμη σημασία για στρατιωτική υποστήριξη», αναφέρει η WSJ. Διαρκείς αιφνιδιασμοί Αμερικανών από ισραηλινές στρατιωτικές ενέργειες.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου υποστηρίζουν ότι βρίσκονται σε στενό συντονισμό με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους και ελπίζουν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα προβεί πιθανόν σε μια περιορισμένη επίθεση εναντίον του Ιράν ως απάντηση στην ομοβροντία πυραύλων που εκτόξευσε η Τεχεράνη στο Ισραήλ την Τρίτη.

Η ανταεροπορική άμυνα του Ισραήλ μπόρεσε να αντιμετωπίσει σε μεγάλο βαθμό την ιρανική επίθεση, η οποία προκάλεσε μόνο μικρές ζημιές σε μία από τις αεροπορικές βάσεις του. Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν πει σε ομολόγους τους στην Ουάσινγκτον ότι δεν αισθάνονται την ανάγκη να αντιμετωπιστούν άμεσα ή με μαζικό τρόπο στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν συζητήσει πιθανούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Ιράν. Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε την Τετάρτη αντίθετος σε τυχόν χτυπήματα σε πυρηνικές της Τεχεράνης, αλλά χθες, Πέμπτη, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποστηρίξει μια ισραηλινή επίθεση σε πετρελαϊκές υποδομές, σχόλιο που έκανε τις αγορές πετρελαίου να εκτιναχθεί.

Το Ισραήλ δεν έχει λάβει ακόμη μια τελική απόφαση σχετικά με το ποια θα είναι η απάντησή του. Το θέμα όμως είναι ότι ο Λευκός Οίκος κατελήφθη εξαπίνης επανειλημμένα από τις αποφάσεις του Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Νετανιάχου διέταξε την αεροπορική επιδρομή που σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα από ένα δωμάτιο στη Νέα Υόρκη, τη στιγμή που Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι έτρεχαν μέσα σε αίθουσες στην έδρα του ΟΗΕ, λίγα τετράγωνα πιο πέρα, για να αποτρέψουν έναν διευρυνόμενο πόλεμο στη Μέση. Ανατολή.

Η απόφαση αυτή του Νετανιάχου να εγκρίνει το πλήγμα της 27ης Σεπτεμβρίου όντας σε αμερικανικό έδαφος χωρίς να ειδοποιήσει εκ των προτέρων τον Λευκό Οίκο και αργότερα να δημοσιοποιήσει μια φωτογραφία του να δώσει την εντολή,- μια ακόμη ένδειξη των διαφορετικών κατευθύνσεων ήταν στις κινήσεις της ισραηλινής κυβέρνηση και ο Λευκός Οίκος και τη φθίνουσα επιρροή του τελευταίου στις ισραηλινές κινήσεις.

Βραχυπρόθεσμα, η μονομερής λήψη από το Ισραήλ για το πλήγμα κατά του Ιράν κινδυνεύει να εμπλέξει την κυβέρνηση Μπάιντεν σε μια ακόμη αντιδημοφιλή περιφερειακή σύγκρουση. Μακροπρόθεσμα, θα μπορούσε να είναι άλλο ένα σημείο ανάφλεξης για επικριτές που λένε ότι οι ΗΠΑ δίνουν στο Ισραήλ πολλά περιθώρια, χωρίς να μην την επιρροή τους για να χαλιναγωγήσουν τον σύμμαχό του.

Ένα ακόμη δείγμα του Λευκού Οίκου – θεατή στις: Τον Σεπτέμβριο, ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου, ο Άμος Χοστέιν συναντήθηκε με Ισραηλινούς αξιωματούχους στα μπούνκερ του ισραηλινού στρατού στο Τελ Αβίβ για να τους προτρέψει να μην εξαπολύσει μια μεγάλη κλίμακα επιχειρήσεων κατά τη Λίζμβαν. . Τους παρακάλεσε να καταβάλουν προσπάθειες για να γίνει μια συμφωνία που θα απωθούσε τη Χεζμπολάχ μακρύτερα από τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.

Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Χοστέιν με τον Νετανιάχου, εκατοντάδες βομβητές που χρησιμοποιούσαν μέλη της Χεζμπολάχ εξερράγησαν σε ολόκληρο τον Λίβανο σε μια νέα προηγουμένη επίθεση που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους, μεταξύ των παιδιών, και τραυμάτισε χιλιάδες άλλους. Την επόμενη μέρα, γουόκι-τόκι εξερράγησαν σε δεύτερο κύμα επιθέσεων κατά της σωματικής οργάνωσης.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν είχαν πρωτύτερη γνώση της επιχείρησης αυτής και προσπάθησαν να κρατήσουν αποστάσεις από αυτήν που κλιμάκωσε περαιτέρω την τεταμένη κατάσταση στην περιοχή

Οι ΗΠΑ ένας «γκρινιάρης» στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, κατά τους Ισραηλινούς κυβερνώντες
Ο Μπάιντεν και η ομάδα του συχνά μοιάζουν με θεατές, απρόθυμους ή ανίκανους να χαλιναγωγήσουν έναν σύμμαχο τον οποίο συνεχίζουν να υποστηρίζουν πολιτικά και να παρέχουν κρίσιμη σημασία για στρατιωτική υποστήριξη.

Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα πριν από σχεδόν έναν χρόνο, ο Μπάιντεν έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει αδιάρρηκτες τις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ. Αλλά η σχεδόν 50ετής σχέση του Δημοκρατικού προέδρου με τον Νετανιάχου επιδεικνύεται διαρκώς, με συγκρουόμενες πολιτικές ατζέντες και αντικρουόμενους πολεμικούς στόχους. Ο Μπάιντεν έχει να μιλήσει με τον Νετανιάχου από τις 21 Αυγούστου.

Οι ΗΠΑ «φαίνεται ότι αντιμετωπίζονται από την ισραηλινή ηγεσία είτε ως γκρινιάρης είτε ως κάποιος που κάθεται στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, που δεν τις κατανοεί αυτή τη στιγμή», δήλωσε στην WSJ ο Τζον Άλτερμαν, διευθυντής προγράμματος Ανατολής στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών. Σπουδών.

Η ώθηση της αλλαγής της δυναμικής στη σχέση ΗΠΑ-Ισραήλ ήταν η μετάλλαξη του Ισραήλ, από τη βαθιά πληγή της δημοκρατικής επίθεσης της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου 2023 και η ηγεσία της χώρας από έναν τρομοκρατικό πρωθυπουργό που θέλει να ενισχύσει και να στυλώσει την υποστήριξή του μεταξύ των Ισραηλινών. που επιθυμούν επιθετικές στρατιωτικές κινήσεις για να παραδώσουν μόνιμες ήττες στους αντιπάλους.

«Η 7η Οκτωβρίου άλλαξε τα πάντα», λέει ο Ντέιβιντ Σένκερ, ο οποίος υπηρέτησε ως βοηθός υπουργός Εξωτερικών για υποθέσεις Εγγύς Ανατολής κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ. «Έχουμε να κάνουμε με ένα νέο Ισραήλ που πρόκειται να επιδείξει αμείλικτα τους στόχους ασφαλείας του με λιγότερο σεβασμό ευαισθησίες των ΗΠΑ».

Την ίδια στιγμή, το πολιτικό τοπίο στις ΗΠΑ έχει επίσης αλλάξει. Ο Νετανιάχου, ένας έντονος παρατηρητής της πολιτικής των ΗΠΑ, γνωρίζει ότι οι αξιωματούχοι του Μπάιντεν βρίσκονται σε δύσκολη θέση λόγω των επερχόμενων προεδρικών εκλογών.

«Δεν πρόκειται να βρεις έναν Αμερικανό διαπραγματευτή, εβδομάδες πριν από εκλογές στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία, που πιέζει και τους πιέζει τους Ισραηλινούς, ιδιαίτερα σε ένα μέτωπο που περιλαμβάνει τον Ιράν», λέει ο Άαρ Ντέιβιντ Μίλερ, πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα Μέσης Ανατολής. .

Αμερικανοί αξιωματούχοι εργάζονται εδώ και μήνες για να αποτρέψουν μια κλιμάκωση των συγκρούσεων Ισραήλ-Χεζμπολάχ στον Λίβανο, φοβούμενοι ότι θα μπορούσε να προσελκύσει τον Ιράν και να αναγκάσει τις ΗΠΑ να εμπλακούν πιο βαθιά στρατιωτικά.

Καθώς οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τον Λίβανο τον περασμένο μήνα, Αμερικανοί και Γάλλοι διπλωμάτες στη Νέα Υόρκη για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αγωνίστηκαν για να βρουν έναν τρόπο να σταματήσουν τη βία.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ένα σχέδιο των ΗΠΑ, της Γαλλίας και άλλων χωρών για κατάπαυση του πυρός 21 ημερών ώστε να επιτραπούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ωστόσο, ο Νετανιάχου υπαναχώρησε από το σχέδιο, αφού προέκυψε η ευκαιρία της εξόντωσης του Νασράλα.

Ο Ισραήλ είχε «ενημερωθεί πλήρως και είχε πλήρη επίγνωση κάθε λέξης» της πρότασης κατάπαυσης του πυρός, δήλωσε εξορργισμένος εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σε δημοσιογράφους. Μετά την αεροπορική επιδρομή που σκότωσε τον Νασράλα στη Βηρυτό, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι το Ισραήλ τους ενημέρωσε για την επικείμενη επίθεση όταν τα αεροπλάνα ήταν στον αέρα.

Ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν προσαρμόστηκαν γρήγορα, λέγοντας στη συνέχεια ότι επιδοκιμάζουν τον θάνατο της Νασράλα. Καθώς το Ισραήλ άρχισε να προετοιμάζεται να στείλει χερσαία στρατεύματα στα σύνορα του Λιβάνου, η κυβέρνηση δήλωσε ότι ήταν βέβαιη ότι η εισβολή ήταν περιορισμένη.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε την απάντηση του πυρός όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για αναφορές ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για χερσαία εισβολή στον Λίβανο, λέγοντας πως «θα αισθανθούν καλύτερα αν σταματούσαν [σ.σ. οι Ισραηλινοί]. Πρέπει να έχουμε κατάπαυση του πυρός τώρα».

Δεν πέρασαν λίγες ώρες και ισραηλινά άρματα μάχης πέρασαν τα νότια σύνορα του Λιβάνου, καθώς οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ξεκίνησαν αυτό που αποκάλεσαν «περιορισμένες» και «τοπικές» επιδρομές για να εκτοπίσουν θέσεις που κατείχαν μαχητές της Χεζμπολάχ.

Tags
Back to top button